Nr. 12 (14 octombrie 2004)

 Investigatii

Moldova – Polobocul de Aur al Rusiei
Sarbatoarea vinului a luat sfarsit si festinul betiei si–a tras cortina, dar afacerile "ametitoare" cu alcool continua. Cea mai mare piata de desfacere a alcoolului pentru R. Moldova ramane Rusia, fenomen care in aparenta poate salva economia Moldovei. Continuare 

Notarii mananca din “pomana” mortilor
O alta stratagema care vizeaza businessul de masini implica, dupa judecatori (vezi articolul din nr. 10 al Ziarului de Garda), si notarii. Potrivit investigatiilor Procuraturii Anticoruptie (PA), in conditiile in care unii justitiari impun inmatricularea masinilor netaxate vamal, prin hotarare de judecata, notarii nu scapa ocazia sa mai faca si ei un ban din aceasta afacere, falsificand procuri si alte acte. Continuare 

Moldova – Polobocul de Aur al Rusiei

 

Sarbatoarea vinului a luat sfarsit si festinul betiei si–a tras cortina, dar afacerile "ametitoare" cu alcool continua. Cea mai mare piata de desfacere a alcoolului pentru R. Moldova ramane Rusia, fenomen care in aparenta poate salva economia Moldovei. Dar Rusia nu pretinde sa cumpere doar alcool, Rusia cumpara importante intreprinderi vinicole pe ambele maluri ale Nistrului si chiar marci inregistrate, devenind stapanul economic al Moldovei cu tot cu Transnitria.

Cel mai mare negutator al vinificatiei moldovenesti este in prezent Casa de Comert "Aroma" din Federatia Rusa. Aceasta societate pe actiuni a fost creata in 1996 si initial desfasura doar activitati de import al produselor cu alcool din Moldova. Intreprinderile moldovenesti indragite de "Aroma" moscovita au devenit, din prima clipa, Combinatul de coniacuri "Kvint" de la Tiraspol si intreprinderea "Buket Moldavii" din Dubasari, precum si SA "Aroma" de pe malul drept al Nistrului.

De la un timp, importatorul rus de vinuri a decis sa nu mai cheltuiasca banii pe produse lichide, ci sa cumpere direct intreprinderi si marci vinicole. Astfel, in 2001, Casa de Comert "Aroma" a devenit producator al coniacului "Barza Neagra", chiar daca Departamentul de Combatere Crimelor Economice si a Coruptiei din Moldova descoperise mari nereguli in afacerea cu drepturile asupra acestei marci. Atunci a fost acuzat in special Simion Leva, fostul director al Combinatului "Aroma" din Chisinau. Insa, dupa descoperirea acestor nereguli, Leva a devenit… chiar directorul general al departamentului "Moldova Vin", in timp ce afacerile CC "Aroma" au continuat cu mult succes.

Zilele trecute, revista "Forbes" a descris afacerile "Aroma" – "Barza Neagra", declarand ca "Aroma" moscovita este nemultumita de cooperarea cu partenerul din Moldova si cauta un nou partener pentru afacerea cu marca "Barza neagra". Directorul CC "Aroma" Igor Samkovici a declarat pentru mass–media ca, in prezent, drepturile de utilizare a marcii "Barza Neagra" au fost oferite intreprinderii franceze "Cognac Ferrand House", chiar daca Departamentul "Moldova Vin" a apreciat drept ilegala aceasta decizie a intreprinderii de la Moscova. Toate aceste evenimente confirma adevarul declarat de ambasadorul Moldovei in Federatia Rusa, Vladimir Turcan, in ziarul "Nezavisimaia Moldova" din vara trecuta, ca "va lua masuri foarte energice pentru protectia marcilor comerciale ale Moldovei in Rusia". Or, recent si marca moldoveneasca "Belii Aist" a fost inregistrata oficial in Registrul de Stat al emblemelor comerciale.

"Aroma" Moldovei – in 250 de orase ruse

Inca din 2002, CC "Aroma" a devenit proprietarul unuia dintre cele mai mari combinate de alcool din Moldova, "Vismos". Potrivit datelor Departamentului Privatizarii, compania rusa a cumparat atunci 99,96 la suta din pachetul de actiuni al intreprinderii "Vismos" cu ceva mai mult de un milion de dolari, urmand sa investeasca in dezvoltarea ulterioara a intreprinderii. Dupa aceasta investitie, noul proprietar a inceput producerea — sampania "Siurpriznoie" si "Sovetskoe", "Vismos", vinurile "Roua de Argint", "Magic Vismos", "Veronica", "Doina Dulce" – toate purtau deja numele Casei de comert rusesti.

In iunie 2003, CC "Aroma" a devenit si proprietarul intreprinderii de vinificatie de la Dubasari, "Buket Moldavii", cu toata istoria si faima acesteia, cu tot cu marcile vermuturilor unice in Europa de Est.

In paralel, compania de la Moscova si–a dezvoltat statutul. Acum, CC "Aroma" reprezinta un grup de companii cu un enorm centru de distributie la Moscova, care are o suprafata de 9 hectare, pe care sunt situate 25 kilometri patrati de depozite si oficii. Un alt centru de distributii, cu o suprafata de 3 hectare, a fost inaugurat la bastina lui Putin, in Sankt–Petersburg, iar retelele de magazine "Перекресток", "Седьмой континент", "Копейка", "Пятерочка", "Рамстор", "Петровский", "Азбука Вкуса", "Ашан", "Спар" transporta productia vinicola in peste 250 orase ale Federatiei Ruse.

Acum, in atentia acestora a ajuns vestita fabrica de coniacuri "Kvint" care urmeaza sa fie privatizata pana la sfarsitul acestui an, iar la capitolul distributii au intrat recent si produsele "Cricova".

Transnistria si Rusia — imbratisari deschise

CC "Aroma" a inceput dezvoltarea relatiilor cu alte tari din Europa si CSI, devenind distribuitor oficial al produselor noastre pe mai multe piete. Trebuie sa remarcam faptul ca acest mare succes al companiei moscovite a pornit de la cateva intreprinderi moldovenesti. Jocul privatizarii a fost dublu din partea tuturor: a autoritatilor Moldovei, Rusiei si Transnistriei. Or, pe langa privatizarile de intreprinderi si marci cu bucluc, care au avut loc la Chisinau, acapararea celor din Transnistria a decurs in mod pasnic. Camerele de Comert ale Rusiei si Transnistriei colaboreaza fructuos si se intrec in vizite reciproce. Iar la sfarsitul lunii septembrie, cele doua instante au semnat si un acord oficial de colaborare, delegatia transnistreana vizitand in acest scop metropola rusa. Potrivit lui Yuri Ganin, reprezentantul camerei de comert de la Tiraspol, un grup de juristi din Federatia Rusa va veni in curand in Transistria pentru consultanta in cazul delimitarii influentei Moldovei asupra zonei economice transnistrene. Vizita oficialilor tiraspoleni la Moscova a fost una de raspuns la vizita lui Boris Pastuhov, vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie a Federatiei Ruse la Tiraspol. Acesta le–a promis transnistrenilor eliberarea certificatelor de origine si a apreciat mult participarea rusa la privatizarea in Transnistia. Pastuhov a vizitat de nenumarate ori regiunea transnistreana, activand anterior in cadrul Ministerului de Externe al Federatiei Ruse sub conducerea lui Evgheni Primakov.

"Nu se va termina niciodata acest joc dublu intre Chisinau, Tiraspol si Moscova", mi–a declarat recent seful unui sector de militie din Transnistria. "Uitati–va cat costa coniacul de la "Kvint" la Tiraspol si la ce pret se vinde acesta la Chisinau sau la Moscova — sunt preturi duble, din care rezulta profituri pentru toti: atat pentru ai nostri, cat si pentru ai vostri", a remarcat militianul. Este adevarat, fiecare magazin "Kvint" ofera adresa oficiilor acestei intreprinderi la Moscova — Beregovoi Proiezd, 5, adica adresa CC "Aroma" despre care am vorbit mai sus. Dar, in pofida declaratiilor oficiale despre ilegalitatea exporturilor transnistrene, "Kvintul" tiraspolean are oficiu si la Odesa, pe str. Sadovaia, 9, si la Luxemburg, pe str. Route de la Meri, si la Philadelphia, SUA. In pofida restrictiilor si interdictiilor internationale, alcoolul transnistrean ajunge ca marca legala moldoveneasca pe piata internationala, cu concursul Rusiei.

Sarbatoarea vinului pentru expansionistii rusi continua. Ei vin la Chisinau la fiecare mijloc de octombrie, "degusteaza" noi oferte de privatizare si intra tot mai mult in posesia acestei sarbatori, ca si cum ar fi deja stapanii monedei de argint "Sarbatoarea vinului", emisa de Banca Nationala, dar care poate fi achizitionata doar la "Businessbank".

Alina Radu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com