Duminica, 21 octombrie, in comuna Cosernita, raionul Criuleni, a fost inaugurat Muzeul Taranului Roman, primul de acest fel in Moldova. Sarbatoare pentru satul Cosernita, dar si pentru romanii veniti, cu alese sentimente, din comuna Scobinti, judetul Iasi.
Muzeul
Taranului Roman a fost deschis
Inimosul Alexandru Cazacu care, in trenciul sau larg si palaria mare cu boruri, semana mai mult cu un fermier american decat cu un personaj din realitatea basarabeana, a declarat ca «Mercedes»urile si «steclopachetul» nu ne vor ajuta sa continuam traditia si sa dainuim ca neam. Impreuna cu cei 4 feciori, Alexandru, Valeriu, Ghenadie si Iurie, au decis sa construiasca primul Muzeu al Satului. Fiecare dintre cei patru frati Cazacu are afacerea sa. Toti lucreaza in agricultura si toti au contribuit la realizarea Muzeului. «Candva, aici a locuit bunelul meu, Mihail Crapacencu. Strastrabuneii mei, tot Cazacu, se trag din Hotin. Ei au venit aici pentru pamant. Sotia mea, Elizaveta Tricolici, numele de domnisoara, este originara din Cosernita. De la cei 4 feciori avem 7 nepoti si deja doi stranepoti. Trebuie sa vada copiii acestia din ce neam se trag. Ne gandim sa deschidem o ruta turistica si vom presta si servicii de turism rural. Ma gandesc sa fac un vin bun, avem oi, stupi ».
Elizaveta Cazacu a fost o gazda binevoitoare pentru sutele de oameni invitati la Festivaul familiei. Ea a avut grija sa impodobeasca geamurile cu gutuie, iar mesele cu prajituri si paine coapta pe vatra cuptorului.
«Cand
Prietenii familiei Cazacu sunt scriitorul Serafim Saka, cineastul Vlad Druc, naistul Ion Negura, etnograful Elena Postolache si taranii din Cosernita, care au adus daruri pentru a impodobi Muzeul Taranului Roman: icoane, prosoape, fete de masa, obiecte din lemn si ceramica, carti, covoare In manuale de istorie, peste decenii, vom citi poate o cronica a satului basarabean care va transmite urmatorul mesaj."Din 21 octombrie 2007 Moldova de dincoace de Prut are un muzeu al taranului roman, deschis in comuna Cosernita din Criuleni prin osardia lui Alexandru si Elizaveta Cazacu, sustinuti de cei patru feciori, Valeriu, Sandu, Ghenadie si Iurie.« Atuci, cu siguranta, personaje alde Stepaniuc nu vor mai crea false mituri despre identitatea noastra.
Antonina SARBU