O mana pentru primar
Sedinta operativa de luni de la Primaria Chisinau nu mai lasa niciun pic de indoiala vizavi de faptul ca noua guvernare municipala trece printro profunda perioada de criza. Desi era clar din start ca un primar liberal nu se va putea inscrie in schema unei organigrame prioritar formale si statice, aprobate si utilizate de comunisti, Dorin Chirtoaca, mai mult din spirit umanist decat profesionist, a incercat sa ofere o sansa in plus Aparatului Primariei, in speranta ca acesta se va putea adapta conditiilor unei guvernari transparente si eficiente, aproapre de grijile si nevoile comunitatii. Din pacate, nu a fost sa fie. Evolutiile trec in involutii. Primarul, in loc sa aiba senzatia implinirii, o are tot mai mult pe cea de neimplinire a misiunii sale pentru care sia dorit venirea in Primarie. Reprosurile de luni, facute la adresa mai multor sefi de servicii care cautau raspunsuri prin buzunare atunci cand erau solicitati sa se refere la probleme concrete, lasa sa se inteleaga ca Primarul este dispus sa procedeze la remanieri de structura si de personal in Primarie. Cele cateva probleme si maniera in care a insistat acesta asupra lor, planificarea urbanistica, gestionarea banilor publici, competentele institutionale si audierea cetatenilor, lasa loc concluziei ca Dorin Chirtoaca nu mai vrea sa tolereze incompetenta si aroganta functionarilor din administratia publica.
Mai mult decat atat, Chirtoaca nu se mai vrea singurul luptator de pe campul de lupta, el se doreste in echipa. Cu regret, de la o sedinta la alta a Primariei, ne convingem tot mai mult de faptul ca, la Chisinau, avem azi un Primar neinteles sau prea putin inteles de aparatul sau de lucru si un aparat la nivelul de gandire si actiune al caruia nu poate si nici nusi doreste sa coboare Primarul. Sigur, nu putem absolutiza lucrurile atunci cand vorbim despre carentele echipei, dar nici nu le putem simplifica.
Situatia in Primarie se complica si din considerentul ca relatiile Consiliului municipal cu Primarul general nu sunt lipsite de suspansuri. Straniu de tot, ba chiar fara precedent, cazul acestei legislaturi in care Consiliul municipal, fara sa rezolve cele mai elementare probleme organizatorice, evadeaza intrun concediu nemeritat si lasa Chisinaul in totalitate pe seama unui primar aflat la inceput de cale, care, in plus, mai are si o echipa nereformata.
Vara a trecut de jumatate, iar problemele cele mai mari pentru oras abia urmeaza. Faptul ca Dorin Chirtoaca nu mai vrea sa accepte vechile tehnici de administrare a Chisinaului, cand toti, indiferent de calitatea serviciilor prestate, cauta sa scoata bani mari din Primarie si nimeni nu vrea sa aduca in Primarie investitii, e un lucru carei face plus de imagine Primarului general. Dar numai cu atata imagine e prea putin sati faci loc si nume in viata unei urbe cu aproape o patrime din capitalul uman al R. Moldova. Tehnicile de imagine cu care opereaza colegii de echipa ai Primarului sunt invechite si ele, ca si aparatul Primariei propriuzis. Un Primar cu aspiratii europene nu trebuie aratat lumii pe ecrane stand pe marginea gropilor de fundatie sau cu capul in cuptoarele «Termocom»ului. Stilul e din alta epoca. Ne aminteste de Brejnev, Bodiul, Ceausescu si, de ce nu, de Voronin.
Chirtoaca e din alta generatie. Chirtoaca este omul altui timp, cu un alt mod de gandire si cu o alta viziune asupra lumii si asupra relatiilor cu lumea. Si el trebuie ajutat, respectiv, sa se afirme in aceasta lume. Cine si cand ii va da mana? Dar sincer.
Petru Amariei