La depistarea unor cazuri de contrabanda cu bunuri, armament, droguri, de migratie ilegala sau trafic de fiinte umane la hotarul moldoucrainean, Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) al R. Moldova si Serviciul de Securitate din Ucraina trebuie sa se informeze reciproc si neintarziat.
Aceasta este una dintre masurile asupra carora au convenit Ion Ursu, directorul Serviciului de Informatii si Securitate al R. Moldova, si Valentin Nalivaicenko, primvicepresedintele Serviciului de Securitate al Ucrainei, la 14 decembrie curent, in cadrul unei sedinte la sediul Misiunii Uniunii Europene de Asistenta la Frontiera in R. Moldova si Ucraina (EUBAM) de la Odesa.
De asemenea, pentru a asigura securitatea la frontiera moldoucraineana, partile trebuie sa faca schimb de informatie si sa coopereze in combaterea contrabandei cu bunuri, armament, droguri, a migratiei ilegale si a traficului de fiinte umane. Seful Misiunii, generalul Ferenc Banfi, a spus ca cooperarea se imbunatateste pas cu pas. "La inceput puneam accentul doar pe serviciul vamal, dar peste cateva luni neam dat seama ca sunt si alte organe care ne pot ajuta", a declarat el, adaugand ca discutiile din 14 decembrie curent sau axat pe contrabanda cu tigari, migratia ilegala, traficul de fiinte umane.
Solicitat de Ziarul de Garda, Ion Ursu a spus ca SIS are date despre firmele care se ocupa de trafic prin intermediul Transnistriei si cunoaste persoane concrete. "Acestea fac contrabanda cu carne de pasare si cu alte produse alimentare, de asemenea trafic de droguri si masini. In ceea ce priveste traficul de armament, sunt implicate in primul rand intreprinderile care au fabricat arme. Daca vorbim de anul 2006, de 24 de ori sau confiscat arme si munitii. Cine protejeaza afacerile? La concret sa va spun? (Rade n.r.) Va spun doar ca aceste persoane sunt cunoscute. Nu, nu sunt de la Chisinau. Sunt din Transnistria si din alte tari", a spus directorul SIS.
A. N.