Avocatul lui Șor despre motivul pentru care prima ședință la CA Cahul a fost amânată
Prima ședință de judecată în dosarul Șor la Curtea de Apel Cahul a fost amânată pe motiv că primarul de Orhei ar avea probleme de sănătate care nu i-ar permite să se prezinte în fața instanței. Avocatul Denis Ulanov susține că în următoarea ședință apărarea va prezenta actele care confirmă motivul absenței lui Ilan Șor la data de 2 aprilie. Viitoarea ședință, potrivit purtătoarei de cuvânt a Procuraturii Anticorupție, a fost fixată pentru data de 23 mai.
Luni, 2 aprilie, la nouă luni și jumătate de când prima instanță l-a condamnat pe Ilan Șor la închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, dar l-a pus în libertate până când sentința va deveni executorie, urma să aibă loc prima ședință pe dosar la Curtea de Apel Cahul. Ședința a fost amânată însă la solicitarea apărătorilor lui Ilan Șor, care au invocat motive de sănătate ale primarului de Orhei.
Contactat, avocatul Denis Ulanov a declarat pentru ZdG că nu s-a prezentat în fața instanței, dar că a informat telefonic Curtea de Apel Cahul despre cererea clientului său de a nu participa la ședință din motive de sănătate. Denis Ulanov a precizat că actele confirmative vor fi transmise judecătorilor la următoarea ședință pe dosar.
Întrebat despre starea de sănătate a clientului său, Denis Ulanov a invocat confidențialitatea informației respective.
Anastasia Mihălceanu, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Anticorupție, a menționat pentru ZdG că dosarul Șor se află în gestiunea procurorului Andrei Băieșu, doar că acesta nu s-a deplasat la Cahul, iar acuzarea a fost reprezentantă în ședința de astăzi de către Anatolie Ciuleacu, procuror în Oficiul Sud al Procuraturii Anticorupție. Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Anticorupție susține că nu cunoaște dacă pentru ședințele următoare în acest dosar va fi delegat același procuror, Anatolie Ciuleacu. Ședințe au fost fixate pentru 23 mai și 13 iunie.
Ilan Șor a fost reținut la 22 iunie 2016 în cel de-al doilea dosar pe numele său. Un an mai târziu, la 21 iunie 2017, controversatul businessman, primar al orașului Orhei și lider al partidului care-i poartă numele a fost condamnat de magistratul Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Ilan Șor se află în libertate, fiind sub control judiciar, chiar dacă numele său figurează în ambele rapoarte Kroll drept unul dintre principalele personaje implicate în frauda bancară.
La 12 februarie, după aproape opt luni de blocaj la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel (CA) Chișinău, dosarul a ajuns pe masa Curții de Apel Cahul. Soarta lui Șor în instanța de apel urmează a fi decisă de trei magistrați: Evghenii Dvurecenschi, Nina Veleva și Vitalie Movilă, ultimul fiind președinte al completului de judecată. Dosarul a fost transmis în gestiunea celor trei după ce președintele CA Chișinău, Ion Pleșca, a invocat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) că în instanța pe care o conduce, care numără 56 de magistrați, dintre care 21 fac parte din Colegiul penal, nu sunt decât doi judecători compatibili pentru a examina cauza.
Ilan Șor este prima persoană pusă sub acuzare în dosarul furtului miliardului, fiind reținut la 6 mai 2015. Primul dosar pe numele său însă nu are vreo finalitate până în prezent. După ce a fost plasat în arest la domiciliu, fiind acuzat de abuz în serviciu în dosarul BEM, Ilan Șor a fost eliberat pentru a participa în campania electorală pentru alegerile generale locale din 15 iunie 2015.