«Hai cu mine in America»
Titlu preluat
Spatiul publicitar din Chisinau este bombardat cu oferte de munca sezoniera peste hotare pentru studenti. Ofertele variaza de la cules capsuni si rosii, precum si multe alte munci agricole in Marea Britanie pana la spalatul veselei sau deservirea clientilor in fastfooduri, sau in calitate de ingrijitori in diverse lanturi hoteliere, parcuri si alte locuri de distractii din Statele Unite.
Publicul
tinta al acestor oferte sunt studentii universitatilor din Chisinau
si nu numai. La biroul de informatii al unei
agentii care perfecteaza contractele cu tinerii de la noi,
Aceste conditii le intrunea si Sergiu, un student la USM, cand a decis acum doi ani sa plece pentru 4 luni in SUA. Deoarece trebuia sa plece pe 15 mai, Sergiu a sustinut unele examene preliminar, chiar daca rectoratul interzicea aceasta modalitate, interdictie ce venea ca o contramasura la plecarea masiva a studentilor din timpul cursurilor. Destinatia lui Sergiu era orasul Indianapolis din statul Indiana. Ajuns acolo, a muncit cateva saptamani, dupa care a nimerit
Dupa finalizarea procesului, avand castig de cauza, Sergiu a revenit in Moldova si a primit o alta veste fusese exmatriculat pentru lipsuri indelungate si nemotivate. «Am adresat o scrisoare speciala rectorului, prin care am relatat despre accident, despre imposibilitatea de a ma deplasa, dar si despre cat de important este sa revin la studii. Am mai zis ca dupa terminarea studiilor as vrea sa lucrez ca profesor in satul bunicilor. Astfel am fost restabilit in momentul in care colegii mei erau deja in semestrul doi», mai spune Sergiu.
Rectoratele si contractele
Plecarea studentilor peste hotare a devenit un fenomen din ce in ce mai putin controlabil, care starneste tot mai multe controverse. Chiar si rectoratele universitatilor au pozitii diferite in privinta plecarii studentilor. In timp ce ASEM si Universitatea Agrara au atitudini permisive fata de acest fenomen, USM si UTM au pozitii mai rezervate. Unele universitati au imputernicit facultatile sa nu acorde permisiunea de a pleca. Ca rezultat, multi studenti obtineau viza mai tarziu si plecau, respectiv, mai tarziu, in timp ce altii se si intorceau mai tarziu, ajungand sa fie exmatriculati din aceasta cauza.
Nicolae Organ, fost student la UTM, a plecat in SUA la munca la 17 mai 2007 pentru o perioada de 4 luni. Deoarece nu avea permisiune de la facultate, nu a reusit sa sustina examenele in termen. In septembrie, cand
MET and Work and Travel
Pentru a face fata situatiei, Ministerul Educatiei si Tineretului (MET) a decis, dupa cum se spune
Agentiile si serviciile
Calitatea serviciilor prestate de unele agentii care organizeaza aceste
calatorii peste hotare este de asemenea un domeniu cu probleme.
Sergiu spune ca in cazul accidentului pe care
Publicarea recenta de catre ambasada SUA a listei cu 9 firme care nu vor mai beneficia de vize din cauza serviciilor inadecvate oferite studentilor ar putea atrage dupa sine cresterea responsabilitatii acestor organizatii. Aceeasi speranta o invoca si Elena Moraru, prorector USM: «Principala problema a noastra este ca tinerii sa nu fie amagiti de aceste firme, iar daca pleaca, sa se intoarca sanatosi, ca sa poata face fata cerintelor sistemului de invatamant.»
«Nu ma regasesc in tara asta»
Recent si Consiliul National al Tineretului din Moldova (CNTM)
Vera Turcanu, presedinta CNTM, a tinut sa adauge ca aceasta organizatie «sustine plecarea studentilor prin intermediul programelor Work & Travel cu conditia ca procesul de invatamant sa nu fie afectat».
Unii studenti, insa, considera ca lipsa de la lectii pentru
o perioada de cateva saptamani este compensata cu beneficii
enorme in SUA. Igor Puia, un coleg de facultate a lui
Sergiu, a plecat in SUA pentru cateva luni, dar
In schimb, studentii care au trait experiente nereusite nu mai doresc sa plece din nou. Sergiu absolveste anul acesta universitatea. Spre deosebire de Igor, el spune ca
Ion Cretu, Scoala de Studii Avansate in Jurnalism