De 15 ani, membrii Miscarii Refugiatilor Transnistreni isi revendica dreptul la un loc de trai, dupa ce, in urma conflictului armat de la Nistru, au ramas fara case, acestea fiind distruse sau ei fiind fortati sa le paraseasca. Timp de 15 ani
Imediat dupa incheierea razboiului, autoritatile centrale de la Chisinau isi asumasera mai multe angajamente in raport cu familiile refugiate de frica mortii. Anii insa au trecut mai repede decat vreo promisiune dintre cele facute sa fie indeplinita.
Zeci de familii
An de an, solicitantii de apartamente organizau actiuni publice de protest, dar numai in campaniile electorale erau auziti,
Potrivit statisticilor, Miscarea Refugiatilor Transnistreni include in randurile sale 150 de familii. Atatea au ramas
Dupa 15 ani de tergiversari, luni, 13 august, in cadrul sedintei operative a Primariei Chisinau, noul primar a constatat ca, desi blocul de locuit pentru persoanele intern deplasate urmeaza sa fie dat in exploatare la 1 septembrie, functionarii Directiei Generale LocativComunale si Amenajare nu au examinat inca dosarele beneficiarilor celor 80 de apartamente din noul bloc. Singura informatie certa prezentata primarului e ca la aceste apartamente pretind 300 de familii.
In repetate randuri, Miscarea Refugiatilor Transnistreni a acuzat Primaria Chisinau ca a tergiversat intocmirea listei familiilor care au nevoie de locuinte. Refugiatii afirma ca unii functionari ii poarta in mod intentionat pe drumuri si refuza sa le inregistreze cererile.
Desi Guvernul a vehiculat suma de 3 mil. lei, necesara pentru finalizarea lucrarilor la acest bloc, anuntand si achitarea a 50% din banii necesari, seful interimar al Directiei municipale Constructii Capitale, Ion Dermengi, a declarat ca cheltuielile necesare finalizarii se ridica la 9,2 mil. lei. Dintre acestea 2,5 mil. lei ar urma sa fie acoperite de la bugetul de stat, iar 7 mil. lei — de la bugetul local. Potrivit lui, ar fi vorba despre cheltuieli ce tin de executarea unor lucrari de imbunatatire a proiectului initial si care prevad instalarea incalzirii autonome in fiecare apartament si geamuri termopan. In contextul in care Guvernul a conditionat achitarea celor 1,5 mil. lei cu finalizarea lucrarilor la acest bloc pe 1 septembrie, nu se stie daca municipalitatea va reusi acest lucru, inclusiv pentru ca finantarea lucrarilor suplimentare nu a fost prevazuta in buget, iar majorarea devizului de cheltuieli a fost facuta fara aprobarea Consiliului Municipal Chisinau (CMC). Amintim ca CMC este plecat in vacanta pana la sfarsitul lunii august.
Constructia cladirii a inceput in 2005. Costul total al lucrarilor se ridica la 33 mil. lei, dintre care circa 14 mil. au fost deja achitate din bugetul de stat, iar 10 mil. — din bugetul local. Miscarea Refugiatilor a pichetat de mai multe ori Guvernul pe perioada constructiilor, in semn de protest fata de neonorarea promisiunilor de a aloca bani pentru asigurarea cu spatiu locativ a persoanelor intern deplasate.
«Nu mai putem astepta pana cand statul isi va respecta angajamentele fata de noi. Mai multe persoane au depasit deja varsta de 70 de ani. Cat mai pot astepta acestea?» se intreaba oamenii obositi
Presedintele Miscarii Refugiatilor Transnistreni, Anatol Bazgu, sustine ca autoritatile