Statul rămâne bun de plată: Dosarul judecătorului Popa vs Ministerul Justiției. Hotărârea Curții de Apel
Curtea de Apel Chișinău a decis că statul trebuie să-i achite judecătorului Gheorghe Popa suma de aproximativ 750 de mii de lei, inclusiv cei 200 de mii de lei în calitate de prejudiciu moral, stabiliți de Judecătoria Chișinău. Instanța de apel a admis, la 5 februarie 2019, apelurile declarate de Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției și a modificat parțial hotărârea primei instanțe care a decis că magistratul trebuie să primească suma de 776 de mii de lei.
Conform informațiilor oferite pentru ZdG de părțile din proces, instanța de judecată a modificat doar parțial hotărârea primei instanțe, tăind doar un salariu din cele care urmează să-i fie achitate judecătorului pentru perioada absenței de la serviciu. Hotărârea motivată a Curții de Apel Chișinău încă nu a fost publicată, iar conform reprezentanților instanței, acest lucru se va produce în termen de 30 de zile de la data pronunțării ei. Aceștia au refuzat să ne ofere dispozitivul hotărârii sau alte detalii despre proces.
„Instanța a tăiat un salariu. În rest, suma a fost păstrată. Punctul final în acest dosar îl va pune Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Până atunci, nu vă pot spune nimic”, ne-a declarat judecătorul Gheorghe Popa, dosarul căruia, ZdG l-a oglindit încă de la primele ședințe de judecată.
Prima instanță a decis că statul trebuie să-i achite judecătorului 776 mii de lei
La 26 octombrie 2018, Judecătorul Roman Pascari, de la Judecătoria Chişinău, oficiul Buiucani, a acceptat, în mare parte, solicitările din cererea depusă de Gheorghe Popa. Acesta a dispus ca lui Popa să-i fie achitat un prejudiciu moral în valoare de 200 de mii de lei, plus alţi 576 de mii de lei – plata salariului pentru perioada în care a lipsit forţat de la serviciu, dar şi prejudiciul material pentru asistenţa juridică. În rest, a respins solicitările lui Gheorghe Popa care atunci când s-a adresat în judecată a solicitat 1 milion de lei cu titlu de prejudiciu moral şi alţi 584,19 mii de lei cu titlu de prejudiciu material, inclusiv 561,86 mii de lei – plăţi salariale pe perioada suspendării din funcţia de judecător, de la 22 octombrie 2013 până la 1 august 2017, alţi 15 mii lei cu titlul de cheltuieli pentru asistenţa juridică acordată la examinarea cauzei penale şi 7,3 mii de lei cu titlu de costuri pentru combustibilul consumat pentru deplasările la şedinţele de judecată. În total, prima instanţă a decis că statul trebuie să-i ofere lui Gheorghe Popa suma de 776,8 mii de lei.
Magistratul Gheorghe Popa s-a adresat în judecată după ce, în iulie 2017, a fost repus în funcţie, fiind achitat de toate instanţele de judecată. Ulterior, acesta a depus o cerere la Judecătoria Orhei, instanţă care, după reforma administrativă, a absorbit Judecătoria Teleneşti, fostul loc de muncă al judecătorului și a solicitat achitarea salariului, a plăţilor pentru concediile anuale şi alte plăţi care i se cuveneau pe perioada suspendării din funcţia de judecător. În noiembrie 2017, preşedintele Judecătoriei Orhei l-a informat oficial că prejudiciul moral şi material, conform legii, este achitat de stat prin intermediul Ministerului Justiţiei (MJ). Astfel că, judecătorul s-a adresat cu o altă cerere la MJ. Instituţia, însă, i-a respins-o, pe motiv că „achitarea salariului şi a altor plăţi prevăzute de lege pe perioada suspendării din funcţia de judecător nu poate avea loc din cauza neexercitării funcţiei pe toată aceasta perioadă, luând în considerare că suspendarea din funcţie se datora unor circumstanţe ce nu depind de voinţa angajatorului”. Gheorghe Popa, asistat de avocata Nelly Babcinschi, a acţionat MJ, dar şi Ministerul Finanţelor, în judecată în luna iulie 2018.
Reținut pentru suma de 200 de USD, dar achitat de CSJ
Gheorghe Popa a fost reţinut pe 11 octombrie 2013, pe motiv că ar fi primit de la avocatul Andrei Durnea 200 USD, a doua zi după ce a scos de pe rol o cerere de chemare în judecată, într-un litigiu civil privind încasarea unei datorii. Cazul său a fost mediatizat în special de presa afiliată puterii, care scria că acesta ar fi un semn că reforma justiţiei dă rezultate, iar lupta cu corupţia din justiţie a demarat. Totul a culminat cu condamnarea magistratului. Pe 8 aprilie 2014, într-o sală plină de jurnalişti, judecătorul Victor Boico, de la Judecătoria Buiucani, l-a condamnat pe Gheorghe Popa la 7 ani de închisoare cu executare. Decizia urma însă să fie executată după ce pe dosar se pronunţa şi Curtea de Apel Chişinău. Acolo însă, judecătorii l-au disculpat, iar ulterior, instanţele au decis achitarea lui Gheorghe Popa prin hotărâri definitive şi irevocabile.
„Acţiunile avocatului Durnea Andrei în privinţa inculpatului Popa Gheorghe au avut efectul provocării, iar infracţiunea nu putea fi comisă fără intervenţia provocatorului”, menţionau judecătorii de la CSJ, în motivarea deciziei prin care s-a confirmat achitarea lui Popa. Mai mult, magistraţii instanţei supreme au ajuns la concluzia că exista „o bănuială rezonabilă” că litigiul pe care judecătorul Popa îl examina în 2013 şi care a dus la arestarea sa „a fost o înscenare cu implicarea agenţilor statului”.
Urmăriți AICI cronologia deciziilor prin care judecătorul Gheorghe Popa a fost declarat nevinovat:
- Mărturia judecătorului: „E o înscenare. Nu ştiu cât de bine gândită”
- Acasă la judecătorul Popa: „Dacă se vrea în Europa cu jertfe, cu sânge, eu sunt gata să întind mâinile, pentru cătuşe, iar copiii cred că ne vor urma”
- Primul judecător condamnat în timpul reformei: de 19 luni, la Curtea de Apel
- Primul judecător condamnat în timpul reformei, disculpat la Curtea de Apel Chișinău: A fost o înscenare a CNA
- (doc) Primul judecător reținut în flagrant cu mită și condamnat în timpul reformei, achitat de Curtea Supremă de Justiție
- Dosarul judecătorului prins cu 200 USD, trimis de CSJ la rejudecare
- Curtea de Apel: Mita de 200 USD pentru un judecător, o provocare din partea organelor de drept
- REFORMA JUSTIŢIEI: Treizeci şi nouă de dosare penale şi niciun judecător după gratii