Fondul de rezerva al Bascaliei
In fiecare zi de miercuri, dupa amiaza, Guvernul se intruneste in sedinte plenare. Ieri, bunaoara, ministrii au discutat despre initierea negocierilor asupra proiectului Protocolului de acordare de catre China a unui ajutor militar nerambursabil si a proiectului Memorandumului de intelegere cu Guvernul Egiptului privind cooperarea culturala. Pe calea integrarii europene, despre care declara guvernarea de la Chisinau in anumite contexte, e tocmai bine sa dai tarcoale pana in China, dupa ceva ajutor militar.
Alteori, precum in sedinta Guvernului din 8 august, pe siteul Executivului figurau cateva documente ascunse de ochiul cititorului neinitiat in tehnicile sofisticate ale Internetului. Cateva proiecte de decizii, care au si fost aprobate in acea zi, dezvaluie cat de «abil» utilizeaza ministrii pretiosul fond de rezerva al Guvernului. O hotarare «cu privire la alocarea mijloacelor financiare» prevede ca, din Fondul de rezerva al Guvernului, vor fi alocati 175 mii de lei pentru repararea acoperisului Liceului teoretic din Bascalia. Si Ministerul Educatiei, si Consiliul raional, si Ministerul Finantelor sunt obligate de Guvern sa supravegheze reparatia acoperisului Liceului de la Bascalia. Sigur ca nu e deloc bine sa curga acoperisul scolii premierului, dar ce sa faca alte acoperisuri, daca nu au protectie de premier sau cel putin de vreun ministru? In Hotarare nu sunt aduse argumente privind criteriile dupa care a fost ales anume acest liceu sa beneficieze de resurse din fondul de rezerva al Guvernului. Sau poate ca satul premierului, cu toate problemele sale, este beneficiarul nr.1 al acestui fond?
O alta hotarare de Guvern prevede eliberarea unor bunuri din rezervele materiale de stat. 40 de foi de ardezie si 8 metri cubi de cherestea vor fi acordati familiei Cotoman din Balabanesti, Criuleni, MAI fiind asigurat cu motorina pentru transportarea acestor bunuri. Si acest subiect e unul special. Acum doi ani, familia Cotoman a ramas fara casa dupa ce o masina de mare tonaj a intrat cu totul in ea. Stapanul casei nea spus ca, in tot acest timp, a umblat prin judecati si, pana la urma, sa ales cu o hotarare potrivit careia Compania de Asigurari Mobias SA urma sai plateasca 81 mii de lei pentru prejudiciile provocate de acel accident. La Mobias SA aflam ca habar nau de acea decizie judecatoreasca. «Nu am primit niciun sfant!» — spune Cotoman, multumit ca Guvernul il va ajuta sasi refaca viata. O intrebare simpla, catre Guvern: nu era mai potrivit ca Ministerul Justitiei sa insiste asupra executarii deciziei judecatoresti si familia Cotoman sa primeasca cei 81 mii de lei care i se cuvin? Aud si pana acum vocea nevestei lui Petru Cotoman, caresi ruga sotul sa ne comunice ca, de la accident incoace, ninge si ploua in casa lor de nusi mai gasesc loc sa se adaposteasca.
Aneta Grosu