Guvernul raspunde formal la interpelarile presei cu privire la banii publici
Pe parcursul ultimilor ani, din Fondul de rezerva al Guvernului R. Moldova a fost alocata o suma de peste un milion de lei pentru acoperirea cheltuielilor de productie sau de stingere a datoriilor catorva institutii media, declarate independente.
Guvernul nu a anuntat tendere si nu a facut publice
motivatiile acestor alocari. Conform Planului de Actiuni
Din 2005 pana in 2007 circa 1200000 de lei au fost virati pe contul ziarelor «Moldova Suverana» si «Nezavisimaia Moldova», dupa ce aceste institutii obtinusera statutul de ziare independente, fara a mai fi afiliate la Guvern. Astfel, la 10 august 2005, «Moldova Suverana» si «Nezavisimaia Moldova» au primit fiecare aproximativ cate 300 de mii de lei, din Fondul de rezerva al Guvernului, pentru
Directorul Centrului «Accesinfo», Vasile Spinei,
Pe langa stingerea datoriilor, o alta jumatate de milion de lei a fost alocata cu titlul de ajutor financiar unic pe data de 28 decembrie 2006. Banii au fost transferati din acelasi Fond de rezerva, acelorasi publicatii, in vederea stingerii datoriilor fata de I.S. Editura «Universul». La momentul transferului financiar, aceste ziare se numeau independente deja de peste un an de zile.
La 13 iunie 2007, din bugetul de stat au fost alocati 84 mii de lei pentru perfectarea unor abonamente la fostele ziare guvernamentale «Moldova Suverana» si «Nezavisimaia Moldova», pentru reprezentantii asociatiilor obstesti ai diasporei moldovenesti.
Pentru a obtine niste raspunsuri referitoare la modul de alocare a banilor pentru massmedia, am incercat sa aflam de la Guvern detalii cu privire la criteriile in baza carora sunt selectate anumite ziare carora li se achita datoriile pentru tipografie sau li se perfecteaza abonamente. La Cancelaria Premierului ni
7 intrebari vs sase alineate fara raspuns
Am expediat aceasta scrisoare, prin care am solicitat raspunsuri explicite la sapte intrebari: Care este cadrul normativ in baza caruia are loc finantarea unor ziare? Care sunt criteriile pentru selectarea ziarelor ce urmeaza a fi finantate? Care este procedura de selectare a ziarelor ce urmeaza a fi finantate? Cine sunt participantii la aceasta procedura de selectare? Cand
Guvernul
Fondul de rezerva fondul de abuzuri politice
Potrivit unui studiu recent, realizat de expertii economici de la IDIS «Viitorul», actuala guvernare foloseste in mod dubios mijloacele Fondului de rezerva al Guvernului, mai ales pe criterii politice. Desi exista un cadru legal, Regulamentul special (No. 1228XIII din 27.06.97), care stipuleaza modalitatile de folosire a mijloacelor Fondului de rezerva, analistii economici constata ca aceste prevederi sunt destul de vagi, incomplete, de natura sa genereze abuzuri sistematice.
Expertii IDIS considera ca din cauza ca regulamentul nu stipuleaza in mod expres pentru ce ar trebui sa fie alocati banii din fondul de rezerva, la etapa actuala se constata abuzuri din partea autoritatilor privind acordarea nejustificata a unor sume impunatoare de bani catre reviste, publicatii periodice si chiar ziare declarate independente.
Vasile Spinei sustine ca este eronat sa se mai faca si in prezent o trimitere la Legea Presei, care intre timp nu mai este valabila. «Legea Presei trebuie abrogata, deoarece nu mai ofera cadrul legal care ar contribui la dezvoltarea pluralismului si sanselor egale intre institutiile massmedia din R. Moldova. Respectiva lege este de tip sovietic, nu isi mai are rostul in prezent, cand toate relatiile intre massmedia si Stat sunt de o cu totul alta natura», sustine presedintele organizatiei «Acces info».
Amintim ca in 2005 presedintele Vladimir Voronin
Petru Macovei, directorul executiv al API, a declarat in repetate randuri ca «Fiind presat de organismele internationale, Guvernul mimeaza niste reforme, inclusiv in domeniul massmedia. Pe de alta parte, puterea nu doreste sa renunte la controlul asupra mijloacelor de informare in masa, de aceea inventeaza tot felul de tertipuri pentru
Reprezentantii mai multor organizatii media considera ca banii publici sunt acordati preferential unor anumite institutii media, care scriu doar lucruri pozitive despre Guvern. Si mai incerta e situatia finantarii presei locale.
«Corect ar fi ca banii publici destinati dezvoltarii
presei locale sa fie alocati in baza unui tender deschis pentru
toate publicatiile periodice
API si CIJ au propus elaborarea si promovarea unei Legi cu privire la deetatizarea massmedia in R. Moldova, care ar asigura conditii egale de activitate profesionala pentru toata presa, nationala si locala. Dar Guvernul crede si in continuare ca presa care il elogiaza trebuie sustinuta financiar din surse bugetare. Anterior, Victor Stepaniuc, actualmente viceprimministru, a declarat presei: «In opinia mea, aceste ziare reflecta mai bine politica Guvernului, si acesta are dreptul moral sa sprijine aceste editii. Nu cred ca Guvernul ar trebui sa sprijine si alte ziare de opozitie. Nu suntem la asa un nivel de libertate care este in alte tari», a opinat inaltul demnitar de stat.
Analistul politic Igor Botan vede si el un abuz in actuala relatie financiara a Guvernului cu presa. «De obicei, formatiunile sau persoanele publice aflate la guvernare sunt avocati ai existentei presei de stat. Pe de alta parte, formatiunile aflate in opozitie pledeaza pentru lichidarea organelor de presa ale institutiilor publice, pe motiv ca acestea servesc drept instrumente de manipulare si propaganda a intereselor guvernantilor, fiind sustinute din mijloace bugetare, din bani publici.»
Un raport anual referitor la situatia massmedia din R. Moldova, efectuat de CIJ, atentioneaza ca prin adoptarea de catre Guvern a unor hotarari prin care autoritatile publice centrale au continuat indirect sa subventioneze ziarele private «Moldova Suverana» si «Nezavisimaia Moldova»
Tatiana Onilov,
pentru Ziarul de Garda
Acest articol apare cu sustinerea programului Consolidarea Capacitatii de Monitoring a Societatii Civile in R. Moldova (CCMSCM), finantat de Guvernul SUA prin intermediul Corporatiei Provocarile Mileniului si administrat de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID). CCMSCM este implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED), cu suportul tehnic din partea Consiliului pentru Cercetari si Schimburi Internationale (IREX). Opiniile exprimate in material apartin autorului si nu reflecta neaparat punctele de vedere ale USAID, AED sau IREX.