O troita
adusa din comuna lui Liviu Rebreanu a fost instalata la Ialoveni,
la 29 noiembrie 2007, in ajunul aniversarii a 89 de ani
de la Marea Unire. Dupa mai multe dialoguri purtate intre
consilieri si primarul de Ialoveni, Gheorghe Caracuian,
Sculptura monumentala, donata de membrii Consiliului Mondial Roman si realizata in Maramures, a fost instalata in centrul or. Ialoveni, acolo unde, in 1941, au fost inmormantati ostasi romani, cazuti pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupatia sovietica.
Vite si porci pe osemintele ostasilor
Grigore Stegarescu avea vreo 14 ani atunci cand a fost inaugurat cimitirul. «La inceput, soldatii au fost inmormantati peste deal, in satul Prisaca», spune batranul de aproape 80 de ani. «Mai intai a fost adus ostasul german, mai tarziu au fost inmormantati si ostasii romani. Tin minte ca erau dusi in coloana», isi aminteste Stegarescu detalii din perioada razboiului.
Ecaterina Cebanu si Olga Secrieru, ambele de 67 de ani, isi amintesc ca, pe locul unde parintii
In preajma troitei a fost inaugurata si o alee in memoria a 12 deputati din Sfatul Tarii care au votat Unirea in 1918. «Iar la capatul aleii va fi ridicata o biserica romaneasca a Sfintilor Martiri Brancoveni», explica scriitorul Andrei Vartic, bunelul caruia, Andrei Constantinov, fiind primar de Ialoveni, a inaugurat cimitirul ostasilor romani.
In prezent se stie doar despre existenta a 20 de morminte. «Dar nu se stie cati ostasi au fost inmormantati in fiecare mormant», spune Vartic.
Erori ale istoriei
Contactat anterior de Ziarul de Garda, primarul de Ialoveni, Gheorghe Caracuian, se indoia de existenta mormintelor ostasilor romani si ne vorbea despre constructia ulterioara a catorva blocuri de locuit cu cinci etaje. La ceremonia de sfintire a troitei, insa, primarul a declarat ca «ar trebui sa corectam erorile istoriei». «Nu putem ascunde evenimentele din 1942, cand ostasii romani
Prezent la ceremonia de sfintire a troitei, jurnalistul Florin Sasarman, membru al Consiliului Mondial Roman, a spus ca, timp de 65 de ani, soldatii romani nu au fost pomeniti. «Nu li
Anastasia NANI