Reformă? CV-ul unui „protestatar” ajuns șef în Poliție
Noul șef al Direcției Protecția Martorilor din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, revenit subit în poliție, după o pauză de 10 ani, și-a pus, acum 5 ani, casa de milioane în care locuiește, în gaj, pentru un credit de 5 milioane de lei, obținut de firma unei rude. Într-un proces de judecată, banca a cerut evacuarea omului legii din imobilul evaluat, în momentul obținerii creditului, la peste 3 milioane de lei, dar fără succes. Cele două tabere se judecă,iar recent, Judecătoria Buiucani din Chișinău i-a dat dreptate omului legii. Firma pentru care acesta a garantat creditul este acum în procedură de faliment, cu mai multe procese pe rol, pentru datorii, și cu proprietari căutați de organele de drept, într-un dosar penal de escrocherie. Și numele proaspătului om al legii figurează în două dosare penale, însă acest lucru nu a constituit un impediment pentru numirea sa în funcție.
La sfârșit de martie 2016, Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunța că Direcția Protecția martorilor (Direcția nr. 6) din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI) are un nou conducător, numit, la 30 martie, curent, „prin ordinul șefului adjunct al IGP”, Gheorghe Cavcaliuc. În comunicat se preciza doar că Anatolie Macovei va conduce Direcția nr. 6, fiind transferat din cadrul Serviciului protecției civile și situațiilor excepționale (SPCSE) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Corneliu Groza, pe atunci șeful INI, dar care, între timp, a fost promovat până în funcția de șef al Direcției Poliție a mun. Chișinău, l-a prezentat pe Macovei colectivului.
Concediat de la BCR după reduceri de personal
Nu am reușit să aflăm când și pe ce durată Macovei a activat în Serviciul protecție civilă și situații excepționale al MAI. Reprezentanții Serviciului nu ne-au putut oferi careva date despre angajatul Macovei. Pentru a primi un răspuns, ZdG a trimis pe adresa IGP, dar și pe adresa SPCSE, scrisori oficiale, solicitate de aceste instituții, la care încă nu ni s-a răspuns. Surse din sistem susțin că Macovei a fost doar în treacăt la SPCSE, pentru a evita angajarea în poliție în bază de concurs. Pe site-ul IGP, la o lună și jumătate de la numirea lui Macovei în funcție, nu a fost postat încă CV-ul acestuia.
Cert este că, după ce a plecat din MAI, acolo unde, până în 2006, a ocupat diverse funcții, inclusiv cea de locțiitor al comandantului Brigăzii cu Destinaţie Specială „Fulger”, Anatolie Macovei a activat, timp de aproape patru ani, la Banca Comercială Română (BCR) Chișinău, în calitate de șef al Departamentului Managementul Securității și al Continuității Afacerii, fiind angajat în decembrie 2009. La început de 2014, după preaviz și concediu prelungit, acestuia i-a fost desfăcut contractul de muncă în legătură cu reducerea de personal. Macovei, însă, nu a fost de acord cu ordinul emis de bancă și a acționat-o în judecată, cerând daune materiale. Deși, în iulie 2015, Judecătoria Râșcani i-a dat dreptate și a dispus ca BCR să-i achite 435 mii de lei, prejudiciu material, la Curtea de Apel (CA) Chișinău, Macovei își retrage toate pretențiile față de bancă, litigiul fiind încheiat.
Macovei și Platforma DA
În ultimul an, Anatolie Macovei a fost în preajma Platformei „Demnitate și Adevăr” (DA), fiind cunoscut ca şef al gărzii populare a Platformei. Din această postură a fost implicat în două scandaluri dubioase. Mai întâi, în ianuarie 2016, la un post TV, a fost difuzată o înregistrare audio, în care Macovei ar fi vorbit cu Renato Usatîi, primar de Bălți, iar jurnaliștii menționau că cei doi, împreună cu Platforma DA, ar fi pus la cale o lovitură de stat. Macovei a negat atunci autenticitatea înregistrărilor. Tot în acea perioadă, Macovei ar fi lovit un jurnalist al unui portal de știri, iar la scurt timp, procurorii au anunțat că au deschis un dosar penal pe marginea cazului. Grigore Moga, șeful Direcției Generale Urmărire Penală a IGP, care gestionează acum dosarul, ne-a cerut să venim la Direcție pentru a discuta despre dosarul lui Macovei, însă peste câteva minute a revenit, precizând că nu ne poate oferi nicio informație fără acordul superiorilor, deși chiar el este șeful Direcției.
În noiembrie 2015, Macovei, împreună cu alți veterani, „uniți” în Garda Populară a Platformei DA, au descins la un depozit al unui om de afaceri, bănuit de contrabandă. Presa a scris că aceștia au percheziționat proprietarul şi alte câteva persoane aflate acolo și chiar i-au pus cu mâinile la perete. Și pe acest caz procurorii au deschis un dosar penal, care însă nu are astăzi o finalitate. Interesant este faptul că ambele incidente în care a fost implicat Anatolie Macovei au fost reflectate pe larg de televiziunile care aparțin prim-vicepreședintelui PD, Vlad Plahotniuc, iar în baza acestora a fost criticată Platforma DA, care și-a atribuit în ultimul an mai multe acuzații la adresa fostului deputat.
Cu mașina de serviciu în casa de milioane
Anatolie Macovei are 47 de ani. El locuiește într-o casă de lux de la Buiucani. ZdG l-a surprins pe acesta într-o dimineață cum ieșea din curtea casei sale la volanul unei Dacii, cu numere de înmatriculare MAI 0045, ce aparține MAI, semn că automobilul de serviciu este folosit de omul legii și în afara orelor de muncă. Un ordin intern al IGP din 2015 spune însă clar că oamenii legii nu au dreptul să folosească mașinile de serviciu decât atunci când se află în misiune. Inițial, Macovei a scos din curtea casei un automobil de model Nissan Leaf, care-l împiedica să iasă, după care a urcat la volanul mașinii de serviciu. Mașina de model Nissan Leaf, care costă, la preț de piață, cel puțin 10 mii de euro, aparține fiului din prima căsătorie al Oxanei Macovei, soția acestuia.
Imobilul în care locuiește Macovei a intrat, oficial, în posesia părinților săi, pe atunci în vârstă de 71 și 72 de ani, încă în 2009. În 2011, în calitate de moștenitor legal, Macovei a obținut ½ din casă. Tot în acel an, imobilul, amplasat pe o arteră principală de la Buiucani, a fost pus gaj la Moldova-Agroindbank (MAIB) pentru un credit de 5 milioane de lei. Creditul a fost oferit de bancă firmei „Transvio” SRL. În 2013, banca i-a trimis un preaviz, somându-l pe Macovei să achite datoriile. Acesta, însă, nu s-a conformat, în consecință fiind inițiat un proces de judecată. Recent, pe 13 mai 2016, judecătoarea Galina Moscalciuc de la Judecătoria Buiucani i-a dat dreptate lui Macovei.
Macovei vs MAIB, doi ani de procese
Totul a început în septembrie 2014, când MAIB a solicitat instanței să-l oblige pe Anatolie Macovei și pe mama sa, Ana, să transmită băncii bunurile puse în gaj în 2011, inclusiv casa de locuit, pentru a fi vândute, MAIB constatând că firma „Transvio” SRL, care a pus casa familiei Macovei în gaj, trebuia să întoarcă creditul de 5 milioane de lei până în aprilie 2014, fapt ce nu s-a produs. La data acționării în judecată, SRL-ul avea o datorie de 1,3 milioane de lei. Astfel, banca a solicitat evacuarea familiei Macovei din imobilul evaluat, atunci când a fost pus gaj, la 3,1 milioane de lei.
Inițial, în noiembrie 2015, Judecătoria Buiucani a decis să respingă o cerere reconvențională depusă de Anatolie Macovei, prin care se solicita anularea unor clauze din contractul de credit din 2011. În ianuarie 2016, însă, CA Chișinău a admis recursul lui Macovei, iar pe 13 mai 2016, judecătoarea Moscalciuc, care a examinat dosarul, s-a conformat. Ea a respins solicitarea băncii de a permite vânzarea imobilului și a acceptat cererea lui Macovei și a mamei sale, prin care au fost anulate mai multe clauze contractuale. Totodată, instanța a dispus să fie radiat din registrul bunurilor imobile dreptul de ipotecă al băncii asupra casei familiei Macovei și a construcțiilor accesorii. Instanța a ajuns la concluzia că între firmă și bancă au fost semnate, ulterior acordării primului credit, acorduri fără acceptul lui Macovei, fapt pentru care acesta nu poate fi răspunzător.
Anatolie Macovei, șef direcție nr. 6, INI:
„Cum am fost la Platformă? Eu am fost unul din protestatari. Atât. Am fost un simplu cetățean care am ieșit și mi-am exprimat nemulțumirea față de mai multe lucruri. Am revenit în poliție după 9 ani. Nu am nimic cu protestele și acum conduc o subdiviziune care nu e legată cu subiectul. Despre dosarele penale nu știu nimic. Am fost doar o dată citat, dar nu și audiat. Mi s-a spus că mă vor chema mai târziu, dar nu am mai fost chemat. Ce importanță are cât am lucrat la SPCSE? Am căutat să activez undeva, pentru că nu am lucrat mai mult timp și m-am angajat la Situații Excepționale. Pe urmă, era o funcție vacantă și am fost transferat. Casa a fost în gaj, dar eu eram parte terță. Eu doar am acceptat. A luat creditul altcineva, o rudă îndepărtată. Eu nici nu am văzut banii. El m-a rugat să-l ajut și am nimerit într-o nevoie întreagă. Nu știu unde e acum și dacă e dat în căutare, pentru că am avut o situație de conflict cu dânsul. Mașina de serviciu la mine acasă? Poate am intrat în timpul zilei, am mâncat, sau mai știu eu…”. După câteva minute, Anatolie Macovei a revenit cu un apel pentru a se interesa despre numele jurnalistului cu care a discutat, dar și „de ce așa mare interes asupra mea”.
Ruda anunțată în căutare, firma cu procese și datorii
„Transvio” SRL, pentru care Anatolie Macovei a garantat cu casa sa, este fondată de Vladimir Peresnicenco. Din 2014, aceasta este în faliment, având acum un administrator special. Firma a gestionat numărul de taxi 14545, cumpărând, inclusiv din creditul obținut de la MAIB, 16 mașini „Dacia”. Astăzi, pe rolul instanțelor de judecată de la noi sunt mai multe procese între această firmă și alți agenți economici care solicită încasarea unor datorii. Una dintre firmele care a acționat „Transvio” SRL în judecată este „Avia Invest”, care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău. Aceasta solicită peste 300 mii de lei, după ce, în 2014, a permis firmei să activeze pe teritoriul Aeroportului. Curtea de Apel a respins pretențiile celor de la „Avia Invest”. Printr-o altă hotărâre de judecată, „Știri Media Grup” SRL, care a gestionat anterior postul Publika TV, a fost recunoscută datoare firmei „Transvio” SRL cu 101 mii de lei, pentru servicii de taxi. Sursele ZdG afirmă că fondatorul firmei „Transvio”, Vladimir Peresnicenco, este rudă cu Anatolie Macovei, fiind astăzi anunțat în căutare. Numele acestuia figurează și într-un dosar penal, gestionat de Procuratura Buiucani. Dosarul însă este suspendat, până la localizarea acestuia.
Din 2014, Anatolie și soția sa, Oxana Macovei, sunt proprietarii unui apartament de 130 m.p. pe str. Alexandru cel Bun. Cei doi au investit în construcția locuinței încă din decembrie 2005, perioadă în care Macovei pleca din organe. În vara anului 2015, și acest apartament a fost, pentru o scurtă perioadă, pus sub sechestru. Anatolie Macovei mai deține, împreună cu fosta soție, alt apartament, de 50 m.p. în sectorul Ciocana. Nu am putut verifica dacă toate aceste bunuri se regăsesc în declarația de avere a lui Anatolie Macovei de la CNI, pentru că aceasta încă nu este publică, deși au trecut aproape două luni de la numirea sa în funcție.