Nr. 40 (19 mai 2005)

 Editorial

Unde sunt romanii din Basarabia?
Ziarul de Garda a cautat raspuns la intrebarea: Unde sunt romanii din Basarabia? Continuare 

Gustul listelor
Ca orisice teritoriu ocupat, Basarabia a avut mult de furca cu listele de patrioti. Mai de pe cand a aparut scrisul, dar mai ales de pe la 1918 sute de mii de liste cu patrioti au fost intocmite, copiate, furate, anexate, divulgate, vandute si cumparate. Continuare 

Unde sunt romanii din Basarabia?

Motto: Exista, pur si simplu, minciuni, minciuni de aur si… statistici.

(Dintr–un vechi aforism)

Departamentul de statistica de la Chisinau a dat publicitatii rezultatele partiale ale recensamantului din octombrie 2004. Potrivit datelor recensamantului, R. Moldova are acum, fara Transnistria, o populatie de 3 milioane 388 mii de locuitori. Cei mai multi dintre ei, 76,1%, se declara moldoveni — procent cu 6,2 mai mare decat in 1989, cand a avut loc ultimul recensamant.

Ucrainenii sunt minoritatea cea mai numeroasa si reprezinta 8,4% din totalul populatiei, cu 3 la suta mai putin decat in 1989. De asemenea, a scazut si numarul rusilor, cu 4 la suta. Ei reprezinta acum 5,8 la suta din totalul populatiei. Numarul gagauzilor a crescut cu jumatate de procent si este 4,4 %, iar al bulgarilor a ramas aproximativ acelasi 1,9 la suta.

Cel mai controversat aspect al recensamantului il constituie datele cu privire la numarul celor care se considera romani, si care, potrivit Departamentului de Statistica, ar fi de 2,1 la suta.

Ziarul de Garda a cautat raspuns la intrebarea: Unde sunt romanii din Basarabia?

Recenzorii incurajau respondentii sa se declare moldoveni

Ion Varta, doctor in istorie, deputat PPCD:

Se vede cu ochiul neinarmat ca recensamantul s–a realizat cu numeroase abateri de la reguli, diminuandu–se, in mod intentionat, procentajul celor care se considera etnici romani. In perioada recensamantului si la incheierea acestuia, presa a relatat pe larg despre mai multe abuzuri. Multi participanti, pur si simplu, nu erau intrebati cine sunt de nationalitate. Numerosi recenzori completau cu creionul apartenenta etnica a cetatenilor, iar altii chiar au incurajat respondentii sa se declare moldoveni si nu romani. Pana la urma, oricum, rezultatul este imbucurator, or, acesta denota ca a crescut impresionant procentajul populatiei autohtone. De aici incolo nu mai poate fi vorba de un stat polietnic. Ponderea celor care se considera moldoveni–romani este covarsitoare. As aminti ca, in lume, exista niste standarde internationale care nu mai lasa loc pentru aplicarea unor inventii de tipul "stat polietnic", preferate pana in prezent pe la noi. Suntem un stat national. Acest lucru a devenit limpede pentru toata lumea. In cadrul acestui stat national sunt si grupuri etnice, ponderea carora este in continua descrestere.

Vulnerabilitate si confuzii

Vitalie Nagacevschi, presedintele Asociatiei "Juristi pentru Drepturile Omului":

Sunt sigur ca s–a produs un joc terminologic. De altfel, as aborda problema in alt mod. In opinia mea, din actele oficiale, ar trebui exclusa notiunea de nationalitate, fiind lasata doar notiunea de cetatenie, cea care legitimeaza relatia juridica cetatean–stat. Aduc un singur exemplu: in Franta notiunea de nationalitate si cetatenie sunt identice. Or, este logica intrebarea: pentru ce este necesara, in documente oficiale, indicarea nationalitatii? Pentru a discrimina anumite paturi ale populatiei? In alt context, sunt sigur ca recensamantul a fost fraudat. Despre fraude a scris si mass–media. Au fost inregistrate cazuri cand era refuzata indicarea apartenentei romanesti, insistandu–se asupra notiunii de moldovean. Mai e ceva. In mai multe case recenzorii nu au fost deloc. Chiar la mine nu s–au prezentat. Sunt curios sa aflu cum am fost notificat pe listele lor. Ca disparut? Ca moldovean? Ca roman? Ca ucrainean? Modul in care s–a desfasurat recensamantul la capitolul apartenenta etnica si limba vorbita, a fost criticat si de catre reprezentantii Consiliului Europei. Imi amintesc, seful grupului de monitorizare a recensamantului din partea Consiliului Europei, John Kelly, declarase ca "intrebarile privind nationalitatea si limba vorbita au provocat vulnerabilitate si confuzii printre respondenti". Astazi avem rezultatele acestor confuzii...

Sute de mii putrezesc in Siberia

Alexei Marinat, scriitor, detinut in lagarele din Siberia:

Unde sunt romanii? In buzunarul celor de la guvernare. Recensamantul este o actiune politica. Multi au spus ca sunt romani, fiind convinsi de recenzorii instruiti din timp ca natiunea se da dupa denumirea tarii in care locuiesc. Lor li se spunea ca in Franta locuiesc francezi, in Anglia — englezi, in Romania — romani. Unde sunt romanii? Sute de mii putrezesc in Siberia, acolo unde au fost deportati de sovietici. Personal i–am cunoscut si stiu ca cei care au fost deportati nu s–ar fi dezis niciodata de originea lor romaneasca. E curata politica in acest recensamant. La noi, societatea a fost adusa la conditia in care foarte putini mai analizeaza cine sunt in realitate.

A cautat raspuns, Aneta GROSU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com