Imobile de milioane, sustrase «prieteneste»
Initial siau pus apartamentele gaj pentru a obtine diferite imprumuturi, dupa care erau «determinati» sa faca un contract de vanzarecumparare a acestora, la jumatate de pret, pentru a se salva de datorii. Urmatorul pas e previzibil oamenii erau dati afara din imobile, pierzandusi locuintele, banii si increderea in justitie. Desi e o eroare juridica comisa de insisi patimitii, expertii sustin ca e vorba si de un nou tip de «business», practicat de escrocii de imobile.
Constantin
Nica din Chisinau nea spus ca o prietenie
de peste 10 ani la costat circa 1 milion
de euro. El considera ca a avut toata increderea
in amicul sau Vasile Mata din Chisinau, acceptand sa treaca
pe numele acestuia sapte imobile.
«Am facut cunostinta cu Vasile Mata cu doisprezece ani in urma. Era vecin cu noi si nea castigat increderea cu usurinta. Il consideram un prieten de familie. Intra foarte des in vizita, isi propunea oricand sprijinul, a ajuns chiar sami viziteze sotia la spital cu supa calda», nea spus Constantin Nica, care acum traverseaza o etapa complicata de conflict cu cel care ia fost candva prieten.
Familia Nica este proprietara a unei firme de constructii. Dupa cum spun sotii patimiti, firma lor «nu e nici prea mica, nici prea mare», dar in toti acesti ani a reusit sa procure cateva terenuri si sa construiasca imobile.
In 2004, familia Nica a incercat sa privatizeze un lot de pamant din preajma apartamentului pe care il detinea in sectorul Centru. Insa de fiecare data apareau noi dificultati din partea autoritatilor locale. «Atunci Vasile mia spus ca are cunoscuti la Primarie si mia propus sa inregistram temporar apartamentul pe numele concubinei sale. Celor din Primarie urma sa le spuna ca acest apartament este al lui, si asa va fi privatizat mai rapid lotul de pamant, urmand ca apoi apartamentul sa fie trecut inapoi pe numele Nica», povesteste Constantin.
Sotii Nica afirma ca a fost intocmit si autentificat la notar un act de vanzarecumparare. Deoarece faptele promise nu se indeplineau, peste vreun an si jumatate proprietarii apartamentului au inceput sa ii puna intrebari prietenului lor despre evolutia lucrurilor. Acesta lea zis ca procedura de privatizare este complicata din cauza ca proprietara celei dea doua jumatati de casa este cumnata lui Nica. Vasile ia propus ca si aceasta parte de imobil sa fie inregistrata pe numele lui, sau mai bine zis pe numele lui Gheorghe Buga un apropiat al lui Mata. Asa a fost perfectat cel deal doilea contract de vanzarecumparare.
Politistii au sugerat instrainarea imobilelor
«In 2005, am fost retinut de doi politisti si urcat in automobilul Vaz 2109, MAI, de culoare alba. Mi sa dat de inteles ca am in proprietate multe bunuri imobiliare. Sotia sa speriat atunci si sa adresat, ca de obicei, prietenului Mata pentru consultatii. El ia spus ca rezolva problema cu ajutorul prietenului sau de la MAI», sustine Constantin Nica.
El a fost intradevar eliberat curand, dupa ce prietenul sau a declarat ca a platit 3000 de euro unor angajati de la interne.
«Acel politist nu mai lucreaza in sistemul de interne, dar avem inregistrata pe dictafon o convorbire cu el, in care spune ca ma ajutat sa ma scoata de la politie contra sumei de 3000 de euro», sustine Constantin.
El spune ca atunci cand a fost eliberat politistii lau sfatuit sa faca ordine in imobile si sa le scrie pe numele altor persoane. Astfel, pe parcursul anului 2006, alte doua apartamente ale lui Nica au fost inregistrate pe numele lui Vasile Buga, iar o fabrica de beton si 2 terenuri din Ialoveni pe numele altor apropiati ai lui Mata. In tumultul acestor proceduri, Nica sustine ca Mata era mereu prietenos si ii propunea sa ia imprumuturi sigure de la fratele sau nepotul sau, gajand imobilele pe o perioada.
«Numai ca intotdeauna cand mergeam la notar sa confirmam o procedura de gaj, el spunea in ultimul moment ca e mai bine sa facem contract de vanzarecumparare, si parca aveam incredere in el si faceam aceste contracte», a marturisit Constantin Nica.
«Eram interesati sa construim si de aceea cumparam terenuri. Atunci credeam ca e bine asa», spune Nica, adaugand ca sa convins definitiv de abuzurile si de spiritul de manipulare al prietenului sau abia in vara aceasta.
Detinere de arme, inscenata
«In iulie 2007, trebuia sa mergem in Romania, Vasile mia spus ca acolo este un lot de pamant care poate fi procurat la un pret mai avantajos. In ziua plecarii, Mata a insistat sa luam microbuzul firmei. Am zis ca masina are un geam spart, dar el a zis ca nu e o problema si doar in cateva ore la si pus la loc. Cand am ajuns in Vama Romaniei, vamesul a inceput sa perchizitioneze masina foarte insistent. Atunci miam dat seama ca ceva nu este in regula. Un politist care participa la perchezitie mia ordonat sa scot de la usa dreapta sacosa. Acolo a fost gasit un pistol. Neau arestat. Mata mia zis atunci sa iau toata raspunderea asupra mea, ca el sa poata pleca sa ia bani de la fratele sau si sa ma scoata», sustine Constantin, care atunci nu a mai acceptat sa indeplineasca cerintele prietenului sau. «Toata noaptea am fost la interogatoriu. Dimineata miau permis sa plec si miau dat de inteles ca totul a fost inscenat», a adaugat Constantin, spunand ca pana acasa sia pus foarte multe intrebari despre toate cele intamplate si a inteles ca a fost inselat in repetate randuri.
«Am mers la Mata si iam spus sa reinregistreze pe numele meu toate bunurile. Acolo era si complicele lui, Buga. Mau batut si mau injosit. Miau spus ca ei au pus pistolul in masina si au anuntat politia, iar despre imobile au zis ca nimic no sa vedem inapoi, pentru ca au relatii bune printre politisti si judecatori», povesteste Nica, adaugand ca a depus atunci plangere la politie.
Familia Nica nu e unica care il acuza pe Vasile Mata de escrocherii. Ludmila A. din Chisinau nea declarat ca a pierdut si ea 3 apartamente fiind manipulata de acelasi grup.
«Luasem un imprumut bancar pentru care gajasem apartamentul. Termenele erau foarte restranse si din cauza unor probleme nu puteam returna banii. De aceea am apelat la un anunt gasit in ziarul »Makler«, in care se spunea ca se acorda consultatii si ajutor financiar. La numarul de telefon din acel anunt a raspuns Gheorghe Buga», sustine Ludmila.
In pragul notarului, gajul anulat
Ea spune ca in curand sa si intalnit cu Buga si Mata, care iau propus un imprumut financiar in conditii foarte avantajoase. «Nici procentul nu era mare, nici termenele prea restranse asa ca am acceptat din prima», nea recunoscut doamna, adaugand ca intro saptamana siau dat intalnire la notar, unica conditie a celor doi pentru acel imprumut fiind gajarea aceluiasi apartament.
Langa biroul notarului, solicitantii de imprumut au fost (ca si familia Nica) pusi in fata unor noi conditii de creditare. «Mata nea zis ca de fapt ei ne dau banii imediat, dar sa perfectam un contract de vanzarecumparare a apartamentului, iar dupa ce le returnam banii ei »ne vor vinde« inapoi apartamentul. Eram stransi la perete, caci din alta parte nu puteam lua bani, iar daca nu intorceam creditul bancar ramaneam fara apartament. Iam crezut pe cuvant si am acceptat», nea spus Ludmila, adaugand ca Mata nu a fost niciodata sa vada apartamentul, nu a negociat pretul, practic nu a fost vorba de o vanzare propriuzisa, ci de acoperirea unui imprumut cu acest act de vanzare. «Suma contractului a fost, desigur, la jumatate din valoarea apartamentului, dar ei pareau foarte cumsecade», adauga Ludmila.
In scurt timp ea a fost contactata de cei doi si a fost instiintata ca trebuie sa returneze urgent banii, ca a intervenit ceva special, si daca nu o face va trebui sa paraseasca apartamentul gajatvandut. «Atunci a fost clar ca intelegerea noastra nu avuse nici o valoare. Ei au stiut ca nu putem gasi bani atat de repede si intradevar, peste o luna au facut chemare in judecata ca sa fim dati afara din apartament,» mai spune Ludmila.
Sunt trei ani de cand ea incearca sa demonstreze in instanta ca sa comis o escrocherie. «Ei neau prevenit puteti sa va judecati cat vreti, caci avem bani si se va plati peste tot.» Ludmila a mers totusi in instanta ca sa demonstreze ca acel contract de vanzare a apartamentului a fost fictiv si ca a fost inselata. «Atunci credeam ca doar vor sa ne sperie ca sa ne dezicem de justitie, dar cu timpul am simtit ca ceva se intampla prin judecati. Pierdeam proces dupa proces in toate instantele si se comiteau incalcari severe», considera Ludmila.
Victimele sau cunoscut in instanta
Ea spune ca nu are dovezi directe ca partea adversa ar fi dat mita, dar nu isi poate explica altfel faptul ca judecatorul de la Buiucani nu a acceptat sa fie audiati martorii, iar in judecatoria Botanica decizia judiciara a fost emisa fara ca ea macar sa fi fost instiintata. Dar Ludmila a mers pe toate caile posibile, informand politia, Procuratura, Consiliul Superior al Magistraturii despre ceea ce se intampla.
Pe 13 iulie, Vasile Mata si Gheorghe Buga au fost arestati. Intre timp, mai multe persoane care au reclamat cazuri de escrocherii din partea lui Mata sau cunoscut in salile de judecata.
«Pe coridoarele instantelor am cunoscut familia Nica. Ei miau spus ca au auzit de mine chiar de la Mata, cand acesta le povestea suparat ca se judeca cu o femeie timp de trei ani si ca are nevoie de bani ca sa plateasca judecatorii», spune Ludmila.
Sotii Nica afirma ca Mata a demonstrat in repetate randuri ca are bune cunostinte printre judecatori, chiar concubina lui fiind in relatii de rudenie cu un judecator de la Curtea Suprema de Justitie. Ei spera totusi ca justitia nu poate fi la cheremul unor grupuri de interese, caci de altfel ei se tem pentru securitatea proprie.
«Aveam un prieten arab comun. Intro zi iam telefonat si iam povestit tot ce sa intamplat cu noi si ce nea facut Mata. El nu sa mirat de toate acestea, ba chiar a spus ca se inscena asasinarea sotului meu», spune Dina Nica. «Mata ia cerut acestui arab ca sa il cheme pe sotul meu cu niste afaceri in Siria, iar acolo, pentru 10 mii de Euro, ar fi trebuit sal omoare. Iam spus anchetatorului despre aceasta», povesteste Dina Nica.
Metoda veche, Codul Penal acelasi
Recent, Judecatoria Buiucani a dispus eliberarea din detentie preventiva a lui Vasile Mata. Si celelalte persoane acuzate de complicitate sunt libere.
Anchetatorul Luca Crasmaru de la CCCEC, care investigheaza acest caz, nea spus ca la acest moment dosarul penal pe numele lui Mata a a doi complici ai sai este practic gata de a fi transmis in instanta de judecata. «Stim ca a fost eliberat sub control judiciar si am atacat la Curtea de Apel aceasta decizie judiciara. Dar indiferent de faptul daca va fi liber sau in detentie preventiva, Vasile Mata este anchetat penal si dosarul lui urmeaza sa fie examinat in instanta judiciara,» a declarat Crasmaru, adaugand ca amcheta a stabilit ca in aceste cazuri sa facut uz de o metoda mai veche in practica celor care fac escrocherii cu apartamente: se propune un imprumut banesc prin gajarea unui apartament, iar la momentul perfectarii acestui acord la notar se insista asupra perfectarii unui contract de vanzare a apartamentului.
«Este vorba de incultura juridica a patimitilor, care accepta, in schimbul la diferite beneficii, sa scrie imobilele pe numele altor persoane de incredere, cum ar fi prieteni, cunoscuti sau rude, dupa care nu isi mai pot recapata imobilele inapoi. Am avut mai multe anchete pe asemenea escroci , in care erau implicati si notari. Dar ultimul cuvant il vor spune judecatorii,» a conchis anchetatorul CCCEC. Potrivit prevederilor Coduilui Penal, o persoana recunoscuta vinovata de asemenea crime, poate fi condamnata la detentie pe o perioada intre 10 si 25 ani.
Reporter de Garda