Nr. 112 (28 decembrie 2006)


Fiecare al doilea somer e femeie

Un sondaj realizat pe strazile orasului ne demonstreaza ca, din 10 persoane chestionate, doar una are un loc stabil de munca. Fiecare al treilea viseaza la un castig peste hotare, dar nu are bani pentru a pleca spre pamanturile fagaduintei, iar fiecare al doilea lucreaza cu ziua pe unde gaseste.

Studiile existente arata ca aproape jumatate din emigrantii moldoveni, inainte de a pleca peste hotare, erau someri. Pe Elena Cazacu, de 47 de ani, am intalnit–o langa autocarul Soroca–Moscova. Ne–a spus ca a lasat acasa in grija vecinilor un sot bolnav si doua fiice studente la Chisinau. De trei ani e somera, de trei ani toata familia ei traieste din pensia de invaliditate a sotului, care constituie 300 de lei, si din banii proveniti de la vanzarea vreunui vitel sau a pasarilor de pe langa casa. Pleaca la Moscova pentru ca a adunat foarte multe datorii platind contractele pentru studiile fiicelor. La Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca nu s–a inregistrat. Nici n–a stiut ca ar fi putut primi o indemnizatie de somer. De sase ani e la Moscova si Parascovia Patrascu. A plecat cu toata familia dupa ce a fost redusa de la fabrica. Acolo nu are un apartament, inchiriaza o garsoniera. O intreb cand se va intoarce acasa? Imi raspunde: "Dar ce sa fac aici? Unde sa castig un ban?"

De altfel, potrivit Svetlanei Serban, vicepresedintele Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca Chisinau, in ultima perioada se atesta o crestere a numarului tinerilor care apeleaza la serviciile agentiei. Aproape jumatate din numarul somerilor inregistrati sunt tineri cu varsta de 18–30 de ani. Doar foarte putini dintre ei beneficiaza de o indemnizatie de somer cuprinsa intre 380 si 650 de lei.

Multi insa, dezamagiti in a mai gasi un loc de munca, pleaca peste hotare. E de ajuns numai sa mergem la gara auto, ca sa vedem ca autocarele ce se indreapta spre Rusia sunt pline de calatori, majoritatea tineri someri.

Acest fapt contribuie intr–o oarecare masura la diminuarea numarului somerilor, deoarece cei care pleaca peste hotare, transferand bani celor de acasa, ii stimuleaza pe cei din urma sa refuze locurile de munca prost remunerate. Daca nu ar fi existat posibilitatea de a emigra, numarul celor care ar fi fost in cautarea locurilor de munca, chiar si prost remunerate, ar fi fost in crestere, fapt care ar fi sporit rata somajului.

Conform rezultatelor studiului efectuat de Biroul National de Statistica in trimestrul II al anului curent, tinerii din R. Moldova cred ca situatia lor pe piata muncii s–ar ameliora daca ar fi create noi locuri de munca si s–ar imbunatati conditiile de salarizare. In acelasi timp, doar 5% dintre ei au apelat vreodata la serviciile Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM). Tineri din categoria acelora care nici nu invatau, nici nu lucrau au declarat ca ei nici nu cauta un loc de munca.

La coada, pentru indeplinirea planului

Potrivit directorului Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca din r.Soroca, Nina Ciobanu, Programul de ocupare a fortei de munca prevede, pentru acest an, ca vor apela la Agentie peste 2 mii de persoane. Au apelat deja aproape doua mii, deci planul a fost, practic, indeplinit. Din localitatile rurale, au fost inregistrate 834 persoane, adica jumatate din numarul celor care au apelat la Agentie.

Valentina Cotelnic, reprezentant ANOFM, ne–a declarat ca actualmente in R. Moldova sunt inregistrati peste 21 de mii de someri. Jumatate din numarul total sunt femei. In acelasi timp, potrivit Biroului International al Muncii, acest numar este de patru ori mai mare.

Diana RAILENU, Nina NECULCE

Articol realizat in cadrul Proiectului "Stabilirea unor parteneriate eficiente pentru imbunatatirea serviciilor sociale locale", implementat de API cu suportul financiar al Sectiei DFID a Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in RM.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
ziaruldegarda@yahoo.com