"Judec oamenii dupa legile celei dea 5a carti a lui Moise (n.r. una din ele: "dinte pentru dinte"). Alta regula aminteste despre uciderea oamenilor cu pietre (n.r. "uciderea duhovnicului Stefan cu pietre" faptele apostolilor, cap. 7, vers. 51 ). Citind "Tora", veti intelege care oameni merita sa fie omorati. Sunt pe deplin de acord cu cea dea 5ea carte a lui Moise", din dezvaluirile detinutului Andrei Dasic.
Anterior, inca in 2002, ma intalnisem cu Andrei Dasic intrun proces de judecata. Aflasem detalii din dosarul sau penal, citisem continutul sentintei, publicasem doua articole intitulate "Un securist devenit killer", discutasem cu inspectorii de la politie care au instrumentat dosarul Dasic, versiunea principala a acestora fiind una si aceeasi: "puterea politica din perioada anilor `95`96 din R. Moldova lar fi angajat pe securistul de origine ucraineana, Andrei Dasic, sa lichideze valul de businessmani care aparusera in perioada respectiva..."
Cele aflate despre el in special faptul ca este fost colaborator de securitate, dotat cu tehnica de interceptare si exploziva, sosit in Moldova in anul 1992, cand incepuse razboiul de la Nistru, dar si faptul ca dosarul sau penal a fost cel mai tergiversat in istoria instantelor de judecata se constituie in "intrebari" care mai merita a fi investigate. "Timp de 6 ani, cat instantele de judecata taraganau judecarea cazului "Lvovski", judecatorul Curtii de Apel, Eugenia Vucotici, amanand pronuntarea sentintei de la o sedinta la alta, se inchidea in birou ca sa poata plange", imi spunea acum cativa ani Ion Macovei, inspectorul care a participat la investigarea dosarului "Lvovski" si caruia, ulterior, ia fost plasata o bomba teleghidata langa usa apartamentului. Politistii care lau urmarit pe parcursul anchetei preliminare pe actualul detinut, Andrei Dasic, spun ca "killerul e in stare sa comande executarea omorurilor si prin telefon, din puscaria in care sta".
Inainte de a ne deplasa la colonia cu regim sever de la Soroca, unde se afla Andrei Dasic, am incercat sa aflam care sunt conditiile lui de detentie. Am telefonat gardienilor de la intrare, rugand sal cheme pe Andrei la telefonul lor sau sa ne spuna numarul de celular al acestuia.
"Nu pot sal chem, nea raspuns ofiterul de serviciu, va gasi el vreo modalitate sa va sune", a precizat cu un ton grav gardianul. Trebuie sa va spun ca solicitarea noastra de a dialoga cu detinutul Dasic a fost avizata fara probleme de administratia Departamentului penitenciare de la Chisinau si de structura respectiva din Soroca, astfel ca raspunsul la cererea mea de a discuta cu Dasic nu putea fi decat pozitiv. Apropo, detinutul Dasic este unul cu vechime. Sia ispasit deja o jumatate din termenul de 18 ani, chiar daca 6 ani dintre acestia sa aflat dupa gratiile izolatoarelor de detentie preventiva. Primadjunctul directorului coloniei de la Soroca, Valeriu Ghimpu, a pus la indoiala faptul ca Dasic va vorbi cu o jurnalista. "Dasic..., on ne takoi kak vse...", spunea Ghimpu. Sursele de la politie si unii avocati il caracterizasera pe Dasic ca pe un individ abil, cu o logica de fier si cu o abilitate nebuna de a da replici si a se ataca prin minciuni. Cand ma vazut, fiind adus in biroul sefului serviciului educativ, Valeriu Lisnic, sa aprins de manie, facand stanga imprejur, incat nici unul din cei doi superiori ai penitenciarului, care ma asistau, nau reusit sal cheme inapoi. Fiind invitat a doua oara, am inteles ca, intradevar, ma recunoscuse (n. r. cum va spuneam mai sus, ne intalniseram anterior in salile de judecata). "Mati denigrat in presa, dar nu stiati ca trebuia sa primesc gradul de maior? Vreti sa vedeti cate diplome am avut in activitatea mea?", se agita Dasic. Am incercat sai explic ca am venit sa discut cu el in cadrul unui interviu si ca am adus colegilor sai de celula ziare. Sa domolit brusc, cerandune sa asteptam 15 minute cat se va barbieri. A revenit la timpul exact promis, proaspat ras si decis sami acorde interviul. Tinea sub brat o carte religioasa groasa, intitulata "Tora", sau "a 5a carte a lui Moise". Nea explicat ca sta in celula cu doi evrei, ca este adeptul "legilor dinaintea lui Hristos" si al Bisericii evreilor. Inainte de ai adresa prima intrebare, ma servit cu ciocolata si cu caviar, iar mai tarziu, inainte de despartire, mia cerut sa facem schimb de telefoane. Iam lasat o carte de vizita. Deocamdata nu ma cautat la telefon, de aceea, nu avem nici o dovada ca Dasic ar avea telefon mobil in carcera. Chiar daca am avea asemenea proba, nam putea demonstra cui anume ar putea comanda executarea unor crime, desi am certitudinea ca inspectorii de politie ar putea controla acest detaliu.
Din dosarul oficial al lui Andrei Dasic ("Lvovski") aflam ca este nascut la 22 mai 1966 in orasul Lvov, Ucraina. Are studii superioare. Este domiciliat cu acte in regula in R. Moldova. Potrivit anchetatorilor de politie, Ion Cantemir si Ion Macovei, fosti responsabili de intentarea dosarului penal Dasic, informatia precum ca acesta ar fi colaborat cu serviciile speciale de securitate nu a putut fi confirmata oficial de serviciile secrete. Potrivit dosarului, inainte de a fi retinut, Dasic era actionarul companiei "Andra" cu sediul pe bd. Stefan cel Mare, 73. In 1996, cand a fost retinut, din podul edificiului de pe aceasta adresa si de la domiciliul sau din sectorul Rascani, au fost ridicate seturi de munitii, pistoale automate, arme dotate cu dispozitive de urmarire nocturna, pistoale TT, modelul anilor 3033, statii radio AL AN 38 etc.
Sentinta lui Andrei Dasic, rostita la 11 iunie 2002, contine sapte episoade de crima, pe doua dintre ele inculpatul fiind achitat. Instanta de judecata la declarat vinovat de comiterea unui omor, a unei tentative de omor, de vatamarea integritatii corporale, sustragerea bunurilor, sustragerea unui automobil "Mercedes", condamnandul la 18 ani de inchisoare.
"Nici una dintre aceste invinuiri nu a fost dovedita in procesul de judecata. Nau existat probe in favoarea condamnarii la privatiune de libertate. Pur si simplu, sistemul corupt lea dat posibilitate unor functionari ai organelor de drept sa ma bage in puscarie, cu scopul de a pune mana pe banii mei. Unul dintre fostii ministri de Interne, nu tin minte cum il cheama, a numit in presa valoarea conturilor mele bancare. Pe de alta parte, politia a "servit" instantei calomnii la adresa mea datorita anchetatorului Lazaretnii, o persoana scolita excelent, avand si o logica spontana. Inspectorul Ion Macovei a recunoscut in procesul de judecata ca ia platit 1000 de dolari cunoscutului meu Alexandru Ieriomin (n.r. complicele condamnatului), mama acestuia prezentand in instanta o recipisa care confirma acest lucru. Banii au fost platiti pentru ca acesta sa ofere marturii impotriva mea. Lam intrebat atunci pe inspectorul Macovei: Ce salariu aveti, de risipiti asemenea banii? Na putut raspunde", spune Dasic.
Este adevarat ca ati colaborat cu serviciile secrete? Se mai zice ca, in 1992, ati sosit in Transnistria unde ati distrus gruparea criminala, condusa de "Kievski", cel mai profesionist killer al anilor 70...
Nu este adevarat. Nu stiu despre ce grupare vorbiti. As fi inteles daca mati fi intrebat despre vreo brigada de constructii... Nici in ancheta nam depus marturii in aceasta privinta. O astfel de intrebare mi se adreseaza in premiera...
Cum ati ajuns in Chisinau?
Fiind originar din Lvov, am absolvit cu brio scoala de fizica si matematica de acolo, ulterior am avut posibilitatea sa absolvesc cu succes o institutie superioara, apoi inca una tot cu rezultate excelente. In cele din urma, am avut ocazia sa vizitez orasul Chisinau, ceea ce am si facut...
Pentru ce vau judecat?
Mi sau incriminat diferite scorniri. As putea sa va dezvalui tot adevarul, dar ma tem ca navem atata timp.
Ce legaturi aveati, totusi, cu securitatea R. Moldova?
Ca orice cetatean cu acte in regula, in R. Moldova aveam legaturi cu toate organizatiile care aveau tangente cu Serviciul de Informatii si Securitate. Cu alte cuvinte, sprijineam protocolul semnat in 1996 in legatura cu drepturile si libertatile cetatenilor.
In ce relatii erati cu Serghei Lucinschi si Octavian Sangheli? Este adevarat ca vati folosit de pistolul feciorului lui Lucinschi? Ati frecventat cazinourile impreuna?
Desigur, in calitate de businessman, aveam dreptul sa ma odihnesc acolo unde gaseam de cuviinta, inclusiv si in cazinouri. Dar despre faptul ca acestia erau fiii unor politicieni de prim rang am aflat doar din presa si de la televizor.
Ce gen de business ati practicat?
In functie de contractele care ajungeau la noi. Primeam o oarecare oferta comerciala, o discutam si daca ne convenea si aveam posibilitati financiare, ii dadeam curs. Ne ocupam cu importul si exportul marfurilor.
Este adevarat ca la momentul retinerii, in masina Dvs. se afla o suma mare de bani care... a disparut?
Un colaborator al DCCOC a si dat depozitii in judecata pe marginea acestui lucru, dar, din pacate, acestea nu au fost luate in seama. El a recunoscut ca langa hotelul "Seabeco" fusese retinuta o masina, in portbagajul careia a fost gasita suma de 230 mii dolari SUA. Aceasta marturie a fost confirmata si de alti martori din politie. Initial au promis cai vor restitui, nu iau intors, insa, nici pana astazi... In legatura cu acesti bani, instanta na audiat toti martorii, dar timpul ii rasplateste cativa colaboratori de politie sau si certat de la acesti bani. Sunt sigur ca politia ia luat...
Ce preferati sa cititi?
Sunt evreu si, de trei ori pe zi, citesc rugaciunea, cinstesc sabatul, citesc Sfanta Tora. Apropo, a asfintit soarele si peste cateva minute incepe sambata, conform calendarului evreiesc, iar eu la aceasta ora nu pot sa ma aflu in comuniune decat cu Cel Sfant. Ma intrebati de colaborari cu serviciile speciale... Ca in orice stat, la noi exista Interpolul, reprezentanta acestei institutii in R. Moldova dispune de un sediu superb, iar angajatii primesc salarii din contul comunitatii europene... Insa, contra unei recompense, poti afla numele si pseudonimul oricarui agent.
Credeti ca e un lucru rau sa ajuti politia?
As ajuta cu mare placere saracilor, nu cu vorba, dar cu fapta, precum scrie sfanta Tora.
Dvs. ce pseudonim aveti?
Judecatoarea Vucotici sia prezentat scuzele de rigoare pentru faptul ca isi permisese candva sa ma numeasca altfel decat pe nume. Consultati dictionarul, acesta explica: porecle au doar animalele!
Cum trec zilele in puscarie?
Conform regimului stabilit aici: dus rece, plimbari la aer liber, sport. Duminica, joc biliard, sah, citesc, am foarte multe carti de psihologie. Vizitatorii mei sunt sotia si mama. Vin de la Lvov.
Ati muncit vreodata?
Lecturile si sistematizarea informatiei citite sunt deja o munca enorma. Ciclul analitic care se retine in creier consuma cea mai mare parte a energiei. Atunci cand veti studia stiinta "Cabala", veti descoperi raspunsuri la intrebarile pe care mi le adresati.
Ce intentionati sa faceti dupa ispasirea termenului de detentie?
As lucra intrun centru analiticostiintific. Capacitatea mea intelectuala numi permite sa tin in mani sapa.
Cum explicati notiunea de corectitudine si ce fel oameni, in opinia Dvs., merita a fi pedepsiti cu moartea?
Judec dupa legile celei dea 5ea carti a lui Moise (n.r. una din ele: "dinte pentru dinte"). Alta regula aminteste despre uciderea oamenilor cu pietre (n. r. Faptele apostolilor, cap. 7, vers. 51: "uciderea duhovnicului Stefan cu pietre"). Citind "Tora", veti intelege care oameni merita sa fie omorati. Sunt pe deplin de acord cu cea dea 5a carte a lui Moise.
Printre actiunile pentru care a fost condamnat Andrei Dasic figureaza, insa, impuscarea, din greseala, de catre oamenii sai, a feciorului unui om de afaceri din Bascalia, in timp ce comanda era sa fie omorat prietenul acestuia, din simplul motiv ca il batuse pe "Lvovski" intrun cazinou... Totul se rezuma, deci, la o simpla razbunare.
... Pentru prima data intervievam un detinut condamnat pentru omor. A venit la intalnire intrun sacou impecabil, parfumat si proaspat barbierit. A facut vant caviarului spre mine cu un aer de om liber, libertate care, parca, ii izbucnea din plamani. Ce sar putea intampla dupa iesirea detinutului Dasic din inchisoare?!
Aliona AVRAM