Coalitia si opozitia
Marti, 24 iulie, in cadrul unei conferinte de presa, liderii catorva partide au semnat un acord de constituire a unei majoritati in Consiliul Municipal Chisinau (CMC) pentru anii 20072011. Coalitia a fost formata de PL, AMN, PPCD si PD.
Potrivit
acordului, partidele politice semnatare au convenit sa formeze
o majoritate in CMC, sa nu admita coruptia in administratia
publica din mun. Chisinau, sa desfasoare in mod transparent
si nepartinitor licitatiile publice, sa simplifice la minimum
procedurile de obtinere a licentelor, autorizatiilor si a altor
acte administrative etc. Semnatarii documentului sunt Mihai Ghimpu (PL), Serafim
Urechean (AMN), Iurie Rosca (PPCD) si Dumitru Diacov (PD).
Mihai Ghimpu, presedintele PL, a declarat ca unul din motivele pentru care a fost semnat un astfel de acord ar fi dezmintirea zvonurilor potrivit carora noii conisilieri nu pot conlucra, ca CMC nu va functiona sau ca administratia municipala nu va activa eficient. «Prezenta noastra aici demonstreaza ca noi, cei care am participat in calitate de partide in alegerile de pe intreg teritoriul republicii, constientizam faptul ca pe lista partidelor au fost alesi consilieri care trebuie sasi indeplineasca datoria fata de cei care iau ales. De acum inainte cea mai mare responsabilitate revine celor care isi asuma majoritatea in acest consiliu. Intrucat nici un partid nu a acumulat majoritatea, am considerat necesar de a incheia intre PL, AMN, PPCD si PD un acord de constituire a unei majoritati in CMC pentru anii 20072011», a declarat Ghimpu.
Urechean a prezis in 2001 esecul PCRM
Liderul AMN, Serafim Urechean, a asigurat massmedia ca pentru constituirea majoritatii nu sa purces la negocieri dubioase sau «comercializari, cum le trateaza unele instante necompetente la acest capitol din conducerea tarii in interviuri de doua ore. CMC va fi functional, iar primarul Dorin Chirtoaca, avand suportul consiliului si fiind un om corect, va fi un primar general eficient.
Lam avertizat pe Voronin inca in 2001, cand a venit la guvernare, care va fi finalul neindeplinirii obligatiunilor municipalitatii si a guvernarii fata de orgnismele internationale. Sa nu se gandeasca tovarasul Voronin sau Tarlev ca Dorin Chirtoaca raspunde singur de municipiul Chisinau. In calitatea sa de presedinte, Voronin este primul care raspunde de bunastarea capitalei. Daca lui Voronin i se pare ca primaria sa transformat intro groapa, atunci sa stie ca el sia sapato singur, pe parcursul anilor in care a distrus administratia publica«, a mentionat legislatorul.
Coalitia abia creata este «prea firava»
Deputatul Dumitru Diacov, liderul PD, sustine ca a fost de acord sa semneze acordul de constituire a unei majoritati in CMC deoarece formatiunea pe care o conduce vrea sa contribuie la activitatea eficienta a acestuia. «Consideram ca sa pierdut mult timp pretios, practic o luna de zile, in care se putea ca CMC sa functioneze. Suntem convinsi ca aceasta majoritate este foarte firava, de aceea neam fi dorit sa fie mai larga. Nu ne dorim sa existe o lupta intre Primarie si Guvern, trebuie sa existe un dialog pentru solutionarea problemelor. Avem deja cateva semnale ca administratiile locale din diferite raioane risca sa ramana fara finantare pentru ca majoritatea nu este comunista».
In Parlament cu comunistii, in CMC
cu democratii
Referinduse la obiceiul partidelor politice de a crea majoritati, Serafim Urechean a spus ca primul care a pus temelia unei astfel de traditii a fost insusi Vladimir Voronin: « Sa nu uite cum a devenit presedinte pentru a doua oara, tot cu ajutorul unei coalitii».
Iurie Rosca, liderul PPCD, consilierii caruia iau sustinut deschis pe comunisti in consiliul precedent, a declarat ca majoritatea recent creata nu este indreptata impotriva cuiva, ci pentru realizarea unor actiuni pozitive. «Trebuie sa incercam sa determinam guvernarea, sa convingem presedintele republicii sa nu priveasca cu ostilitate acele majoritati ale administratiilor publice locale care nu sunt constituite din aliati ai partidului comunistilor», a spus Rosca. Referinduse la noul primar al capitalei, vicepresedintele Parlamentului a recunoscut ca ii este simpatic: «Este tanar, instruit, are facultatea de drept, stie limbi straine, stie gramatica».
Comunistii pot adera la coalitie!
Intrebat de ce nu au fost invitati si membrii altor partide la semnarea acordului, Serafim Urechean a mentionat ca cei prezenti sau adunat fara oarecare conditii, doar cu dorinta de a gestiona mai eficient Chisinaul, de a crea un consiliu functional, cu un primar eficient. «Usile raman deschise pentru toti cei care doresc sa adere, pot veni chiar si comunistii».
Mihai Ghimpu a mentionat ca sa depus efort, si nu numai o data, ca la majoritate sa adere si alte partide politice, «dar, din pacate, avem ceea ce avem. Sper ca mai tarziu va adera si PSD la aceasta majoritate, si consilierii care sunt pe lista altor partide». Mai apoi, insa, presedintele PL a descris putin altfel modul in care au fost selectate partidele care urmau sa faca parte din coalitie.
«Majoritatea a fost creata reiesind din decizia alegatorilor. Partidele care au semnat acordul detin mai multe locuri in CMC. Aceasta a fost vointa alegatorilor, au acordat vot de incredere anume acestor partide. Noi, cei care avem mai multe mandate, raspundem in fata populatiei, de aceea am semnat acest acord», a declarat Ghimpu.