Fosta conducere a Primariei a platit 20 de preturi pentru pagina web
www.chisinau.md
Fosta pagina web chisinau.md
e o copie «primitiva» a www.primariaarad.ro, spun
expertii. Tot ei considera ca, pentru acest site, fostii conducatori
ai Primariei au platit 20 de preturi unei firme
aproape anonime pe piata webdesignerilor din Chisinau. Aceeasi
firma solicita zeci de mii de lei pentru intretinerea paginii.
In noiembrie 2007, noua conducere a Primariei renunta la acest
proiect compromis. Actuala pagina web chisinau.md, realizata
pe banii unei organizatii internationale, e in proces
de testare.
|
Ex-primarul Vasile Ursu, ministru in exercitiu
al Transporturilor si Valentin Zubic, viceministru de Interne in
exercitiu, analizeaza coruptia on-line |
Hotararea Guvernului, incalcata, la pret majorat
In noiembrie 2006, Primaria Chisinau, condusa la acea vreme de interimarul Vasile Ursu, a decis crearea unei noi pagini web, pentru indeplinirea unei hotarari de Guvern referitoare la paginile oficiale ale autoritatilor publice in reteaua internet. In urma unui concurs, cinci functionari de la Primarie, membri ai comisiei de concurs, au ales firma «Terasoft», pentru elaborarea siteul municipalitatii. Potrivit actelor oficiale, «Terasoft» a fost selectata pentru ca a cerut cel mai mic pret, 39.800 lei, pentru elaborarea siteului, in raport cu celelalte doua firme, SRL «Logitera» si SRL «Primcomputer», care cerusera 42310 lei si 48240 lei.
Expertii sustin ca pretul este exagerat si ca siteul in forma elaborata nu intruneste criteriile prevazute in hotararea Guvernului. Ziarul de Garda a incercat sa afle din prima sursa cat ar costa elaborarea unui asemenea site la «Terasoft». Lam contactat pe director, Nicolae Guzun, si am declarat ca am dori elaborarea unei pagini web, similara cu cea a Primariei, solicitand date despre costuri. Mare nea fost uimirea cand ni sa spus ca o asemenea pagina near costa circa 600 $ si ca ar fi gata in vreo doua saptamani. Asta inseamna ca insasi firma «Terasoft» sia diminuat preturile pentru un asemenea serviciu de 6 ori.
Am contactat si alte cateva firme similare. Vladimir Barabula, de la Agentia «Artlogic», care presteaza servicii de creare a paginilor web, nea spus ca elaborarea unui site ca al primariei, dupa felul in care arata si dupa functionalitatea sa, costa circa 200 $, ceva mai mult de 2 mii de lei.
O suma si mai mica decat cea solicitata de «Terasoft» si de celelalte firme participante la concurs nea indicato si specialistul in tehnologii informationale, Ion Amarfi, care a efectuat o analiza specializata a siteului chisinau.md. El sustine ca siteului Primariei Chisinau e «primitiv, atat sub aspect grafic, cat si sub cel al formatarii textului», remarcand si unele necorespunderi cu Ordinul 46/33 din 17.04.2007 al Ministerului Dezvoltarii Informationale, dar si cu Hotararea Guvernului Nr. 668 din 19.06.2006 cu privire la aprobarea cerintelorstandard fata de paginile oficiale ale autoritatilor publice din reteaua internet. Astfel, pe chisinau.md lipseste compartimentul despre achizitii publice sau angajari de personal, nu exista niciun mijloc de plasare a comentariilor si a interpelarilor cetatenilor.
Solicitat sa aprecieze cat de justificate au fost cheltuielile primariei, actualul primar, Dorin Chirtoaca, a declarat ca «40 mii de lei pentru elaborarea unui site este enorm de mult si necorespunzator cu produsul final».
O comisie de concurs cu amnezie
Felul in care functioneaza siteul a starnit nemultumiri atat din partea unor consilieri municipali, cat si din partea locuitorilor capitalei. Printro interpelare din noiembrie 2007, consilierul municipal, Corina Fusu, informeaza ca, in urma discutiilor pe care lea avut cu cetatenii, acestia sau aratat nemultumiti de functionarea siteului Primariei, care nu poate asigura transparenta activitatii Primariei si a CMC. Corina Fusu preciza atunci ca, in forma in care exista si prin felul cum este gestionat, siteul nu indreptateste cheltuielile din banii publici din care este intretinut.
Se pare ca singurele persoane multumite de chisinau.md sunt responsabilii de selectarea firmei care a elaborat acest site: seful interimar al Directiei tehnologii si sisteme informationale Valeriu Osadci si Valentina Fedosenco, fosta sefa a Directiei relatii publice. Ei neau spus raspicat ca siteul Primariei Chisinau corespunde tuturor cerintelor impuse de Guvern.
In incercarea de a elucida modul in care sa desfasurat concursul, au urmat mai multe surprize. Desi evenimentul a avut loc doar cu un an in urma, functionarii Primariei au aratat pe rand ca nusi amintesc daca au fost membri ai Comisiei, ca nusi amintesc cate contracte au fost semnate, unde sunt ele etc.: «Nu tin minte daca am participat la concursul de selectare a firmei», nea explicat Valeriu Osadci, sef interimar al Directiei tehnologii si sisteme informationale, care din aceasta cauza nu a putut spune nici macar cum au fost identificate firmele ce siau depus ofertele. In procesulverbal al concursului, insa, gasim semnatura lui Osadci o confirmare ca a votat in favoarea ofertei «Terasoft».
Din cauza uituceniei demonstrate de angajatii Primariei, nu am putut afla cum a fost anuntat si desfasurat concursul. La randul sau, Nicolae Guzun, directorul firmei «Terasoft», sustine ca a aflat despre concurs de la un prieten.
«Chisinau.md» o copie
scumpa a «primariaarad.ro»
Firma «Terasoft» a lucrat vreo jumatate de an la elaborarea
noului design al siteului www.chisinau.md.
In aprilie 2007, «Terasoft» a lansat acest produs
care nu a fost decat o copie fidela a paginii web
a Primariei orasului Arad din Romania (www.primariaarad.ro).
Aceeasi structura, aceleasi rubrici, aceeasi prezentare. Doar culorile
sunt putin schimbate. Cu toate acestea, spune expertul Amarfi,
«siteul Municipiului Arad pare a avea
mult mai multe functionalitati, e mai ingrijit la capitolul
utilizare si modalitate de plasare a informatiei decat
siteul Primariei Chisinau».
Si alte actiuni care sau intamplat in cadrul Comisiei de selectare par sa fie in detrimentul legii, dar in beneficiul «Terasoft». Valentina Fedosenco, pe atunci sefa a Directiei relatii publice, a semnat, in aprilie, un acord aditional la contractul initial de 39.800 de lei, prin care se prevedea ca orice schimbare ce intervine dupa semnarea acordului initial va fi platita suplimentar, conform listei de preturi pe care o va prezenta «Terasoft».
Astfel, in septembrie 2007, dupa mai bine de 3 luni de cand a fost lansata pagina web a Primariei, in baza acordului aditional, «Terasoft» mai cere sa i se plateasca circa 32.000 de lei pentru ca a plasat pe site diverse informatii si a efectuat lucrari suplimentare. Pentru rubricile Galeria Foto sau cerut 340 $, Date Meteo 100 $ , Agenda Zilei 230 $, Curs Valutar 50 $, 1 $ a costat introducerea documentelor pe site, 480 acte insertate au costat 480 $.
Potrivit legii, un sef de directie nu este in drept sa incheie acorduri si sa semneze ordine de plata. Solicitata sa explice aceasta situatie, Fedosenco a raspuns: «Am semnat acordul la indicatia primarului interimar Veaceslav Iordan», adaugand ca, in prezent, nu mai activeaza la Primarie. «Este ilegal comenteaza acum, la o distanta de aproape un an primarul general Dorin Chirtoaca, un sef de directie nu este in drept sa semneze ordine de plata». Legal sau ilegal, dar cu semnatura sefei Directiei relatii cu publicul urmau sa fie platiti inca 32.000 de lei din bugetul Primariei, pentru acelasi site disputabil.
Sau platit sau nu banii? In cautarea unui raspuns la aceasta intrebare, am obtinut declaratii confuze si contradictorii ale angajatilor implicati in cazul chisinau.md. Intrebat cum sa procedat in privinta platilor suplimentare pentru gestionarea siteului, Valeriu Osadci, seful interimar al Directiei Tehnologii Informationale, a afirmat: «Terasof nea ajutat timp de cateva luni, dar pentru asta nu sa platit niciun ban in plus». Si Eugenia Ciumac, sefa Directiei Evidenta Contabila, nea asigurat ca nu sa platit nimic in afara de cei 39.800 lei prevazuti in contractul initial.
Concomitent, directorul «Terasoft», Nicolae Guzun, spune contrariul. El recunoaste ca a primit o suma de bani pentru lucrari suplimentare si pentru intretinerea sitelui, refuzand sa ne dea cifra exacta.
Dupa aceasta declaratie, am revenit la contabilulsef al Primariei, Eugenia Ciumac. De data aceasta ea a confirmat ca a mai existat un ordin de plata, potrivit caruia «Terasoft» a primit pentru intretinerea sitelui, timp de 4 luni, aproape 10.000 de lei din acea suma de aproape 32.000 lei, ceruta prin acordul aditional. Alexandru Zabunov, director la Agentia «Artlogic», a declarat ca intretinerea unei pagini web ar putea costa 500 lei lunar (50 $).
Potrivit lui Dorin Chirtoaca, sau platit doar 10.000 de lei din suma ceruta, fiind refuzata achitarea integrala. In opinia primarului, «de plasarea informatiei trebuie sa se ocupe angajatii de la Relatii Publice», referinduse la faptul ca serviciile contra plata suplimentara, propuse de «Terasoft», puteau fi refuzate din start.
Un contract pe numele lui Chirtoaca, de pe cand
nu era primar
Atunci cand am solicitat de la Directia Administrativa pachetul de documente cu privire la afacerea chisinau.md, a trebuit sa asteptam o luna, ca sa primim doar o parte din acte. Mai suspect a fost faptul ca Valentina Bulgaca, de la Directia Administrativa, nea declarat ca in acest pachet sunt incluse toate actele. Dar, atata timp cat am asteptat un raspuns oficial, am identificat si alte cai, obtinand mai rapid un pachet de documente complet. Astfel, pe langa cele doua contracte si acordul aditional, prezentate oficial de Primarie, am descoperit si un proiect de contract, semnat la 14 iunie 2007. In document se specifica faptul ca, in baza unui concurs organizat cu patru zile anterior semnarii contractului, «Terasoft» se angaja sa intretina siteul primariei contra unei sume de circa 40 mii lei pentru jumatate de an. Documentul a fost indeplinit sub numele lui Chirtoaca, care in perioada aceea se afla in turul doi al alegerilor pentru fotoliul de primar si, deci, nu putea in niciun caz sa participe la semnarea vreunui act.
Solicitati in repetate randuri, reprezentantii Directiilor municipale Relatii Publice, Tehnologii Informationale, Administrativa si de Contabilitate nu sau referit in niciun fel pe marginea acestui proiect de contract.
Firma a luat 20 de preturi, iar munca a fost
anulata
Noua conducere a primariei a decis de a inlocui actualul site cu unul adecvat, participand la un concurs organizat de PNUD Moldova, privind selectarea a opt administratii publice locale in cadrul carora va fi pilotata crearea sistemului de ghisee electronice de informare publica, care prevedea si elaborarea paginilor web pentru 8 institutii ale administratiei publice.
«Orice lucru poate fi perfectionat», a fost argumentul seful interimar al Directiei Tehnologii Informationale, intrebat de ce este nevoie de o alta varianta a siteului, daca pentru cea existenta sau achitat deja 50 mii lei.
Astfel, banii din bugetul primariei, platiti pentru site, par sa fie aruncati in vand. «Pentru a fi recuperata o parte din bani, ar trebui sa se faca dovada muncii efectuate, dar aici vorbim de un site, or, in comparatie cu ceea ce sa facut la Memorialul Eternitate sau la Valea Morilor, e mai greu de demonstrat cat sa muncit. Nu ne ramane decat sa constatam situatia creata si sa prevenim astfel de probleme in viitor», a opinat primarul Chirtoaca.
Noul proiect de site al autoritatilor locale din Chisinau este acum in proces de testare.
Vera TERENTIEV
Acest articol apare cu sustinerea programului Consolidarea
Capacitatii de Monitoring a Societatii Civile in R. Moldova
(CCMSCM), finantat de Guvernul SUA prin intermediul Corporatiei
Provocarile Mileniului si administrat de Agentia SUA pentru
Dezvoltare Internationala (USAID). CCMSCM este implementat de Academia
pentru Dezvoltare Educationala (AED), cu suportul tehnic din partea
Consiliului pentru Cercetari si Schimburi Internationale (IREX).
Opiniile exprimate in material apartin autorului si nu reflecta
neaparat punctele de vedere ale USAID, AED sau IREX.