Pana in prezent R. Moldova a fost condamnata de CEDO in 67 de cazuri. Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat numarul deciziilor in care tara noastra a fost gasita vinovata si obligata sa plateasca despagubiri de mii de euro a crescut in ultima perioada. Astfel, doar in prima jumatate a anului 2007, guvernul R. Moldova a fost declarat vinovat de violarea vreunui drept din Conventia privind drepturile omului in 24 de cazuri. Cel mai des tara noastra este condamnata pentru neexecutarea sau executarea tardiva a hotararilor judecatoresti si retinerea ilegala a persoanelor in stare de arest.
Cu toate acestea, Vladimir Grosu, agentul guvernamental la CEDO, sustine ca situatia nu este una iesita din comun. «Intradevar, se observa o accelerare foarte mare a procesului de instrumentare a cazurilor la CEDO in raport cu anii precedenti. Insa, in viziunea mea, nu este nimic straniu, deoarece o situatie similara poate fi observata si in raport cu alte state. Raportand la ceea ce
Totusi, in cadrul unei sedinte publice din 19 iulie, agentul guvernamental a recunoscut ca numarul mare de cazuri pierdute la CEDO se datoreaza unor lacune in legislatie, dar si faptului ca unele instante judecatoresti nu aplica corect legislatia si prevederile Curtii.
In cadrul sedintei, mai multi functionari au facut publice rapoarte privind incalcarile depistate in cadrul institutiilor pe care le conduc.
Procurorul general Valeriu Gurbulea a recunoscut ca, in 15 cazuri, CEDO a condamnat R. Moldova pentru ca ofiterii de urmarire penala au retinut persoane ilegal sau
Ministrul Justitiei, Vasile Parlog, a pus pe seama mentalitatii judecatorilor, procurorilor si a tuturor celor celor care au tangenta nemijlocita in infaptuirea actelor de justitie situatiile de condamnare a R. Moldova la CEDO. «O problema aparte este legata, totusi, de neexecutarea hotararilor instantei de judecata de catre autoritatile publice locale. De multe ori se intampla ca acestea nu se executa, judecatorii fiind de acord chiar sa fie condamnata tara la CEDO, pentru ca guvernul sa plateasca din bugetul sau prejudiciile materiale si morale cauzate ca urmare a neexecutarii hotararii instantei de judecata».
Valentin Mejinschi, seful Centrului de Combatere a Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC), a declarat in cadrul sedintei ca centrul pe care il conduce intampina greutati din cauza faptului ca persoanele care sunt investigate de ofiterii centrului sunt oameni cu greutate, care stiu sa manipuleze organismele internationale. «Majoritatea incearca sa foloseasca cu orice pret mecanismul de protectie a drepturilor omului in scopul distragerii atentiei organismelor internationale si a autoritatilor nationale de la esenta cazurilor investigate», a mentionat Mejinschi.
Seful CCCEC
Gheorghe Amihalachioaie, presedintele Consiliului Baroului Avocatilor, este sigur ca R. Moldova va continua sa fie condamnata la CEDO si ca numarul condamnarilor chiar va creste, din simplul motiv ca judecatorii nici macar nu doresc sa aplice jurisprudenta Curtii.
Diana Railean