Pe langa faptul ca detinutii care isi ispasesc pedepsele in inchisorile din R. Moldova infrunta conditiile inumane de detentie celulele neaerisite, pline de mucegai, sobolani si paduchi, unii dintre ei sustin ca sunt fortati sa plateasca cu ani grei de puscarie crimele comise de colaboratorii institutiilor penitenciare.
Lui Vasile Sava, detinut in prezent in penitenciarul nr. 13 din Chisinau, i se incrimineaza decesul unui fost coleg de celula, Vasile Ceban. In ajunul Anului Nou 2005, Sava se afla in celula nr. 15 a sectiei medicale a Institutiei Urmarire Penala nr. 3 din Chisinau. La 30 decembrie 2004, in aceeasi celula fusese adus din izolatorul de la Criuleni detinutul Vasile Ceban. La momentul sosirii, acesta a fost supus unui control medical ordinar, in urma caruia pe corpul lui au fost depistate cateva echimoze in regiunea toracica, din care motiv a fost internat in sectia medicala, unde deja se afla condamnatul Sava.
Detinutii care la acel moment se aflau in celula sustin ca, atunci cand Ceban fusese adus, nu avea doar «cateva echimoze», ci era murdar, plin de paduchi si de vanatai. «Nu putea merge, din care motiv era tarat de subtiori de catre doua persoane. Pe corpul lui am vazut urmele loviturilor aplicate cu un baston de cauciuc. Spunea ca
Detinutii spun ca, in ajun de revelion 2005, au chemat medicul de serviciu, pentru ca Ceban se simtea foarte rau. Atunci, acesta a fost transferat la Spitalul de la Pruncul, unde, la 8 ianuarie 2005, a decedat.
Din simplu martor «tap ispasitor»
In timpul cercetarii cauzei mortii lui Ceban au fost interogati mai multi detinuti. Initial, Sava era citat in calitate de martor, pentru ca
Sava a fost invinuit ca
La 28 decembrie 2006, Judecatoria Centru a hotarat achitarea lui Sava pe motiv ca fapta nu a fost savarsita de inculpat. Instanta a ajuns la convingerea ca unul dintre martori, si anume Vladimir C., in perioada urmaririi penale era influentat de catre colaboratorii de politie sa depuna marturii false.
Avocatul lui Sava, Vadim Coltov, sustine ca in timpul
Mai tarziu, acelasi Vladimir C. alaturi de un alt detinut, Iurie A.,
Cazurile de tortura, camuflate de oamenii legii
Faptul ca Ceban era torturat de politistii din Criuleni si ca la Chisinau a fost adus plin de vanatai, a fost confirmat de un fost coleg de celula de a lui Ceban, Gheorghe C., care a declarat ca ultima oara cand
In raportul de expertiza psihiatrica nr. 56s2005 din 31 mai 2005 se mentioneaza ca: «Sava V. sustine ca infractiunea incriminata este o consecinta a luptei sale cu administratia penitenciarului. Banuitul nu ascunde ca
Cu toate ca Sava a fost achitat in prima instanta, procurorul de sectie al Directiei Control a Urmaririi Penale din cadrul Procuraturii Generale, Oleg Spanu, a cerut casarea sentintei Judecatoriei Centru, cerand ca Vasile Sava sa fie declarat vinovat pentru omor conform art. 151 C.P. si sa fie condamnat pe aceasta cauza la 10 de ani privatiune de libertate. Au urmat nenumarate sedinte de judecata, pentru ca la 18 decembrie 2007, Curtea Suprema de Justitie sa decida rejudecarea cazului. In prezent, dosarul se afla la Curtea de Apel Chisinau. Urmatoarea sedinta de judecata pe cazul lui Vasile Sava va avea loc la 14 mai 2008.
Recent, Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului (CHDOM)
a facut public cazul unui detinut care a fost batut si silit
sa manance plangerile pe care acesta
«Serghei Bezman
La examinarea corpului detinutului, CHDOM a constatat
ca in afara de vanataile proaspat provocate in regiunea
cutiei toracice, care semanau a fi din perioada si in conditiile
mentionate de detinut, mai exista inflamatia de la cap
si de la cavitatea bucala, care, dupa cum se afirmase,
De asemenea, CHDOM a constatat ca:
— Detinutii sunt antrenati la munca, atat in penitenciar, cat si in afara acestuia, insa nu sunt remunerati pentru toata munca prestata.
— Nu sunt protejati contra estorcarilor de bani,
atat din partea autoritatilor criminale dintre detinuti, fiind obligati
sa achite sume importante in
— Detinutii care scriu plangeri impotriva administratiei sunt stramutati in alte institutii penitenciare, pentru a stopa derularea anchetei in cazurile acestora, ca actele respective sa nu mai ajunga la destinatie.
— Petitiile expediate de catre condamnati autoritatilor publice centrale sunt supuse cenzurii, iar autorii acestora sunt supusi torturii.
(Raportul CHDOM din aprilie 2008 asupra vizitei de documentare in Penitenciarul nr. 1 din Taraclia)
Diana RAILEAN