Nr. 99 (28 septembrie 2006)


 Investigatii

Marian Lupu:
«Rog sa ne calmam putin»
Guvernul, Parlamentul si legea muncesc pentru o firma ruseasca
Continuare 

Fraude cu
«Istorie integrata»
84 la suta din numarul manualelor de Istorie integrata, editate la insistenta Guvernului de la Chisinau, pot ramane nesolicitate Continuare 

Fraude cu «Istorie integrata»

84 la suta din numarul manualelor de Istorie integrata, editate la insistenta Guvernului de la Chisinau, pot ramane nesolicitate, astfel incat, sumele investite in "elaborarea" si editarea acestora ar putea ajunge, in calitate de materie prima, la Fabrica de carton de la Dobruja, cumparata, acum cativa ani, de compania rusa ITERA.

Ministerul Educatiei si Tineretului nu a facut publice, deocamdata, sumele de bani investite in elaborarea si editarea manualelor de Istorie integrata. Din niste declaratii inconsistente, facute la TVM de anumiti functionari, aflam ca banii au fost acumulati in urma imprumutului, contra taxe, a manualelor de istorie, editate din grantul oferit de Banca Mondiala. Amintim ca, din 1996, Consiliul Europei, prin intermediul Bancii Mondiale, a finantat elaborarea si editarea Curriculumului de predare a Istoriei Romanilor si Istoriei Universale si a manualelor pentru aceste discipline. In consecinta, a fost editat intreg setul de manuale pentru clasele gimnaziale si de liceu care, din aceasta toamna, sunt excluse din procesul de invatamant fara ca cineva sa indreptateasca, cel putin in fata organismelor internationale finantatoare, aceasta risipa abuziva de investitii.

Cat despre costurile actualelor manuale, expertii spun ca, de fapt, este ireal ca ministerul sa fi acumulat sume atat de mari din imprumutarea fostelor manuale, or, volumele noi sunt tiparite in conditii poligrafice foarte bune, fapt ce presupune costuri corespunzatoare.

La 30 august, in cadrul unui interviu BBC, Alexandru Burian, promotor convins al cursului de Istorie integrata, ii acuza pe cei care resping noile manuale, precizand ca "aici este si o ciocnire de interese. Sunt interese legate de edituri, sunt interese legate de onorariile pe care le primesc autorii… Banuiesc ca si acest element este destul de important si nu trebuie sa–l scapam din vedere si sa ne fixam doar asupra problemelor care sunt tratate ca elemente politice, nationale, iubire de neam etc. Este si interesul personal", afirma Burian. Astfel, nevrand, probabil, Burian a recunoscut ca "interesele legate de edituri si onorarii sunt foarte mari". Daca e sa tinem cont de declaratia lui, actualii promotori si autori ai cursului de Istorie integrata au ajuns in posesia unor impresionante fonduri financiare.

De altfel, inca in 2004, la 22 iunie, Asociatia Istoricilor din R. Moldova il sesiza pe procurorul Valeriu Balaban despre posibilele fraude admise de Ministerul Educatiei in procesul de implementare a cursului de Istorie integrata. In sesizarea adresata procurorului general se spunea: "O decizie guvernamentala pentru elaborarea acestor materiale didactice nu exista. Ministerul Educatiei nu a organizat niciun concurs pentru selectarea si implementarea Curricumului si a manualelor scolare de Istorie integrata, dar, in mod fraudulos, a declarat castigator proiectul prezentat, chipurile, de Asociatia Obsteasca "Centrul Inovatiilor Educationale". Sub acoperisul acestei asociatii, structuri guvernamentale (de stat) aloca, in mod nejustificat, suma de 1 600 000 lei. Beneficiarii "proiectului" sunt, in mare parte, persoane angajate in cadrul Ministerului Educatiei si a altor structuri de stat." In aceeasi sesizare, Asociatia Istoricilor califica aceste fapte drept actiuni ilicite de insusire a mijloacelor banesti de catre functionarii de stat. "Actiunile acestora constituie o infractiune penala" care ar trebui pedepsita in conformitate cu Codul Penal, capitolul "Infractiuni savarsite de persoane cu functie de raspundere". Apropo, potrivit unor date, aceasta suma impresionanta a fost distribuita persoanelor angajate in proiect, sub forma de salarii (264 mii de lei), pentru deplasari — 167 mii, pentru organizarea a doua seminarii si a unei tabere de vara — 800 mii de lei. Din acelasi buget au fost finantate si deplasarile in Franta ale Valentinei Haheu. Acestea au costat exact 105 mii de lei.

Sesizarea Asociatiei Istoricilor a fost urmata, peste trei saptamani, la 12 iulie 2004, de un raspuns de la Procuratura Generala. Liliana Lisnic, procuror al Sectiei investigatii financiar–economice, confirma ca, "in cadrul controlului, faptele partial s–au confirmat. Ca urmare, la 5.07.2004, in adresa directorului Cancelariei de Stat a fost inaintata o sesizare privind obligativitatea lichidarii incalcarilor depistate. Aici, se pare, cercul s–a inchis pentru multa vreme, caci, chiar Valentina Haheu, fondatoarea "Centrului Inovatiilor Educationale", sub egida caruia sunt editate manualele, devine consilier al viceprim–ministrului Valerian Cristea, iar ulterior sefa a Directiei Dezvoltare Sociala a Cancelariei de Stat, unde procuratura si–a adresat sesizarea privind "lichidarea incalcarilor depistate".

In pofida acestor sesizari ale Procuraturii Generale care dezvaluie clar acte de coruptie in utilizarea fondurilor financiare, dar si a argumentelor privind falsurile incluse in noile manuale de Istorie integrata, fabricate de guvernarea de la Ghisinau, aceasta a inaintat ferm in proiectele sale de implementare a contestatului curs.

Guvernul l–a abilitat pe Valerian Cristea sa semneze, din partea Centrului Inovatiilor Educationale (al carui membru–fondator este chiar Cristea) contractul privind editarea noilor manuale. In prealabil, in conditiile totalei lipse de transparenta, a avut loc si un experiment privind implementarea noului curs. Si experimentul, de altfel, a inghitit sume considerabile de bani pana a fi recunoscut ca s–a produs "cu succes". Potrivit unor date, circa 300 mii de lei au fost alocati autorilor noilor manuale. Au existat si sporuri la salarii pentru cei care participa benevol la experiment.

Concomitent, in octombrie 2004, printr–un ordin al ministrului Valentin Beniuc, Istoria Romanilor este exclusa de la Bacalaureatul 2005, astfel fiind pregatit terenul pentru noul curs.

Ziua de 1 septembrie 2006 a gasit institutiile de invatamant preuniversitar intr–o situatie confuza. Sub presiunile autoritatilor, anumiti profesori, parinti si elevi au cedat, acceptand Istoria integrata. Cei mai multi, insa, refuza sa se lase instruiti din noile manuale pentru editarea carora, potrivit unor calcule, s–au cheltuit 6 784 200 de lei (circa 520 mii de dolari). La aceasta suma este echivalat costul celor 278 mii volume de carte de Istorie, editate pentru clasele 5–9 din institutiile preuniversitare.

Un sondaj recent, realizat de publicatia ASTA DA, arata ca 84 la suta dintre intervievati refuza sa accepte noile manuale. Deci, s–ar putea ca 80 la suta din suma alocata pentru producerea noului curs sa fie aruncata in vant.

Galina Gavrilita, consultant in cadrul Directiei educationale si instruire scolara a Ministerului Educatiei si Tineretului, ne–a declarat ca nu are motive sa dea crezare acestor sondaje, astfel incat nu ar exista temei sa suspectam ministerul de irosire a banilor publici.

La Fondul special pentru manuale al ministerului am reusit doar sa confirmam tirajele si costurile, de circa 6 milioane 700 mii de lei a acestora. Angajatii fondului ne–au declarat ca nu poarta nicio raspundere pentru eventualele refuzuri ale elevilor de a studia din aceste carti.

In aceste circumstante, am insistat sa aflam daca, intre timp, Cancelaria de Stat a raspuns Procuraturii Generale pe marginea sesizarii facute inca in iulie 2004, prin care erau semnalate actiuni ilicite ale implementatorilor cursului de Istorie integrata. Liliana Lisnic, procuror al sectiei investigatii financiar–economice, ne–a confirmat ca, in mod oficial, la Procuratura nu a fost inregistrat un raspuns al Cancelariei de Stat. "A existat insa o convorbire cu procurorul, prin care Cancelaria l–a informat ca Valentina Haheu a fost inlocuita (in aceasta schema, n.r.) cu Vasile Haheu, sotul acesteia", ne–a declarat Lisnic.

Aneta GROSU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com