Depatamentul Situatii Exceptionale respinge informatia potrivit careia la Sadaclia
Oamenii din sat sustin ca, in noaptea de 22 spre 23 iunie, pana dimineata, pompierii din Basarabeasca si cateva tractoare incarcate cu cisterne pline cu apa au incercat sa stinga incendiul de la depozitul de chimicale, fumul caruia impanzise satele din imprejurimi.
Potrivit unui comunicat de presa CREDO, pe 22 iunie, in jurul orelor 21.00, a explodat depozitul de chimicale situat in prejma satelor Sadaclia si Iordanovca din raionul Basarabeasca. Incendiul a izbucnit dupa ce un grup de soldati efectuase pregatiri pentru evacuarea depozitului. In acea zi, chimacalele din depozit fusesera impachetate in saci si butoaie, fiind gata de evacuare.
Explozia si incendiul izbucnit in depozitul de chimicale a fost urmarit cu groaza de localnicii satelor Sadaclia, Iordanovca, Cicur-Mingir din raioanele Basarabeasca si Cimislia.
In urma incendiului, aerul din aceste localitati a fost puternic poluat, vantul aducand fum si elemente toxice peste campuri, case si gradini. Nici pana in prezent, locatarii satelor mentionate nu au fost preveniti despre efectele nocive ale fumului, ale elementelor toxice si ale gazelor emanate la arderea substantelor chimice.
In dimineata zilei de 23 iunie, mai multi localnici acuzau dureri de cap, dureri ale cailor respiratorii si alte efecte ale intoxicarii. Cateva persoane
Agafia Cotelea, pensionara din Sadaclia,
Medicul din sat, Maria Topor, crede ca vantul a purtat spre Comrat si spre Ciucur- Mingir fumul greu provocat de incendiu. Ea isi aminteste despre epidemiile repetate de hepatita, de care, ani in sir, au suferit oamenii din sat. In special copiii erau afectati de aceasta maladie. Ea a confirmat ca, in urma aprinderii depozitului de chimicale, satenii nu puteau sa nu fie afectati de substantele toxice arse in depozitul incarcat de otravuri inca din perioada sovietica.
Impactul incendiului asupra sanatatii oamenilor nu a fost evaluat
Consecintele catastrofei au fost lichidate de cativa ostasi ai Armatei Nationale, dislocati acolo pentru ambalarea substantelor chimice.
Nicolai Prohnitchi, directorul Intreprinderii Agricole «Sadac-Agro», spune ca motivele izbucnirii incendiului nu sunt cunoscute deocamdata. El
El a restabilit si firul evenimentelor din 22 iunie. «Soldatii au lucrat vineri pana la 19.45, dupa care depozitul a fost incuiat. Dupa ora 20.00, la depozit
Oamenii din sat spun cat de greu au venit pompierii si ca, mai mult timp, nu au reusit sa inceapa stingerea incendiului din cauza liniilor de inalta tensiune ce trec prin zona. Electricianul era de negasit, iar pompierii nu puteau indrepta jetul peste liniile de inalta tensiune. «Dupa ce au fost aduse si cateva cisterne cu apa, aveai impresia ca incendiul capata si mai multa putere», spun martorii.
De la oamenii din sat am aflat ca, deocamdata, singura structura oficiala care
La Ministerul Apararii am fost informati ca specialistii de aici au constatat ca la Sadaclia nu
A.T.