Nr. 112 (28 decembrie 2006)


 Investigatii

Emisia «Antenei C»
in capcana
Continua neclaritatile in legatura cu activitatea postului de radio "Antena C". Continuare 

24 de imagini
despre automutilare
24 de imagini ce dovedesc cauzarea vatamarilor corporale ca rezultat al automutilarii de catre condamnatii din cadrul institutiilor penitenciare au fost gasite in celula detinutului Tudor Ciorap Continuare 

Administratiile organizeaza rafuieli intre detinuti
Numarul enorm de scrisori reflecta starea dezastruoasa a penitenciarelor din R. Moldova Continuare 

Mita trebuie lasata
in carnetul de note
Ministerul Educatiei si Tineretului a mai lansat o campanie de combatere a coruptiei in institutiile de invatamant superior. Continuare 

Administratiile organizeaza rafuieli intre detinuti

Comitetul pentru Plangerile Detinutilor functioneaza deja de un an. El a fost instituit in scopul examinarii plangerilor trimise din institutiile penitenciare. Numarul enorm de scrisori reflecta starea dezastruoasa a penitenciarelor din R. Moldova.

Boli la pachet

Penitenciarul nr.13, Chisinau, str.Bernardazzi

Detinutii de aici se plang de tratamentul medical insuficient. Dat fiind faptul ca e unul de tranzit, acest penitenciar s–a transformat intr–un focar de infectie, cei aflati aici in asteptarea sentintei putand contracta cu usurinta diferite boli. Practic, detinutii cu diferite forme de tuberculoza, din lipsa de spatiu, sunt cazati la un loc cu ceilalti detinuti.

"Ministerul Sanatatii in comun cu Ministerul Justitiei ar trebui sa organizeze un control privind starea sanitar–epidemiologica a penitenciarelor si sa dea o apreciere obiectiva a situatiei, pentru a sesiza ulterior conducerea de varf a tarii si a o convinge de necesitatea alocarii unor surse bugetare suplimentare la capitolul sanitarie in Institutiile Penitenciare", afirma Paul Strutzescu, presedintele Comitetului pentru Plangeri, presedintele Asociatiei obstesti LADOM (Liga Apararii Drepturilor Omului din Moldova).

Incarcerarea, ca rafuiala administrativa

Penitenciarul din Branesti

Detinutii din penitenciarul din Branesti se plang de abuzurile administratiei la aplicarea sanctiunilor disciplinare sub forma de incarcerare. Condamnatii sustin ca incarcerarea este o rafuiala a administratiei cu detinutii. "Pentru a atrage atentia administratiei sa respecte drepturile detinutilor, condamnatii recurg tot mai des la greva foamei. Numarul petitiilor de acest gen este foarte mare", spune Paul Strutzescu.

Detinutii se plang mai putin de aplicarea torturii. Insa asemenea cazuri rusinoase au fost inregistrate si in alte institutii de detentie din R. Moldova. Mai multi condamnati din penitenciarul Branesti se plang de actiunile sefului de regim ce constau in umilirea si maltratarea condamnatilor, in amenintarea cu rafuiala si aplicarea abuziva a sanctiunii disciplinare numita incarcerare. In unele cazuri administratia organizeaza rafuieli reciproce intre detinuti, urmarindu–le fara a se implica, se spune in plangerile venite din detentie.

"La moment, administratia penitenciarelor nu controleaza situatia in interiorul acestora si, de fapt, nu poate asigura securitatea condamnatilor", spune Paul Strutzescu.

Ani in sir fara lumina si apa

Penitenciarul nr.8 din Bender

De la unele institutii penitenciare nu a venit nici o plangere. Acest lucru de asemenea ii pune in garda pe membrii Comitetului pentru Plangeri. Spre exemplu, de la penitenciarul nr. 8 din or. Bender a venit o singura plangere, scrisa pe o fituica bagata in capacul unui pix. Comitetul pentru Plangeri a vizitat si acest loc de detentie. Seful de regim I. Chiselita din penitenciarul dat a confirmat acest lucru: "Cunoastem ca exista acest comitet. Au fost deunazi niste reprezentanti si pe la noi. Pe panoul de informare este amplasata adresa comitetului, asa ca orice detinut care considera ca i se incalca drepturile poate sa se planga", a spus dl Chiselita pentru Ziarul de Garda.

Din pacate, nu am putut comunica cu detinutii, insa un fost detinut ne–a relatat unele "detalii" despre care nici administratia penitenciarului nr.8, nici reprezentantii Comitetului pentru Plangeri, care, chipurile, au vizitat penitenciarul respectiv, nu au pomenit. "De cinici ani, detinutii sunt lipsiti de apa si lumina de catre autoritatile nistrene. Intr–o perioada, era retinuta si masina care le aducea paine, va inchipuiti care era reactia lor? Detinutilor li s–a promis ca li se va oferi o compensatie baneasca sau li se va reduce termenul de detentie. Au fost doar promisiuni care nu s–au mai realizat", se plange un fost detinut al penitenciarului nr. 8.

Independenta cu masura

Recent, dupa mai multe dezbateri, a fost stabilita cu exactitate misiunea Comitetului pentru Plangeri, care e alcatuit actualmente din cinci membri. Din lista celor cinci fac parte tocmai patru reprezentanti ai unor ministere si un singur reprezentant al sectorului neguvernamental. Desi misiunea acestui comitet este de a da procesului de monitorizare a institutiilor penitenciare un caracter regulat, permanent si nepartinitor, expertii considera ca independenta sa poate fi pusa la indoiala, caci atunci cand un detinut va critica o institutie penitenciara, supusa Ministerului Justitiei, membrul comitetului, ca angajat al acestui minister, isi va manifesta cu greu impartialitatea. La fel va fi complicat la judecarea cazurilor legate de sistemul de sanatate, dat fiind ca si un angajat al Ministerului Sanatatii figureaza pe lista acestui comitet. Desi membrii comitetului au fost numiti prin hotarare de Guvern, ei afirma totusi ca sunt independenti in luarea deciziilor, deoarece nu sunt finantati de la bugetul de stat, ba chiar nu sunt finantati de nimeni.

Membrii Comitetului pentru Plangeri "lupta" pentru respectarea drepturilor detinutilor, afirmand ca si condamnatii trebuie sa se "bucure" de dreptul la vot. Ivan Cucu, avocat parlamentar, fiind invitat la conferinta de presa organizata de Comitetul pentru Plangeri, a insistat ca si condamnatii trebuie sa aiba dreptul la vot, ca si orice alt cetatean.

Nu se stie daca condamnatii vor accepta sa participe la alegerea autoritatilor publice, spun expertii, dar se considera ca majoritatea persoanelor detinute ar vota pentru asigurarea accesului la tratament medical, pentru respectarea securitatii personale, pentru aprovizionarea cu apa, pentru lumina si incalzire.

"Conditiile si atmosfera in care condamnatii isi ispasesc pedeapsa in penitenciarele R. Moldova nu numai ca nu–i corijeaza, ci, dimpotriva, ii inraiesc fata de societate si–i "pregatesc mai bine" din punctul de vedere al profesionalismului criminal", considera Paul Strutzescu.

Cu toate acestea, Comitetul pentru Plangeri isi asuma responsabilitatea de a analiza toate plangerile persoanelor aflate in detentie ce tin de competenta comitetului si sa contribuie, in masura posibilitatilor, la solutionarea problemelor condamnatilor, indeosebi a celor ce vizeaza incalcarea drepturilor acestora.

Adresa Comitetului pentru Plangeri
MD–2008, mun. Chisinau,
str. 31 August 1989 nr.82, Birou 001.

Svetlana PANTA


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
ziaruldegarda@yahoo.com