Judecătorul de la CA Chișinău care va examina dosarul Șor este tatăl unui ministru din Guvernul Filip
Dosarul lui Ilan Șor a ajuns pe masa instanței de apel Chișinău după șase luni de blocaj în Judecătoria Chișinău. Purtătoarea de cuvânt a Curții de Apel Chișinău, Octeabrina Popa, a declarat pentru ZdG că dosarul a fost transmis la 15 ianuarie, iar o zi mai târziu acesta a fost repartizat judecătorului-raportor Xenofon Ulianovschi, prin intermediul Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor. Reprezentanta CA Chișinău precizează că nu este pentru prima dată când traducerea unei sentințe durează jumătate de an și afirmă că normele legislative nu stabilesc un termen-limită de transmitere a unui dosar în instanța superioară, ci doar prevăd un „termen rezonabil”. Până la acest moment nu a fost fixată nicio ședință de judecată în dosarul Șor la CA Chișinău.
Xenofon Ulianovschi este tatăl proaspătului ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.
Xenofon Ulianovschi a deținut între 2008-2016 funcția de vicepreședinte al Curții de Apel (CA) Chișinău. În 2008, Xenofon Ulianovschi, fiind judecător, i-a donat fiului său, actualul ministru MAEIE, aflat atunci la început de carieră, un apartament de 70 m.p. în sectorul Botanica din Chișinău, iar judecătorul și soția au trecut cu traiul într-o locuință de 140 m.p. din sectorul Buiucani.
Fratele magistratului Xenofon Ulianovschi, Gheorghe Ulianovschi, a fost și el judecător și președintele CA Comrat. După ce a demisionat din sistem, s-a făcut avocat, fiind unul dintre apărătorii fostului deputat liberal-democrat, Chiril Lucinschi, dar și al unor judecători învinuiți de implicarea în spălarea a 20 de miliarde de USD.
Irina Ulianovschi, fiica lui Gheorghe Ulianovschi și, respectiv, nepoata judecătorului Xenofon Ulianovschi și verișoara ministrului „tehnocrat” de la MAEIE, Tudor Ulianovschi, este un om din anturajul liderului PDM, Vladimir Plahotniuc.
Potrivit unei anchete comune a Centrului de Investigații Jurnalistice și Ziarului de Gardă din 2015 , în 2013, CSM a decis intentarea procedurii disciplinare împotriva lui Xenofon Ulianovschi care era acuzat de un avocat de emiterea unor hotărâri falsificate. Pentru că judecătorul a fost anchetat, numele său a fost exclus, temporar, din lista magistraţilor propuşi pentru acordarea distincţiilor de stat. În 2014, Ulianovschi a primit totuși „Ordinul de Onoare”, acordat de președintele țării.
Încă nu a fost programată o ședință în dosarul Șor la Curtea de Apel.
La 21 iunie 2017, Ilan Șor, controversatul businessman, primar al orașului Orhei și lider al partidului care-i poartă numele a fost condamnat de magistratul Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Ilan Șor se află în libertate, fiind sub control judiciar, chiar dacă numele său figurează în ambele rapoarte Kroll drept unul dintre principalele personaje implicate în frauda bancară.