Nr. 12 (14 octombrie 2004)

 Politic

Isteria integrata a comunistilor
Gratie unui cititor, Ziarul de Garda a intrat in posesia unui plan complex, elaborat la Presedintie, prin intermediul caruia, pe parcursul actualei guvernari, Istoria Romanilor urmeaza sa fie exclusa in totalitate din invatamant. Continuare 

Integrarea euroatlantica in actualitate
Prabusirea URSS, urmata de schimbari radicale in sistemul relatiilor internationale, a pus si problema reconsiderarii rolului Aliantei Nord–Atlantice in lume. Falimentul sistemului bipolar al ordinii mondiale si demararea procesului de formare a alteia, a propulsat pe arena internationala mai multe state noi, deideologizate. Continuare 

Susarenco si Cerepenco deranjeaza comunistii
Luni, 11 octombrie, primarul general al municipiului Chisinau, Serafim Urecheanu a semnat o dispozitie, prin care i–a numit in functia de viceprimari interimari pe Gheorghe Susarenco si Vitalie Cerepenco. O decizie similara a fost adoptata in cazul pretorilor.Continuare 

Libertate lui Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa
Miercuri, pe ordinea de zi a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei figura problema incalcarilor de catre Federatia Rusa a deciziei CEDO, in ceea ce priveste eliberarea detinutilor politici Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa.Continuare 

Isteria integrata a comunistilor

Gratie unui cititor, Ziarul de Garda a intrat in posesia unui plan complex, elaborat la Presedintie, prin intermediul caruia, pe parcursul actualei guvernari, Istoria Romanilor urmeaza sa fie exclusa in totalitate din invatamant. Guvernantii readuc pe tapet aceasta problema in pofida Rezolutiei APCE care, in urma protestelor din 2002, au instituit un moratoriu asupra problemelor de istorie in invatamant.

Mapa cu documente exhaustive, asupra carora a trudit neobositul antropolog Mark Tcaciuc, ne–a fost oferita de unul dintre cititorii publicatiei noastre. Scrise in limba rusa, documentele contin descrierea "liniei strategice" care ar trebui sa conduca la eliminarea Istoriei Romanilor din toate treptele invatamantului din R. Moldova. Documentele contin scheme si date despre consecutivitatea actiunilor destinate realizarii proiectului de substituire a cursului de Istorie a Romanilor prin cel de Istorie a Moldovei. Reproducem aceste actiuni in ordinea exacta, conceputa de autorii strategiei.

"— Publicarea in presa a opiniei ministrului Educatiei despre necesitatea educarii tineretului studios in spiritul responsabilitatii civice si a patriotismului. O importanta componenta a ideilor sale trebuie s–o constituie cea despre manualele de istorie, in general, si despre Istoria Moldovei, in special.

— In consecinta, in mass–media apar dezbateri la tema "Cine suntem?", "De ce fel de istorie avem nevoie?" etc. La dezbaterile publice pe marginea acestei probleme trebuie sa participe, argumentandu–si pozitiile, adeptii implementarii cursului de Istorie a Moldovei in programele de studii.

— Este firesc ca, in consecinta, sa urmeze reactia taberei nationaliste de dreapta. Atunci se va produce o confruntare deschisa de opinii. In aceste circumstante, pe parcursul unei perioade indelungate de timp, in organele de presa care pledeaza pentru consolidarea statalitatii, ar urma sa apara un numar critic de articole stiintifico–populare (autorii acestora ar trebui sa fie nu doar angajatii scolilor superioare sau ai institutiilor academice, dar, mai mult, profesorii scolilor medii), care ar argumenta importanta implementarii cursului de Istorie a Moldovei. Concomitent, in aceleasi publicatii, este necesar sa apara opinii ale oamenilor simpli, publicate sub forma de scrisori colective. Nu trebuie sa ramana in afara acestei activitati nici mijloacele audiovizualului.

— Ar fi deosebit de util ca in mai multe publicatii necomuniste sa fie publicata o scrisoare semnata de mai multi functionari de stat, din afara PCRM, care ar argumenta necesitatea introducerii cursului de Istorie a Moldovei. Este rezonabil sa fie publicata expertiza efectuata de un grup de juristi de inalta calificare, care nu fac parte din randurile PCRM, care ar argumenta, din punct de vedere juridic, ca studierea istoriei altui stat si a altui popor, dar mai ales interpretarea acesteia drept istorie a propriului popor, este, evaziv vorbind, nelegitim si anticonstitutional, deoarece surpa temelia spirituala a statalitatii moldovenesti.

— Pe acest fundal, isi face aparitia cea de–a treia parte opinie, moderata, care propune "un compromis": manualele trebuie sa fie de Istorie integrata, adica si Istoria Moldovei, si cea universala, sunt studiate in cadrul unui manual unic, la fel ca in multe state straine. Deoarece unul dintre cele mai dureroase aspecte, care ar putea provoca complicatii si consecinte nedorite, este excluderea cursului de Istorie a Romanilor si substituirea lui prin cursul de Istorie a Moldovei, urmeaza ca in programele de studii, in cadrul cursului de Istorie universala, sa fie admisa studierea aprofundata a Istoriei Romaniei. Consideram ca, pentru o mare parte din istoricii republicii noastre, aceasta varianta ar putea deveni un suport pentru un eventual compromis (aceasta concluzie este facuta in temeiul unei investigari atente a opiniei unora dintre acestia).

— Concomitent, la cea de–a treia etapa, sunt intreprinse actiuni de elaborare si editare a tuturor manualelor de istorie, destinate scolilor si liceelor (Atunci cand Ministerul va anunta un astfel de concurs, acestea ar trebui sa fie gata deja. Ar putea fi scrise si unele manuale de alternativa).

— De la 1 septembrie, se propune introducerea in toate institutiile de invatamant superior din republica, la anul 2, cursul obligatoriu Istoria Moldovei. Un astfel de manual exista, desi ar putea exista mai multe obiectii pe marginea lui. Nici o persoana cu scaun la cap (cu exceptia unei grupari neinsemnate de nationalisti extremisti) nu se va opune unei astfel de strategii. Mai mult decat atat, nu se va opune nici majoritatea profesorilor catedrei de Istorie a Romanilor, deoarece, an de an, numarul de ore destinate acestui obiect se reduce: acest obiect este predat doar la anul 1 si, cu timpul, ar putea fi exclus din invatamantul superior (pe motiv ca admiterea la universitati va fi efectuata doar in baza diplomelor de bacalaureat). Concomitent, actiunile intreprinse vor permite testarea reactiei diferitor cercuri din societate pe marginea intentiilor de substituire a cursului de Istorie a Romanilor prin cel de Istorie a Moldovei. Realizarea acestei idei ar trebui sa se produca treptat, pe fundalul ameliorarii situatiei social–economice a populatiei si a implementarii ordinii de drept in republica. In acest context, prioritara ar trebui sa devina activitatea de ameliorare a bunastarii profesorilor scolari si de consolidare a statutului lor social si moral. Doar in acest caz ideea propusa ar putea capata sprijin general in randurile profesorilor scolilor medii si ai liceelor, partial, si in cercul angajatilor institutiilor de invatamant superior, iar oponentii acestei idei s–ar pomeni in izolare. Este bine cunoscuta importanta pe care o acorda invatatorilor V. I. Lenin. In acest sens, Bismark spunea ca unirea celor doua Germanii a fost infaptuita, initial, de profesorii scolari, in mintile elevilor lor. Atunci cand opinia publica va fi favorabila, printr–un decret al presedintelui sau prin alte metode (s–ar putea si pe calea unui referendum), se va produce schimbarea propusa.

P.S. Cat priveste componenta comisiei, candidaturile propuse de Dvs. sunt cele mai potrivite, deoarece prezenta in cadrul acestei comisii a viceministrului (Educatiei — n. n.) si a unor rectori va coopta in componenta sa mai multe persoane "necesare". Exista mai multe propuneri prealabile..."

In continuare documentele contin lista exacta a persoanelor care urmau sa fie "utilizate" in realizarea acestui plan de excludere a Istoriei Romanilor din invatamant. Cu referire la fiecare persoana in parte sunt facute caracteristici exacte, din punct de vedere psihologic, trimiteri la unele date biografice, la componenta familiilor si la metodele care ar putea fi utilizate pentru a–i convinge sa participe la acest proces. Caracteristicile sunt foarte subtile. In paralel, sunt aduse argumente concrete care ar putea deveni elemente de santaj in cazul unor sau altor persoane. Vom reveni in numarul urmator.

Aneta GROSU


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com