In ultimele saptamani, relatiile moldobulgare au cunoscut o noua dimensiune. Au loc vizite reciproce la nivel inalt, sunt semnate acorduri diplomatice bilaterale, dar toate acestea par sa fie umbrite de relatiile de colaborare ale mafiei bulgaromoldovenesti. Traficul de alcool, tutun, masini de lux, femei toate acestea ridica la cifre fantastice sumele de afaceri ale "businessmenilor de subsol", si ambele mafii se pare ca sunt controlate de clanuri rusesti. Mai multe omoruri in centrul Sofiei au adus problema pe ordinea de zi a institutiile europene.
Sofia, un oras vechi si frumos, se face remarcabil printre capitalele europene si prin faptul ca oamenii pot fi omorati in plina strada. Chiar zilele trecute, unul dintre cei mai vestiti businessmani locali, Dimitri Minev, a fost impuscat in cap pe una din strazile principale. "Se intampla deseori asemenea cazuri odioase, dar nici un om simplu nu a fost omorat in acest fel, acestea fiind doar reglari de conturi ale mafiei si tocmai de aceea asemenea crime nici nu sunt descoperite", nea relatat un jurnalist bulgar. Din presa am mai aflat ca Dimitri Minev era poreclit in lumea interlopa "Rusnak", era conducatorul grupului "Sik" si pentru activitatea acestui grup devenise cel mai popular "om de afaceri", caci controla afacerile mafiei ruse la Sofia.
Dupa destramarea URSS, Bulgaria sia declarat independenta de sistemul socialist, facandusi publice intentiile de intrare cat mai rapida in UE. "Rusia, succesoarea URSS, nu putea sa ne lase atat de simplu sa iesim din aria sa de influenta. Si fiindca controlul politic nu a mai fost posibil, exponentii KGB de la Sofia au fost grupati in clanuri mafiote care au instituit controlul asupra businessului bulgar si au spalat banii asa cum au dorit", nea spus Iavor Daskov, jurnalist si lider de opinie la "Inforadio". El a relevat ca, potrivit unor date facute publice, in 1989 in Bulgaria erau 3000 de angajati ai KGB, cei mai influenti dintre care au devenit ulterior stapani ai marilor afaceri din Bulgaria.
"Doar in 2004, pe bulevardul principal al Sofiei, Vitosa, au fost comise 9 omoruri. Lichidarea lui "Rusnak" a fost unul dintre omorurile de rezonanta, dar mafia rusa nu a fost lichidata odata cu el", nea mai spus jurnalistul de la "Inforadio". Deocamdata, nici acest omor, nici altele comise in vara trecuta langa restaurantul "Slavia" nu au fost descoperite. Expertii sustin ca numele kilerilor sunt cunoscute atat de catre politie, cat si de conducerea Bulgariei, dar nu vor fi facute publice degraba. Ziarul bulgar "24 ceasa" a publicat poze ale liderilor bulgari stand la sfat cu capii clanurilor mafiote, astfel ca o relatie de cooperare dintre cele doua puteri este aproape dezvaluita. "Prvanov, presedintele Bulgariei, sa deplasat in ultimii ani la Moscova de mai multe ori, decat liderul comunist Todor Jivkov in cei 35 de ani de slujire Kremlinului", nea mai spus Daskov.
"Conexiunile stranii dintre Rusia si Bulgaria iau amploare tocmai acum, cand Bulgaria se afla la un pas de intrare in Uniunea Europeana", nea declarat si Liuba Kulezici, redactorsef al ziarului independent "Sedem", adaugand ca nici o investitie nu se face in Sofia fara implicarea banilor "subterani".
"Fiecare grupare mafiota reprezinta si un grup de oficiali, compus din ministri, procurori, politisti. Mafia rusa ramane puternica, caci are sustinere oficiala", nea spus unul dintre cei mai vestiti jurnalisti de investigatii din Bulgaria si Balcani, Iovo Nikolov. Potrivit lui, mafia se afla in prezent in tranzitie, banii acumulati din vanzari de arme si droguri fiind investiti acum in constructia de banci, procurarea de tehnologii moderne, ceea ce duce la crearea unui portret respectabil si modern al mafiotilor.
Nikolov nea relatat si despre afacerile moldovenesti dezvoltate in Bulgaria, banii acestora provenind in special din comertul cu gaze care tranziteaza Moldova din Rusia spre Bulgaria, cu tigari si alcool, cu femei pentru bordeluri, cu masini furate. O figura centrala a mafiei moldovenesti ramane a fi fostul cetatean Stepan Ribakov, care la omorat la Sofia pe cel mai bogat om din Europa, Ilia Pavlov.
Cu ceva timp in urma, Ilia Pavlov, declarat de revista poloneza "Wprost" drept cel mai bogat om in "Noua Europa" si desigur, in Bulgaria, a fost impuscat in inima la iesire din oficiul sau companiei sale "Multigroup Corporation" (MGC) din Sofia. MGC a fost calificat de organizatia "British Helsinki Human Rights Group" (BHHRG) drept un conglomerat tipic postcomunist care controleaza un spectru larg de afaceri: de la turism pana la alimentatie, servicii si chiar afaceri cu gaze si petrol. Totodata, televiziunea bulgara la prezentat foarte des pe businessmanul Pavlov in anturajul primului ministru bulgar, fostul rege al Bulgariei Simeon Saxoburgski. Dupa cum mai sustine BHHRG, compania condusa de Pavlov era cea mai mare organizatie mafiota din Bulgaria, care a spalat banii fostului regim comunist.
Cu o zi inainte de a fi asasinat, Pavlov depusese marturii in cazul omorului primului premier bulgar, Andrei Lukanov, impuscat in 1996. Lukanov fusese considerat un inalt "apparatcik" bulgar, care a incetat sa slujeasca subterana comunista, dupa ce in Bulgaria si in Europa au inceput reformele democratice. Inainte de a fi omorat, Lukanov declarase ca va denunta coruptia din Guvernul bulgar.
Pavlov a fost omorat de aceeasi maniera ca si premierul sarb Zoran Djinjic, cu un glonte in inima. Djindjic era si el cunoscut pentru ca a ordonat arderea unui lot de 88 tone tigari confiscate cu valoarea de 60 mil dolari, declarand ca va supune taxarii comercializarea alcoolului si tutunului in Serbia.
In noaptea in care a fost omorat Pavlov, si "Mercedes"ul partenerului acestuia, Sevdalin Stratiev, a fost ciuruit de gloante la Varna. Peste 18 ore de la crima, si presupusul asasin al lui Pavlov, moldoveanul Stepan Ribakov a fost gasit mort in masina sa in fata hotelului "Ambasador" din Sofia. Pana acum, acest sir de omoruri ramane neelucidat de autoritatile bulgare. Se pare ca, mai mult decat presa, nimeni nu face nimic pentru a face lumina in cazul acestor crime, precum si a legaturilor dintre mafia care isi regleaza conturile in plina strada si guvernantii care ar protejao.
"Din cele 700 de articole pe teme de coruptie, publicate lunar de presa bulgara, doar vreo 5 sunt investigatii care spun lucrurilor pe nume", nea spus Gheorghi Apostolov de la Centrul de Studii privind Democratiei.
Potrivit lui, jurnalistii nu sunt motivati sa descopere adevarul, deoarece autoritatile nu reactioneaza in nici un fel la publicarea acestor investigatii.
Potrivit Transparency International, Bulgaria pastreaza un indice foarte inalt al coruptiei. Si R. Moldova detine o pozitie "serioasa" in topul tarilor corupte. Presa ramane singura interesata de finalitatea duelului pentru putere in aceasta parte a lumii: va invinge legea si conexiunile europene sau mafia si legaturile rusesti?!
Alina Radu