Pentru ca independenta opiniilor presedintelui R. Moldova este conditionata de statutul de sef al statului, Judecatoria Centru a dispus, la 25 aprilie, incetarea actiunii civile Vitalia Pavlicenco versus Vladimir Voronin.
La 2 aprilie 2007, deputatul Vitalia Pavlicenco
Marti, 24 aprilie, la Judecatoria Centru a avut loc prima sedinta in procesul intentat la cererea Vitaliei Pavlicenco impotriva lui Vladimir Voronin. Reprezentantul presedintelui, Alexandru Ohotnicov, seful Serviciului acte ale presedintelui, a prezentat o referinta, solicitand instanta sa inceteze procesul, deoarece "pricina nu este si nu poate fi de competenta instantei judecatoresti si nici de competenta oricaror alte organe".
«Nu am colaborat niciodata cu KGB si nici nu am fost finantata de catre Romania», declara Vitalia Pavlicenco. «Reprezentantul lui Voronin a adus o referinta in care a aratat ca presedintele, in exercitarea mandatului, nu poate fi tras la raspundere pentru opiniile si convingerile sale pentru ca el are o imunitate garantata de Constitutie. Aceasta imunitate ii acorda o jurisdictie penala si contraventionala, dar nu si civila. De aceea, el trebuie sa raspunda pentru declaratiile sale. El, de fapt, a facut declaratii personalizate.»
Vitalia Pavlicenco considera ca, in cazul in care reprezentantul presedintelui ar fi avut argumente si probe, ar fi demonstrat cele declarate, dar pentru ca au fost "declaratii menite
Conform art. 81, alin.2 al Constitutiei, presedintele R. Moldova se bucura de imunitate si el nu poate fi tras la raspundere juridica pentru opiniile exprimate in timpul exercitarii mandatului.
"Voi face o propunere de modificare a Constitutiei pentru a preciza ca dreptul presedintelui de a emite opinii si convingeri garantat de Constitutie nu inseamna si dreptul de a umili si de a face acuzari pe care nu le poate argumenta", afirma Vitalia Pavlicenco.
A.N.