MAI si Salun acuzati si disculpati reciproc
Zilele trecute, la Curtea de Apel Chisinau, a avut loc o noua sedinta judiciara in cazul lui Alexandr Covali, fost angajat al MAI, numit «Salun». In acest dosar Covali este acuzat de trafic de minori si femei, crima organizata, uz de acte false, detinere de arme, rapire de persoane si proxenetism. Desi Covali a fost acuzat de mai multe ori de trafic de fiinte umane, el nu a fost condamnat niciodata pana in prezent. In acelasi timp, dosarul de acuzare a unor angajati MAI pentru actiuni de coruptie si colaborare neregulamentara cu «Salun» se pare ca a intrat pe linie moarta.
Luni, 15 ianuarie, la Curtea de Apel Chisinau a avut loc o noua sedinta judiciara in cazul Salun. Acesta este invinuit in baza a 29 capete de acuzare, inclusiv trafic de minori, trafic de fiinte umane, crearea si conducerea unei organizatii criminale, uz de acte false, detinerea armelor ilegale, proxenetism. Alaturi de Alexandr Covali, sunt acuzate si alte cateva persoane pentru unele dintre aceste crime, inclusiv sotia sa.
Au mai rasunat insa si acuzatii despre faptul ca «Salun» ar fi autorul unor actiuni de corupere a fostilor sai colegi din MAI, pe aceasta pista insa e o liniste profunda.
Amintim ca MAI a anuntat tocmai in luna iunie 2006 ca Alexandr Covali a fost retinut in Transnistria, fiind acuzat de cazuri de trafic de fiinte umane. Tot atunci, viceministrul de Interne, Valentin Zubic, a declarat pentru presa ca Salun «are relatii destul de largi in randul colaboratorilor organelor de drept, ai procuraturii si ai instantelor de judecata». In aceeasi perioada au fost destituiti trei angajati ai MAI, suspectati de colaborare cu gruparea criminala «Salun». Viceministrul Zubic a mai mentionat ca toti angajatii MAI care iau acordat sprijin lui Covali vor fi identificati si trasi la raspundere.
Procuratura a lansat ancheta pe doua piste, una bazata pe cazurile de trafic de oameni si una pe cazurile de coruptie. Dar actiunile legale abia de continua pe una dintre aceste piste, in timp ce accesul presei la cele ce se intampla in cazul Salun este foarte limitat.
Presa a acuzat in repetate randuri oficiile specializate in combaterea fiintelor umane din cadrul MAI de atonie in combaterea acestui fenomen. Examinarea mai atenta a cazului Salun se pare ca vine sa confirme acest fapt.
Salun, zdrobit de o minora fara acte
Totul a inceput de la o biata minora gasita in tren fara acte. «La data de 1 iunie curent, ca urmare a unor operatiuni speciale, in trenul de pasageri nr.48 »ChisinauMoscova«, la trecerea prin statia Valcinet, politia a retinut o minora fara acte de identitate. Potrivit acesteia, tanara a fost recrutata in anul 2004 din regiunea Odesa, Ucraina, de persoane afiliate lui Covali, pentru prestarea serviciilor sexuale in localuri special amenajate pentru acest gen de activitate din sectorul Buiucani al capitalei. Drept urmare a investigatiilor politienesti sa stabilit ca proprietarul imobilelor nominalizate sa dovedit a fi Alexandru Covali», se spune intrun comunicat de presa lansat de MAI la 20 iunie 2006 despre actiunile angajatilor Directiei Politiei Transporturi a MAI.
Dupa aceasta actiune curajoasa a reprezentantilor Politiei Transporturi, a fost initiata o ancheta in cadrul careia «au fost supuse perchezitiei sase imobile din str. Drumul Taberei 25 (imobil de tip hotelier cu multiple sali si incaperi de agrement), str. Vovinteni 9, str. Alba Iulia 200/1, ap.75, str. Nicolae Costin 61/1, ap.65, Soseaua Balcani 4, ap.43 si din str. Renasterii 1 toate aflanduse in proprietatea lui Covali. In timpul verificarilor, in apartamentele vizate au fost depistate 18 tinere, cu varste cuprinse intre 16 si 27 de ani, majoritatea fiind originare din regiunea transnistreana», se mai spune in comunicat.
Au urmat cateva declaratii aprinse ale conducatorilor MAI, inclusiv ale ministrului Papuc. «Conform declaratiilor ministrului de interne, dl Gheorghe Papuc, in regiunea transnistreana siau gasit refugiu un sir de indivizi, care se ascund de raspunderea penala pentru comiterea crimelor si faradelegilor pe teritoriul Republicii Moldova. Acest fapt este confirmat si de retinerea recenta in noaptea spre 29 iunie, in Tiraspol, a cetateanului Alexandru Covali, in varsta de 45 ani, cunoscut in cercurile interlope ca »Salun«, a mai comunicat serviciul de presa al MAI.
Apoi a fost lansata o declaratie despre implicarea unor angajati ai Ministerului de Interne in protejarea lui Alexandr Covali. «Trei angajati ai Centrului pentru combaterea traficului cu fiinte umane, inclusiv seful centrului, Ion Bejan, au fost eliberati din functie si disponibilizati din organele Ministerului Afacerilor Interne (MAI), fiind suspectati de colaborare cu conducatorul unei grupari criminale, Alexandru Covali, zis »Salun«, a titrat presa in vara anului 2006.
Declaratia apartine viceministrului Afacerilor Interne, Valentin Zubic, care a facut referire la o investigatie realizata de serviciul de securitate interna al ministerului. Potrivit lui Zubic, criminalul are relatii destul de largi in randul colaboratorilor organelor de drept, ai procuraturii si ai instantelor de judecata.
Acelasi lucru a fost declarat si pentru Ziarul de Garda in iunie 2006, in cadrul unei conferinte publice, din care citam:
Valentin Zubic: Salun na fost coleg cu noi niciodata. Procuratura Generala a comis o inexactitate intrun comunicat de presa, unde sa scris ca a fost politist el a fost lucrator al organelor de interne din Uniunea Sovietica.
Ziarul de Garda: In presa au fost indicate adresele barurilor din Chisinau, in care el activa nestingherit, de la domiciliu. Cine il proteja?
V.Z.: Dosarul cu Salun e in stadiu initial, sunt luate masuri oficiale de urmarire penala. Au fost luate masuri de investigatie in ultimele 6 luni, cred ca in 3 luni persoanele implicate vor fi dezvaluite. Cred ca o sa fie un caz, domnule procuror
Z.G.: Dar din 2000 se scrie despre Salun, si ziceti ca dosarul a fost deschis cu 6 luni in urma, de ce atat de tarziu?
V.Z.: O sa ajungeti si o sa vedeti.
Detectorul de minciuni a cedat
Pe tot parcursul celor 6 luni care au urmat am incercat sa aflam detalii cu privire la acest proces, dar nici MAI, nici Procuratura Generala, nici CCCEC toate aceste institutii oficiale fiind implicate in anchetarea cazului, nu au prezentat detalii. Nici Valentin Zubic nu a mai facut o declaratie oficiala pe acest caz, desi se stie ca la dosar sunt anexate zeci de foi cu probe despre colaborarea dintre conducerea (fosta) a Departamentului Combatere a Traficului de Fiinte Umane din cadrul MAI si cel acuzat acum si atunci de trafic de fiinte umane. Cea mai incredibila proba, spun unii martori ai acestui dosar, arata ca politistii au primit chiar medicamente «antipoligraf» de la cei pe care ii protejau, pentru a trece cu succes o proba la detectorul de minciuni. Dosarul se zice ca contine si multe probe acuzatorii la adresa lui Ion Bejan, fostul sef al Departamentului de combatere a traficului de fiinte umane, care a si fost eliberat imediat din functie.
Oricat de incredibile ar fi aceste probe si acuzatii, totusi, dosarul penal pe cauze de coruptie se pare ca nu a avansat. Boris Poiata, seful Procuraturii Anticoruptie, nea spus ca de acest caz se ocupa deja CCCEC, alte surse neau spus ca persoane din conducerea CCCEC au lucrat laJudecatoria Economica impreuna cu Ion Bejan si ca acest fapt ar putea influenta soarta dosarului.
Intre timp, exista semnale ca si pe dosarul cu privire la traficul de fiinte umane, care este examinat in aceste zile la Curtea de Apel, ar exista un conflict de interese. Unul dintre avocatii familiei Covali a lucrat in Judecatoria Ciocana impreuna cu unul dintre judecatorii care examineaza in prezent acest caz. Acest fapt a fost confirmat pentru Ziarul de Garda la cele doua institutii judiciare, dar atunci cand am dorit sa aflam daca aceasta nu contravine normelor etice, judecatorii sau eschivat sa raspunda. Cel mai cosmic lucru la declarat, totusi, insusi judecatorul care a fost coleg de birou cu avocatul familiei Covali. El a spus ca nu cunoaste acest dosar penal si nu a asistat luni, 15 ianuarie, la acest proces, in timp ce ceilalti doi judecatori si alti participanti la proces au confirmat ca acest judecator a asistat luni, 15 ianuarie, la ora 14.00, la sedinta judiciara pe dosarul penal in cauza. Vlad Gribincea, membru al organizatiei «Juristii pentru Drepturile Omului», a declarat ca in asemenea cazuri sensibile din punct de vedere etic judecatorul ar fi trebuit sa se abtina singur de la participarea la acest proces. «Potrivit Art. 33 alineat 2 al Codului de procedura penala, daca exista momente care pun la indoiala impartialitatea judecatorului, judecatorul nu poate participa la acest proces si urmeaza sa se abtina, sau poate fi recuzat», a citat Vlad Gribincea.
Solicitat de Ziarul de Garda, Ion Vazdoaga, seful Centrului de prevenire a traficului de femei si avocatul a doua victime minore care acuza ca au fost exploatate de catre Alexandr Covali, spune ca este un dosar foarte complicat, care descurajeaza mult opinia publica si pe cei care ar trebui sa combata traficul de fiinte umane. «Victimele, care la momentul recrutarii erau minore, si care au trecut prin multe abuzuri, sunt foarte neincrezatoare in politie si justitie, spunand ca au auzit de multe ori ca fostul lor patron Alexandr Covali avea relatii directe cu politia. In acest caz, triumful adevarului ar incuraja si alte tinere sa creada si sa pledeze pentru drepturile lor.» Ion Vazdoaga a mai declarat ca, din circa 100 de dosare pe cauze de trafic de persoane, doar in circa 30 la suta din cazuri victimele inainteaza cereri de reparare a prejudiciilor morale si materiale, si doar in 13 la suta din cazuri acestea au fost acceptate si reparate cu adevarat.
Echipa de Garda
Valentin Zubic, ministru adjunct de Interne: Dosarul cu Salun e in stadiu initial, sunt luate masuri oficiale de urmarire penala. Au fost luate masuri de investigatie in ultimele 6 luni, cred ca in 3 luni persoanele implicate vor fi dezvaluite. Cred ca o sa fie un caz, domnule procuror
Valeriu Balaban, Procuror General: Va rugam sa nu ne incurcati.
29 iunie 2006
P.S.: 3 luni au expirat la 29 septembrie. Saptamana viitoare vom consemna 7 luni de asteptare