La sfarsitul anului trecut, deputatii din coalitia
In primul rand, este vorba de ridicarea pragului electoral de la 4 la 5%, asta in situatia cand, in iulie 2005, aceiasi deputati au coborat acelasi prag de la 6 la 4 %. Decizia de la sfarsitul anului trecut este antidemocratica: chiar comunistii sovietici, la timpul lor, au supus criticii sistemele ce aveau acest prag electoral, considerand, pe buna dreptate, ca aceste practici ingradesc democratia. In Europa sunt tari in care nu exista prag electoral; in Italia, de exemplu, functioneaza sistemul reprezentarii proportionale.
In al doilea rand, parlamentarii au omis din textul CE notiunea de «bloc electoral», ceea ce este, de asemenea, o decizie reactionara, antidemocratica. In perioada interbelica, URSS a pledat activ pentru constituirea blocurilor electorale in tarile Europei de vest. In 1935, in Franta, 48 de partide si organizatii de stanga au constituit Frontul popular care a luptat pentru libertati democratice. In 1990, comunistii sovietici
Excluderea de catre Parlamentul R. Moldova a posibilitatii de a constitui blocuri electorale este un atentat evident la dreptul de libera asociere: asa cum cetatenii sunt liberi sa se uneasca in formatiuni politice, tot astfel exista libertatea de a se uni in blocuri electorale in vederea solutionarii unor probleme de interes national.
Pozitia comunistilor condusi de Voronin fata de cele doua cazuri expuse mai sus demonstreaza ca PCRM este o formatiune politica mai reactionara chiar decat PCUS.
«Cireasa» de pe «coliva» democratiei electorale moldovenesti a
Iata de ce consideram ca sloganul formatiunilor politice din R. Moldova trebuie sa fie: «Jos mana comunisto-pepecedista de pe Codul electoral!» O societate democratica ar sustine fara indoiala acest slogan. Nu este, insa, cazul R. Moldova: la noi, se pare, domina opinia cum ca ar exista prea multe partide.
Miscarea Actiunea Europeana (MAE) condamna practicile antidemocratice, antieuropene, ale actualei guvernari
Excluderea de catre Legislativul de la Chisinau a posibilitatii formarii blocurilor electorale pune capat pledoariilor insistente de unire a formatiunilor politice, exprimate de o categorie de cetateni ai R. Moldova si din afara hotarelor ei: de acum incolo aceasta unire va fi interzisa de lege.
In ceea ce ne priveste, MAE face apel catre formatiunile politice de orientare democratica, nationala si
22 ianuarie 2008
Anatol PETRENCU, presedinte MAE