O manifestare culturala de tinuta, Saloanele Moldovei, a ajuns la a
George Sorin PURCARU, Iasi, Clopotareasa,
Metal, |
Salonul Moldovei/ Salonul Oficial a fost vernisat in anul 1923 drept o expozitie temporara de opere de arta organizata la Iasi si
Anul 1989 a fost definitoriu pentru multe Insemne ale neamului romanesc, printre care si redeschiderea Saloanelor. In anul 1990, in luna mai, la Chisinau se produce un eveniment care avea sa repuna in drepturi o traditie artistica, culturala, patriotica, daca vreti, pierduta din cauza regimului totalitar. Artistul plastic Ilie Boca organizeaza o expozitie personala la Chisinau. Aici maestrul Boca se intalneste cu maestrul Grecu, doi mari artisti ingemanati spiritual prin orasul Bacau: primul cu resedinta in urbe, Grecu cu amintiri frumoase din anii tineretii, petrecuti partial la Bacau. A urmat intalnirea dlui Sergiu Cuciuc, pe atunci presedinte al Uniunii Artistilor Plastici din Republica Moldova, cu Mihai Manescu, omologul sau de la UAP din Romania.Cei doi se pun de acord in stabilirea unor relatii de colaborare. In cadrul intalnirii de la Tescani, Sergiu Cuciuc si Ilie Boca decid ca relatiile bilaterale sa se extinda pentru toti colegii de breasla, la nivelul celor doua uniuni de creatie. «Dezideratului acestor doi le raspunde Mihai Grecu, Mihai Manescu, precum si un numar insemnat de importanti critici de arta, ca Giurie Vida, Valentin Ciuca, Mihai Oroveanu, Constantin Prut, functionari publici locali Constantin Donea, Nicolae Costin, ministrii Culturii si Cultelor Andrei Plesu din Romania si Ion Ungureanu din Republica Moldova. Acestia si altii au acordat autorilor initiativei toata increderea si intreg suportul pentru institutionalizarea conlucrarii intre Republica Moldova si Romania, intre artistii plastici», a mai tinut sa spuna Tudor Braga.
La prima editie a Saloanelor Moldovei, care a avut loc la Bacau in anul 1991, Marele Premiu este decernat maestrului Mihai Grecu.
La aceasta ora, delegatia de artisti plastici din Moldova este prezenta la deschiderea oficiala a Saloanelor Moldovei din Bacau, eveniment care de 17 ani anima oamenii acestui oras si nu numai Artistii care isi creeaza opera pentru a ne proteja privirea de zgura si rutina au azi o sarbatoare de care se bucura!
Antonina Sarbu