TIMoldova sprijina
coordonarea intre stat si donatorii straini
Transparency International Moldova (TIMoldova) a efectuat recent un sir de activitati pe parcursul carora a constatat existenta unor probleme a caror solutionare ar trebui sa fie prevazuta in Planul de actiuni pentru realizarea Strategiei nationale de prevenire si combatere a coruptiei pe anul 20072008.
In cadrul acestora, a fost desfasurat un training pentru reprezentantii institutiilor publice abilitati cu prevenirea coruptiei in scopul elaborarii propunerilor pentru planurile institutionale de prevenire a coruptiei. In timpul trainingului sa constatat ca persoanele in cauza nu sunt informate despre cadrul legal si experienta internationala in domeniu, ca efectueaza aceasta activitate suplimentar la obligatiunile de baza, ca pot fi influentate de superiori, ceea ce poate reduce eforturile de prevenire si combatere a acestui fenomen.
In acest context, TIMoldova considera necesare urmatoarele actiuni:
— crearea si consolidarea unei retele a persoanelor responsabile de
prevenirea coruptiei din diferite institutii/autoritati publice cu scopul
de a le instrui cu regularitate in ceea ce priveste modificarile cadrului
legal anticoruptie, evaluarea riscurilor de coruptie si efectuarea controlului
intern;
— examinarea posibilitatii efectuarii de catre persoanele incluse in
retea doar a activitatilor anticoruptie (excluzand efectuarea de catre
ele a altor activitati in functionarea curenta a institutiilor) si ridicarea
responsabilitatii lor;
— examinarea posibilitatii finantarii acestor persoane din alte surse
decat bugetul institutiei publice in care activeaza pentru a asigura
independenta lor.
Totodata, TIMoldova a examinat proiectul Planului de actiuni 20072008, subliniind, pe marginea acestuia, ca in R. Moldova lipseste deocamdata o coordonare eficienta intre stat si donatorii externi (Corporatia Provocarile Mileniului, Consiliul Europei) in ce priveste programele de activitati anticoruptie. Pe de o parte, statul isi asuma anumite obligatii in cadrul Planului de actiuni de implementare a Strategiei nationale anticoruptie, pe de alta parte, in cadrul programului Provocarile Mileniului si al proiectului Consiliului Europei. TIMoldova considera oportuna comasarea acestor trei programe intrun program unic, care ar beneficia de sustinerea financiara a donatorilor straini. Acest fapt ar simplifica procesul de raportare si ar permite utilizarea acelorasi indicatori de evaluare.
Avand in vedere importanta sectorului energetic pentru securitatea nationala a tarii, TIMoldova considera necesara includerea in Planul de actiuni 20072008 a unui punct prioritar privind combaterea coruptiei in sectorul energetic, incluzand specificarea sanctiunilor pentru coruptia in acest sector si inasprirea pedepselor pentru fraudele comise.
Planul de actiuni pentru realizarea Strategiei nationale de prevenire si combatere a coruptiei pentru anul 2005 nu a fost realizat in contextul adoptarii proiectelor de legi privind conflictul de interese; codul de conduita a functionarilor publici; declararea veniturilor, averii si mijloacelor de obtinere a veniturilor de catre persoanele fizice; finantarea partidelor politice. Din aceasta cauza, TIMoldova considera necesar de a include in Planul de actiuni 20072008 adoptarea acestor proiecte de legi, precum si a mecanismelor lor de implementare.