In atentia organismelor internationale acreditate la Chisinau
In atentia organizatiilor internationale de media si drepturile omului
Situatia presei din R. Moldova este tot mai alarmanta si implica riscuri prea mari pentru exponentii mass-media independente. Cateva dosare penale, intentate lui Constantin Tanase, director al Cotidianului Timpul si reprezentantilor postului de radio «Vocea Basarabiei», creeaza o situatie fara precedent in care jurnalistii sunt persecutati pentru opiniile exprimate sau pentru opiniile exprimate de public.
Totodata, ordinul public dat de catre presedintele Vladimir Voronin Serviciului de Informatii si Securitate cu privire la verificarea tuturor ziarelor care primesc finantari din strainatate, in vederea identificarii unor ilegalitati, readuce in atentie stilul politienesc al executarii comenzilor puterii pentru suprimarea vocilor presei independente.
Conducerea postului «Vocea Basarabiei» a fost informata oficial abia la finele lunii februarie ca, in luna decembrie, Procuratura Generala a initiat o urmarire penala pe motiv ca acest post de radio face «chemari publice la rasturnarea sau schimbarea prin violenta a oranduirii constitutionale».
Valeriu Saharneanu,
Anterior, si lui Constantin Tanase, director «Timpul»,
Modul in care au fost lansate cele doua actiuni penale lasa sa se inteleaga ca organele Puterii ar avea dosare penale
Remarcam ca, atat jurnalistii, cat si institutiile media, atacate cu dosare penale pe parcursul acestei luni, sunt bine cunoscuti opiniei publice nationale si internationale pentru activitatea profesionala, beneficiind
Tot in aceste zile, o jurnalista de la «Timpul» a fost intimidata in prezenta premierului Tarlev, fiind
Zilele acestea, un reprezentant al SIS a vizitat si a admonestat o jurnalista
Deunazi, un jurnalist de la Straseni a fost vizitat de reprezentantul SIS,
Autoritatile de stat, se pare, au declarat razboi deschis presei de limba romana din R. Moldova, punand in functiune organele de securitate, de ancheta si de urmarire penala, decise sa persecute jurnalistii pentru exprimarea si pentru solicitarea opiniei. Activam in cadrul unui ziar de investigatii, Ziarul de Garda, si ne ciocnim in fiecare zi de bariera frontala care ne ingradeste dreptul constitutional si obligatia profesionala de a obtine si de a face publice informatii de interes larg, care vizeaza actul guvernarii, actele de coruptie si de intransparenta.
Pe 27 februarie, Iurie Stoicov, presedintele Comisiei parlamentare pentru Securitatea Statului, a reiterat inca o data reporterului nostru, care
In aceste conditii, solicitam atentia organismelor internationale si a organizatiilor internationale de monitorizare a mass-media. Anul preelectoral 2008 a crescut pana la punctul critic presiunile asupra presei. Cineva trebuie sa auda si vocea noastra.
Echipa de Garda
27 februarie 2008