Nr. 33 (24 martie 2005)


Editorial

Un subiect fumat
de Aneta Grosu

autor

Dezgustati de consecintele electoralei-fulger, desfasurata, potrivit observatorilor, fara fraude importante, oamenii trateaza acest subiect ca pe o tigara fumata de un nefumator. Alegatorii, indiferent de care parte au fost in scrutin, au asteptat altceva de la politicieni. Opozitia oranj a sperat la o Revolutie, alegatorii Soarelui au sperat la o consolidare pe termen lung a celor mai eficiente forte din societate, iar alegatorii rosii si-au dorit sa ramana si in continuare tot purpurii. Toate s-au incurcat, votantii ramanand in suspans, cu asteptarile mintite din nou de clasa politica de la noi.

Cei mai deschisi si transparenti subiecti electorali din recenta campanie prefera sa nu se mai sfatuie cu noi atunci cand, iata, au ajuns la impartitul functiilor. La aceasta etapa nu mai contam pentru ei.

Astfel, in scurt timp dupa alegeri, abia de aflam, de dupa usile ermetic inchise ale partidului de guvernamant, intrunit intr-o plenara secreta, ca Eugenia Ostapciuc nu va mai fi presedinte de Legislativ (asta nu inseamna, insa, ca spatiosul apartament de serviciu pe str. Corobceanu nu-i va mai apartine). Mai aflam ca Victor Stepaniuc nu va mai fi lider al fractiunii majoritare (asta nu inseamna, insa, ca acesta va ceda din ambitiile sale pro-leniniste). Mai aflam ca functia de presedinte al R. Moldova va ramane si in continuare in gestiunea actualului sef al statului, chiar daca, fiind o republica parlamentara, s-ar parea ca functia de presedinte al Parlamentului ar fi trebuit sa-l tenteze pe Voronin mai mult decat cea de sef al statului.

Despre BMD se aude doar ca s-ar afla in fata dilemei "a fi sau a nu fi", chiar daca, pana la alegeri, mai multi lideri politici, dintre cei cu sanse subrede de a ajunge singuri in Parlament, erau gata sa jure cu mana pe Biblie fidelitate Soarelui. Acestia si-au diminuat din duritatea declaratiilor anterioare si astazi nimeni nu mai poate spune cu siguranta daca Urecheanu, Untila, Braghis, Diacov si Serebrian vor mai ramane impreuna.

PPCD, cu 11 deputati in Parlament, va continua sa-si salute colegii de Parlament cu mesajul indragit, "Jos Comunistii!", acestia ramanand linistiti la putere si de acum incolo.

Electorala, acest subiect fumat, lasa alegatorilor prea putin loc de optimism si incredere. Anticipatele se amana pentru nu se stie cat timp, astfel incat, singurul lucru bun la care ne-am putea astepta ar fi speranta ca, si in politica de la noi ar putea sa apara un suflu nou, cu-adevarat occidental. Pana atunci, insa, pierdem timpul, dezghiocand si analizand subiecte fumate.

Investigatii

Parlamentul a fost ocupat
imagine
Astazi 101 de deputati nou alesi vor lua loc pentru prima data in sala de sedinte a Parlamentului.

Printre ei sunt 26 de pensionari care vor primi si pensie, si salariu, 19 femei, peste 50 de ingineri, 30 de deputati cu stagiu. Mai mult de o treime vin din diferite raioane si vor necesita locuinta la Chisinau.

La Biroul de presa al Legislativului am fost informati ca pana azi sala de sedinte a fost inchisa si ca nu exista un regulament in baza caruia parlamentarii sunt repartizati pe locuri. "In legislatura trecuta, primii au ocupat locurile in sala reprezentantii fractiunii majoritare, ocupand zona de dreapta-centru, apoi celelalte formatiuni au ocupat zona de stanga a salii", ne-a spus Gheorghe Bologan de la Biroul de presa.

Astazi, sala Parlamentului va fi foarte aglomerata, deoarece pe langa cei 101 deputati proaspat alesi au mai fost invitati membrii corpului diplomatic acreditat la Chisinau, experti in probleme electorale, jurnalisti.

Continuare

In drum spre Haga

Moldova si Rusia, egal de vinovate

Ieri, Comitetul de Ministri al Consiliului Europei a inclus din nou pe agenda de lucru chestiunea respectarii de catre R. Moldova si Federatia Rusa a deciziei CEDO cu privire la detinutii politici din Grupul Ilascu. Comitetul de Ministri a abordat aceasta problema in perspectiva neindeplinirii de catre cele doua state a cel putin patru puncte din Hotararea CEDO din 7 iulie, 2004, in care se spune ca "statele reclamante trebuie sa ia toate masurile necesare pentru a pune capat detentiei arbitrare a reclamantilor, care raman inca incarcerati, si sa asigure punerea lor imediata in libertate".

Eudochia Ivantoc a revenit joia trecuta de la Tiraspol, de la o intrevedere de familie cu Andrei, singura in ultima jumatate de an. "A fost o intalnire incarcata, m-a intrebat o multime de lucruri despre alegeri, despre ce se mai intampla in Moldova. Andrei m-a rugat sa transmit multumirile lui personale tuturor celor care sustin detinutii politici, si personal scriitorilor, politicienilor, jurnalistilor, consatenilor si oamenilor simpli, care macar in gand au fost si sunt alaturi de patimitii din Transnistria. Despartirea a fost foarte trista, si-a luat boccelele din camera de intrevederi, privind spre usa a zis: "Ma retrag iarasi in beciul meu", cuvinte care mi-au sfasiat inima, a cata oara, in acesti 13 ani", ne-a marturisit Eudochia. Si situatia lui Tudor Petrov-Popa ramane incerta. Sora lui ne-a spus ca el a fost in sfarsit vizitat de un medic-stomatolog, care nu a reusit sa-i faca toate tratamentele necesare, din cauza conditiilor precare din inchisoare. Totodata, Tudor nu a mai primit pachet alimentar din luna ianuarie si nu a primit de ani de zile ziare in limba romana. Rudele ambilor detinuti ne-au spus ca nimeni dintre oficialii R. Moldova nu le-au contactat, ca sa se intereseze de situatia celor doi detinuti.

Va amintim ca Andrei Covrig, impreuna cu un grup de combatanti a depus o cerere la Primaria municipiului Chisinau, solicitand permisiunea de a picheta Ambasada Federatiei Ruse pentru a cere sa fie eliberati imediat si neconditionat cei doi detinuti politici de la Tiraspol si Hlinaia. Viceprimarul Gheorghe Susarenco ne-a spus ca este de acord cu aceasta cerere, dar nu o poate aviza din cauza ca a fost din nou suspendat din functie. Pichetele urmeaza sa se desfasoare in perioada 4-6 aprilie.

Potrivit unui comunicat de presa al MAE, R. Moldova a solicitat Comisiei ONU pentru drepturile omului, sa exercite presiuni asupra autoritatilor separatiste, dar si asupra Federatiei Ruse, pentru a elibera detinutii politici si pentru a respecta drepturile omului in regiunea transnistreana. Acest demers a fost prezentat la Geneva de catre ministrul adjunct de Externe, Eugenia Chistruga.

Sondaj


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com