Consiliere pentru consilieri
sau de unde sa luam bani pentru bugetul municipal?
La 14 decembrie curent se implineste un an de cand coalitia crestincomunista din CMC a adoptat decizia nr. 61/3 «Cu privire la organizarea concursurilor investitionale pentru instrainarea prin vanzare a IM Postul de radio si IM Postul de televiziune «EuroTV Chisinau». Ulterior, in perioada sarbatorilor de iarna, in regim de urgenta, pe parcursul unei luni, au fost organizate «concursuri investitionale» de instrainare a massmedia electronice municipale. Presa sa referit de mai multe ori la faradelegile aplicate in procesul acestei instrainari, dupa care reprezentantii a doua formatiuni politice PCRM si PPCD, sau ales cu inca cate un mijloc loial de propaganda. Pri(h)vatizarea sa facut cu incalcari flagrante ale legislatiei in vigoare, in ciuda interpelarilor consilierilor municipali si deputatilor poporului, protestelor colectivelor de munca, organizatiilor neguvernamentale, precum si atentionarea institutiilor internationale. Cu toate acestea, instrainarea sa infaptuit conform intelegerilor politice, lipsind cateva zeci de oameni de locuri de munca si aducand prejudicii materiale bugetului municipal. Conform unui studiu de alternativa de evaluare, ca urmare a privatizarii Postului de radio Antena C, bugetul municipal a fost lipsit de cel putin 7 mil. lei (ZG nr.9(121) di 15 martie 2007).
Aceste incalcari (grosolane si vizibile) nu au deranjat administratia municipala precedenta. Pana in prezent, colectivul de munca a celor doua posturi de media municipala se afla in litigiu. Nici noii alesi nu prea sau chinuit sa reexamineze cazul, cu toate ca majoritatea dintre ei, in campania electorala din vara, au promis alegatorilor ca vor restabili dreptatea.
Paradoxal, dar noii proprietari a posturilor de radio si televiziune, continue si in prezent, dupa peste zece luni de privatizare, sa aduca prejudicii bugetului municipal. Astfel, conform contractelor de privatizare posturile private au ramas cu chiria intrun spatiu, care este nu numai proprietate municipala, dar chiar in edificiile administratiei municipale in centrul capitalei. Administratia precedenta a avut grija sa asigure un pret formal pentru inchirierea incaperilor. Astfel cuantumul chiriei lunare pentru un metru patrat constituie pentru ambii «investitori« doar 16 lei 40 de banuti. Valoarea reala (de piata) a unui metru patrat de spatiu in zona respectiva variaza intre 10 si 20 de euro pe luna. Luand in consideratie faptul ca suprafata totala transmisa in chirie postului Antena C este de 338 m.p., iar a postului Euro TV 480 m.p., conchidem, ca datorita acestor contracte dubioase, bugetul municipal este lipsit lunar de peste 100 mii lei, sau, in total de la data instrainarii mai mult de 1 mil. de lei (!).
Pentru un buget al capitalei de peste un miliard de lei, poate ca un milion de lei nu este o suma atat de importanta, dar daca recuperezi anul viitor acest milion si mai gasesti cate unul si in alte proiecte de «parteneriat publicprivat«, poate ca se reuseste sa se adune suma necesara consilierilor municipali pentru adoptarea bugetului macar in prima lectura?
Mihai Roscovan, doctor in economie