Axa ChisinauBucurestiChisinau
«Senzatia
de izolare si sentimentul de regret ca esti cetatean
al unui astfel de stat, devin tot mai apasatoare»
Cine instiga conflictul ChisinauBucuresti?
Natalia
Nirca, presedinta Partidului Conservator:
Guvernarea actuala pare rupta de realitate si actiunile ei se limiteaza
la declaratii pompoase si trambitari desarte despre posibilitati
fabuloase de deplasare a cetatenilor R. Moldova in spatiul
european. Acest fapt ne sugereaza ca mecanismul de negocieri
si politica externa proeuropeana, in ansamblu,
sunt promovate, la Chisinau, intrun mod
deficient si incompetent, guvernantii demonstrand ca nu au capacitati
si nu pot utilize eficient parghiile pe care le detine
in vederea obtinerii unui regim de acces liber in UE pentru
cetatenii R. Moldova.
In prezent, autoritatile moldovene ar trebui sa implementeze in regim de urgenta un sir de actiuni eficiente, in masura sa faciliteze deplasarea cetatenilor R. Moldova prin accelerarea procesului de negocieri privind simplificarea procedurii de obtinere a vizelor sau chiar si anularea acestei proceduri, prin desfasurarea unei campanii de lobby pe langa Comisia Europeana si Parlamentul European cu antrenarea tuturor structurilor competente in vederea convingerii oficialitatilor europene si rezolvarii acestei situatii intolerabile.
Problema vizelor si, respectiv, a libertatii de deplasare a cetatenilor R. Moldova in statele UE solicita o abordare prioritara si solutii imediate. Atitudinea autoritatilor vizavi de aceasta problema este indiferenta totala. Procedura de acordare a vizelor este foarte complicata si de durata. Oamenii se vad obligati sa reziste la cozi interminabile in fata reprezentantelor diplomatice ale statelor UE, iar senzatia de izolare si sentimentul de regret ca esti cetatean al unui astfel de stat, pe zi ce trece, devin tot mai pregnante si mai apasatoare. Oamenii evita deja sa mai apeleze la ajutorul autoritatilor statale si au pierdut speranta intru solutionarea rapida a acestei probleme de catre actualii guvernanti. Ei nu mai identifica alte solutii decat obtinerea cetateniei unui stat membru al UE.
Simplificarea procedurii de dobandire a cetateniei romane este solutia pe care o poate acorda Guvernul Romaniei care invoca chiar «si o datorie morala si politica pe care Romania o are fata de cetatenii R. Moldova». In acest sens, chiar sa purces la o solicitare a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, catre Guvern in vederea simplificarii la maxim a procedurii de acordare a cetateniei romane pentru moldoveni. Guvernul Romaniei, insa, nu poate si nu este dator sa substituie guvernarea R. Moldova in obligatia acesteia de a actiona ferm pe langa cancelariile UE in vederea obtinerii regimului de acces liber a cetatenilor moldoveni in spatiul UE.
Mihai
Ghimpu, presedintele Partifului Liberal:
Ura presedintelui Voronin fata de tot ce este romanesc se reflecta si asupra relatiilor R. Moldova cu Romania. In viziunea sa, Romania ii pune bete in roate in solutionarea problemei transnistrene. In realitate, insa, lucrurile stau cu totul altfel. E altfel, nui putem lauda nici pe predecesorii actualului presedinte care au fost proromani mai mult in declaratii decat in fapte. Relatia actuala, a guvernarii de la Chisinau cu Bucerestiul, e departe de a fi inteleasa, deoarece este greu de crezut ca un sef de stat, ales de cetateni, isi manifesta o atare atitudine fata de ei.
Romanofobia presedintelui se rasfrange, in primul rand, asupra cetatenilor care lau ales. Este stiut ca nu romanii din Vrancea, Cluj sau Timisoara lau investit in aceasta inalta functie, ci romanii din Basarabia. Astazi, in rand dupa vize nu stau romanii din Tara, ci alegatorii lui Voronin. Aceasta problema ar trebui solutionata de pe pozitiile cetatenilor R.Moldova si nu reiesind din atitudinea sa fata de Bucuresti. Constatam ca guvernarea de la Chisinau se iubeste doar pe sine, fiind departe de suferintele cetatenilor simpli. Mai mult, guvernarea este inapta sa promoveze o politica eficienta in raport vecinii, chiar daca Romania este cea care sia asumat sa ne sprijine in demersul nostrum privind integrarea europeana. Ne vom chinui in aceste conditii atat timp cat nu vom avea o putere care ar intelege radacinile noastre istorice si fratietatea noastra. Cei care ne conduc trebuie sa tina minte ca istoria noastra e de la daci si nu de atunci cand URSS a ocupat Basarabia.
Serafim
Urechean, presedintele Aliantei Moldova Noastra,
parlamentar:
Este si adevarat si clar ca vina principala apartine lui Voronin, faptului ca el este si in relatiile externe la fel de minciunos cum il cunoaste lumea si in interior. Este imposibil sa cladesti o relatie normala, bazandute pe minciuna, inclusiv pe falsificarea stiintei si a istoriei. Dar aici lucrurile merg si mai departe. Ar fi gresit de considerat ca actuala guvernare comunista sa ratacit, din prostie, incompetenta sau fiind indusa in eroare. Voronin si clanul sau absolut strica in mod intentionat relatiile cu autoritatile de la Bucuresti. Aici se manifesta si vechea metoda de a inventa «dusmanul extern» vital necesar penru a mentine orice conducere de tip totalitar, comunist. Dar este si singura forma deschisa si, in acelasi timp, indirecta, prin care comunistii mai pot inca promova cursul lor real politica antieuropeana caci atacand astazi Romania, clica aflata la conducere la Chisinau ataca UE. Esenta la care se ajunge la cea mai simpla analiza a actiunilor guvernarii comuniste, arata orientarea ei impotriva intereselor si aspiratiilor populatiei simple din R. Moldova , in primul rand, impotriva europenizarii conditiilor de viata a cetatenilor nostri. Vina pentru deteriorarea relatiilor ChisinauBucuresti o poarta si altii, unii chiar cu imagine de proromani, dar care prin actiunile lor constiente si inconstiente toarna apa la moara celor care lupta impotriva neamului nostru si a perspectivei lui europene.
Vladimir
Filat, parlamentar:
Cu siguranta ca vinovatul principal pentru deteriorarea relatiilor
intre Chisinau si Bucuresti este actuala guvernare in frunte
cu Vladimir Voronin. Actiunile presedintelui nici macar nu pot
fi catalogate intrun fel sau altul din punctul
de vedere al relatiilor internationale ele sunt
asa cum sunt, la fel cum dansul este asa cum este
Totodata,
o parte din vina o purtam si noi, toti cei care locuim
in aceasta tara: fiindca toleram pasiv astfel de conditii,
pe de o parte, iar pe de alta parte, nu gasim
in noi acea forta si organizare, necesare contracararii actiunilor
lor, celora ce siau rezervat dreptul ca, din
numele poporului, sa stabileasca relatii bune intre Chisinau si Bucuresti.
Din pacate, consecintele unei atare situatii le suporta cetatenii
R. Moldova si perspectiva acestei tari.
Dumitru
Braghis, presedintele Partidului Democratiei
Sociale, parlamentar:
In acest nou val al confruntarilor verbale si diplomatice intre Chisinau si Bucuresti poate fi urmarita legitatea existentei guvernarii comuniste atunci cand lucrurile in tara merg prost, guvernarea cauta «dusmani» in afara pentru a sustrage atentia opiniei publice de la gravele probleme provocate de incompetenta sa. Astfel, frustrarile unor persoane suspuse pun stapanire pe mesajele oficiale si locul dialogului pragmatic, menit sa conduca la identificarea unor solutii pentru relatiile bilaterale, il ocupa invinuirile sterile si actiunile nechibzuite. Relatiile cu vecinii in permanenta a fost punctul slab al politicii guvernarii comuniste.
Consecintele oricarui conflict, provocat de putere, sunt suportate intai de toate de catre cetateni. Din pacate, de cele mai multe ori guvernarea nici nusi pune problema analizei urmarilor unor declaratii sau actiuni ale sale pentru cetatenii tarii. Logica lor este una total deplasata odata ce am fost votati, inseamna ca avem legitimitatea sa facem tot ce dorim. De altfel, acest stil de comportament il putem observa in mai toate actiunile guvernarii comuniste, cind vocea opiniei publice este neglijata cu incapatanare de catre cei care adopta decizii importante in R. Moldova.
Sondaj
|
«Traiesc intro tara de care rade intreaga Europa»
Alexandru, 20 de ani, Chisinau:
Ambele state sunt responsabile de tensionarea
relatiilor. Demnitarii ambelor tari ar trebui sa puna
la punct toate problemele, dar nu sa complice lucrurile
si mai mult.
Vasile Matu, 55 de ani, Chisinau:
Conducerea de la Chisinau este vinovata! Era vorba despre
deschiderea altor cateva consulate
Vad ca au uitat
despre promisiunile lor. Ar trebui sa se duca tratative
ca sa se deschida hotarele, si nu sa ni se puna
conditii de a iesi din tara! Partidul comunist este
vinovat! Asta ma afecteaza si pe mine. Aici totul
se scumpeste
Maria Voinovan, 50 de ani, Chisinau:
Cum adica cine e vinovat? Conducatorul tarii! Voronin
e vinovat. In conditiile astea nu mai putem nici
sa iesim din tara. Si tinerilor li se pun
atatea piedici
Salariul e mic, totul se scumpeste.
E dificil sa supravietuiesti in R. Moldova.
Faptul ca obtinem atat de greu vizele e si asta
vina conducatorului.
Victor, 61 de ani, Chisinau:
Toti demnitarii din R. Moldova sunt vinovati de ce se intampla!
Ei nu inteleg ce inseamna popor. Ce inseamna
popor? Romanii de aici si cei de acolo
asta inseamna unul si acelasi popor.
Svetlana Vladicescu, 50 de ani, Orhei:
Conducerea Moldovei este vinovata, pentru ca nu are
o activitate normala. Demnitarii pun interesele personale
mai presus decat pe cele ale poporului. Acest fapt ma afecteaza
si la serviciu, si in familie
Sotul
meu este plecat peste hotare. Nu se poate intoarce pentru
ca nu are actele in regula. Fiica, avand o medie
mare, este nevoita sa isi faca studiile prin contract. Sunt
nevoita sa locuiesc in republica asta uitata de lume.
E o tara de care rade intreaga Europa. Se spune
ca fiecare popor isi merita conducatorul. Sa stiti ca noi
il meritam pe deplin. Da, il meritam! Recunosc
ca personal nu fac nimic ca sa schimb situatia,
la fel ca si altii. Patru ani nu ia
fost de ajuns
Iam mai dat alti patru ani.
Z.S., 21 de ani, Chisinau:
Probabil ca e vina cuiva
La nivel
de demnitari? E timpul ca R. Moldova sa hotarasca
din partea cui are nevoie de ajutor: din partea Europei sau
a Rusiei. E clar ca nu vom reusi sa ne descurcam
singuri. Totodata, ne dam bine seama ca nu e real
sa fii si cu unii, si cu altii.
Tatiana Petcu, 44 de ani, Chisinau:
Suntem vinovati cu totii! Ar fi trebuit
sa actionam la timp. Am ajuns sa cersim vize.
O problema mai stupida ca asta nu exista. Sunt
profund indignata de situatia care sa creat!
Suntem inchisi aici si ni se limiteaza dreptul
de a calatori. La ce am ajuns? E o rusine
pentru noi toti!
|