La un an de la «prihvatizarea» posturilor municipale de radio si TV Antena C si Euro TV, subiectul reorganizarii celor doua institutii revine in atentia consilierilor municipali. Acestia cer verificarea legalitatii instrainarii celor doua intreprinderi si a contractelor de vanzarecumparare.
La 27 ianuarie
2007, cu acordul comunistilor si crestindemocratilor
din cadrul Consiliului Municipal Chisinau (CMC), a fost transmis
in proprietatea cetateanului Dumitru Liutikov postul de radio
Antena C. Potrivit estimarilor consilierului Alexandru Tanase,
institutia a fost vanduta la pretul de 1 mil. 500
mii lei, sau aproximativ 63 mii EUR, costul unui apartament cu trei
odai in mun. Chisinau. La 2 februarie anul trecut, o alta
persoana fizica, Igor Boldureanu, a cumparat de la CMC
postul TV
Ambii cumparatori
De asemenea, Dumitru Liutikov, patronul Antena C,
Contracte reziliate, vanzari anulate?
Ambele contracte de vanzarecumparare, incheiate intre CMC si cetatenii Liutikov si Boldureanu, contin un punct care ii obliga pe cei doi sa prezinte la cererea Consiliului orice informatie privind executarea Programului de Investitii si a celorlalte obligatiuni contractuale.
Potrivit consilierului Alexandru Tanase, pana la acest moment CMC nu a fost informat despre onorarea obligatiunilor contractuale, de aceea a solicitat verificarea legalitatii instrainarii celor doua intreprinderi municipale si crearea unei Comisii Speciale care va analiza legalitatea incheierii contractelor, precum si onorarea obligatiunilor asumate de cumparatori.
In urma privatizarii de catre comunisti si crestindemocrati a posturilor de radio si TV Antena C si Euro TV, fara locuri de munca au ramas peste 30 de angajati ai radioului si peste 40 ai televiziunii.
Consilierul Oleg Cernei, prezent in cadrul CMC cand
Totul a fost o inscenare
Avocata fostilor angajati ai Euro TV si Antena C, Maria Orlov, a declarat pentru Ziarul de Garda ca prevederile contractului nu sunt decat o butaforie si ca ele nu sunt obligatorii pentru Liutikov si Boldureanu, pentru ca posturile nu au fost privatizate, ci vandute ilegal. «Doar in cazul cand se dau in concesiune anumite bunuri publice poate fi prevazut un caiet de sarcini, fiind indicate niste conditii obligatorii. Vanzarea nu poate fi conditionata. Odata ce intreprinderile au fost vandute, proprietarii fac ce vor cu ele. In prezent, ei au o afacere proprie, in care, daca vor, investesc, daca nu, nu. Lumea abia acum incepe sa priceapa ca totul a fost o inscenare», a mentionat avocata.
Patronul
Bunurile
Reprezentanta Serviciului corespondenta oficiala din cadrul Primariei, Efimia Mirauta, a confirmat pentru Ziarul de Garda ca, din partea cetateanului Igor Boldureanu, au fost adresate catre Primarie cinci scrisori oficiale, toate continand tematici diferite. «Ele se refereau la diverse probleme, la alocarea anumitor surse de bani, la prelungirea termenului contractului, la realocarea unor surse financiare, la aprobarea utilizatii unor bunuri etc».
Potrivit avocatei Maria Orlov, noii cumparatori ai Euro TV si Antena C stiau din start ca nimeni nu are dreptul
Intrebata despre soarta dosarului fostilor angajati ai Antena C si
Diana RAILEAN