aris face emisiuni de autor si ca, in baza contractului perfectat intre el si Companie, "are dreptul sa faca si sa spuna ce vrea". Si ca, din cate cunoaste el, Serafim Urecheanu nu l–a actionat in judecata nici pe Staris, nici Compania. Amintim, deloc intamplator, in acest context art. 6 din Legea nr. 1320–XV din 26 iulie 2002: "Compania este in drept sa refuze difuzarea emisiunilor, al caror continut contravine, in mod evident, prevederilor legislatiei". Valentin Afteni, juristul Companiei, ne–a declarat ca nu tine minte daca Staris a perfectat sau nu contract cu institutia. "Zilnic perfectez zeci de contracte. Nu le tin minte pe toate. In Codul civil, articolele 733–748, puteti afla cand Compania poate rezilia unilateral contractul", ne–a spus sursa citata.

Am solicitat mai multe opinii vizavi de proiectul de monitorizare, efectuat de CIVIS, care a vizat si autorul "Rezonans"–ului, Constantin Staris. Sursele solicitate au fost rugate sa ne raspunda la urmatoarele intrebari: faptul ca Staris face o emisiune de autor, justifica oare caracterul tendentios al acesteia? Are sau nu dreptate Sergiu Batog in replica data CIVIS–ului?

Valeriu Saharneanu, presedintele UJM:
Desigur, Batog minte cu nerusinare. Orice emisiune care contravine principiilor institutiei publice a audiovizualului cade in mod automat sub incidenta articolului de reziliere unilaterala a contractului. Un contract nu poate fi superior Legii, or, contractele se incheie IN CONFORMITATE cu Legea. De altfel, cum s–a intamplat ca un contract semnat inca de "vechea" Companie de stat a fost preluat de Compania publica, avand ca subiect producerea unei emisiuni atat de contestata ca fiind extrem de tendentioasa si continand incalcari grave ale Codului deontologic al jurnalistului?

Anatol Golea, director "Pervii Kanal v Moldove":
Consider ca autorul are dreptul sa–si exprime opinia asa cum gaseste de cuviinta. Toata presa din R. Moldova este tendentioasa, inclusiv sondajul realizat de CIVIS, cu care personal nu sunt de acord.

Dumitru Ciubasenco, redactor–sef "Moldavschie Vedomosti":
Nu vreau sa comentez prestatia lui Staris, pentru ca el nu merita atata atentie. Logica lui Batog este absurda, deoarece emisiunea "Rezonans" este transmisa de catre o companie publica, nu de statia "Mir" intr–un stat din CSI.

Constantin Barca, prim–secretar al CCA, ziarist:
Contractul dintre Companie si autor trebuie sa prevada anumite conditii: comportament, decenta etc., lucruri pe care un ziarist le stie. Exista mai multe restrictii in legislatia cu privire la mass–media si acestea trebuie respectate.

Arcadie Gherasim, director "Euro TV Chisinau":
Daca statutul emisiunilor de autor este tratat precum "Rezonans"–ul lui Staris de catre Batog, atunci, la TVM, ar putea aparea o multime de emisiuni de autor. Conducerea Companiei ar trebui sa ofere spatiu tuturor autorilor care solicita acest lucru. Si, daca e sa urmam logica lui Batog, la TRM ar putea aparea emisiuni de autor dedicate sexului nocturn la sobolani, biografiei lui Stalin, propagarii narcomaniei, pedofiliei, GULAG–urilor, traficantilor de fiinte umane etc.

Svetlana Curmei, director Departamentul Stiri la NIT:
Jurnalistul trebuie sa respecte legea. Urmaresc emisiunile lui Staris, dar nu le voi comenta.

Vasile Spinei, director "Acces–Info":
Nu privesc emisiunile lui Staras. Dar, vorbind in linii generale despre o institutie publica a audiovizualului, trebuie sa accentuez ca toate emisiunile in cadrul acesteia – in special, cele de autor, analitice si buletinele de stiri –, trebuie sa fie echidistante din punct de vedere politic. De fiecare data, acestea trebuie sa contina si opinia opozitiei. Este de datoria conducerii unei institutii publice si obligatia fiecarui ziarist care se respecta sa tina cont de acest lucru.

Constatin Marin, expert, decanul Facultatii Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii, USM:
In fond, daca este vorba de o emisiune de autor, omul este liber sa isi expuna punctul de vedere. Mai exista, insa, un adevar: persoana trebuie sa respecte anumite norme, sa–i permita si celeilalte parti sa–si spuna opinia. Astfel, va deveni si mai credibil. In presa scrisa exista editoriale si cred ca emisiunile de autor reprezinta un lucru binevenit in presa electronica. Problema este ca nu exista o emisiune analitica in limba romana, o emisiune realizata intr–un format care sa corespunda spiritului unei televiziuni publice.

Opinia lui Constatin Staris asa si n–am putut–o afla. Intrebarile, expediate prin e–mail inca vineri, au ramas fara raspuns. Luni si marti, Staris a fost de negasit.

Ileana Rusu

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com