Nr. 12 (14 octombrie 2004)

 Cultura

Bustul lui Sulac ori caderea mastilor
Sambata, s–a facut inca o dreptate, in tara in care mai toti cred ca aceasta este doar o fictiune. La cimitirul de pe strada Armeneasca a fost inaugurat bustul funerar al marelui rapsod, Nicolae Sulac. Continuare 

Ovidiu Komornyk: "Imi place sa fiu curtat"
Interviu cu interpretul Ovidiu Komornik Continuare 

Bustul lui Sulac ori caderea mastilor

Bustul lui Nicolae Sulac
Sambata, s–a facut inca o dreptate, in tara in care mai toti cred ca aceasta este doar o fictiune. La cimitirul de pe strada Armeneasca a fost inaugurat bustul funerar al marelui rapsod, Nicolae Sulac. La acest eveniment semnificativ au tinut sa vina in primul rand rudele si prietenii: fiicele sale, Ioana si Doina, sora interpretului, Natalia, sotia iubita a rapsodului, primarul de Chisinau, Serafim Urecheanu, scriitorii Iulian Filip, Andrei Strambeanu, regizorul Tudor Tataru... Au venit admiratori, dar si politisti.

Rand pe rand vine lume. Indurerata. Cineva este indignat de faptul ca nu a venit prea multa lume…

Pensionara Veronica Izman, o admiratoare a creatiei muzicale a marelui cantaret, a spus ca Sulac este mandria noastra nationala, omul care iti lecuieste ranile sufletesti.

Au venit prieteni. A venit primarul, care i–a fost prieten, dar nu a venit Voronin pentru ca nu a fost prieten cu Nicolae Sulac.

Pentru realizarea bustului s–a desfasurat un concurs inchis. Printre membrii comisiei s–a numarat si Nicolae Botgros. La acest punct Andrei Strambeanu a spus ca trebuia sa dam dovada de o transparenta totala. Probabil…

Stau toti in grupuri si discuta bustul. Rau. Bine. Binisor. Cine l–a facut? E bine ca macar asa este.

S–a realizat un bust. In sfarsit. Un bust care poate sa placa ori sa nu placa, dar si unul care lasa impresia de necrestnism al unora. Or, la comemorarea unei personalitati de talia lui Nicolae Sulac, cum s–a mentionat la eveniment, trebuie sa dai dovada de o buna educare si o atitudine crestineasca fata de tot ce se intampla.

Realizat de Victor Nita, bustul il reprezinta pe cel care a cantat Miorita, intr–o ipostaza mai aparte, mai ingandurat – asa l–a perceput insusi sculptorul. Bustul, realizat, probabil, dupa o fotografie din tinerete a cantaretului, nu seamana, spuneau unii. Fiecare privitor va decide.

Demagogie. Uneori. Vorbe pe sleau. Scuze ne la locul lor.

Initial bustul funerar trebuia sa fie instalat pe data de 9 septembrie. Atunci cand Artistul ar fi implinit 68 de ani. Insa din cauza nefinisarii sculpturii, inaugurarea acesteia a fost amanata pentru Hramul Chisinaului.

Este o sambata mai deosebita. Se face inca un pas spre invesnicirea lui Nicolae Sulac.

Bustul cantaretului este un gest nobil pe care trebuie sa–l urmeze si alti oameni de buna–credinta. Se pare ca la noi oamenii de buna–credinta sunt ziaristii si acei care doneaza bani pentru ridicarea unui monument popular. Cei de la "Timpul" au anuntat o campanie de eternizare a lui Sulac. In Romania, cei de la "Academia Catavencu" au initiat o campanie de perpetuare a unei luptatoare vehemente, a unui simbol de lupta impotriva comunismului, Elizabeta Rizea.

Bustul lui Nicolae Sulac a generat o revelatie pentru unii, dar si o indignare pentru altii. Scriitorul Strambeanu a declarat ca nu–i place bustul pe care l–a facut sculptorul Victor Nita, un bun prieten al regretatului Nicolae Sulac. Nita a declarat ca acest bust este viziunea sa personala. In nici un caz nu e viziunea unui scriitor sau a unui politician.

Preoti. Serviciu divin. Lumanari. Flori. Prea putine flori pentru un astfel de Om.

Nu mai conteaza cum este. Conteaza ca este. Nu conteaza cine esti. Conteaza cum vorbesti. Bustul reprezinta o prima etapa. La cea de–a doua etapa, initiata de echipa ziarului "Timpul", va fi ridicat un monument popular. Poate in luna mai Chisinaul va avea o sarbatoare.

Serafim Urecheanu a mentionat ca omul moare cu adevarat doar atunci cand el este uitat de lume…

Toti gusta din bucatele aduse. Unii pleaca cu pomeni. Apoi toti pleaca. Unii vor reveni. Altii ba…

Saptamana trecuta filmul documentar "Aria" a invesnicit memoria Mariei Cebotari. Saptamana aceasta a fost Nicolae Sulac. Cine va urma?

P.S. Va urma, oare?

Alexandru BORCEA


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com