Nr. 111 (21 decembrie 2006)


 Politic

In pragul revolutiei alegerilor
La Conferinta nationala "Progrese si perspective in reprimarea coruptiei", desfasurata la 9 decembrie la Chisinau, despre coruptie s–a vorbit ca despre un fenomen care, "parca este, parca nu e". Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Comunismul a tratat un popor intreg
ca pe un grup de porci pentru un experiment
Romania condamna trecutul sau comunist Continuare 

Traficantii din
"Transnistria si alte tari"

La depistarea unor cazuri de contrabanda cu bunuri, armament, droguri, de migratie ilegala sau trafic de fiinte umane la hotarul moldo–ucrainean, SIS al R. Moldova si Serviciul de Securitate din Ucraina trebuie sa se informeze reciproc si neintarziat. Continuare 

Romania condamna:
"Comunismul a tratat un popor intreg
ca pe un grup de porci pentru un experiment"

EURONEWS

Romania condamna trecutul sau comunist

Romania a devenit prima tara post–comunista care a condamnat trecutul sau comunist. Presedintele Traian Basescu a prezentat in Parlament un raport in care sunt analizati cei 45 de ani ai erei comuniste. Cuvintele cheie in acest raport au fost "ilegal" si "criminal".

Dar raportul a provocat si reactii critice dure: liderii din opoztitie au declarat ca acest raport a fost scris cu partialitate si ca este un atentat de a curati trecutul Romaniei acum, in prag de admitere in UE.

Cuvintele cheie in condamnarea comunismului sunt "ilegal" si "criminal"

Raportul acopera era comunista cu incepere din 1944. Documentul contine o analiza a regimului lui Nicolae Ceasescu. Acesta a fost executat de Craciun in 1989, imediat dupa ce un tribunal militar creat ad–hoc la gaisit vinovat de mai multe crime, inclusiv genocid.

Raportul de asemenea face referinte la Securitate, cea mai mare organizatie de politie politica, raportandu–se la numarul de cetateni.

Acest regim a luat sfarsit dupa ce au avut loc lonflicte violente cu demonstrantii, in timpul carora Securitatea a folosit armele impotriva protestatarilor.

BBC News

Romania declina crimele comunismului

Circa doua milioane de oameni au fost omorati sau persecutati de catre fostele autoritati comuniste in Romania, spune raportul oficial.

Raportul prezentat de presedintele Basescu a fost o prima denuntare oficiala a crimelor din era comunista a Romaniei.

Basescu a propus instituirea unei zile memoriale si a unui muzeu pentru victimele comunismului.

"Minciuna si teroare"

Raportul a fost elaborat de catre o comisie prezidentiala, condusa de Vladimir Tismaneanu, un cunoscut disident anti–comunist, care a emigrat in SUA in 1980.

Basescu a declarat ca acest regim comunist "si–a fortat cetatenii sa traiasca in minciuna si teroare". El a enumerat 21 de acuzatii impotriva comunistilor, printre care sunt distrugerea democratiei si persecutarea cetatenilor romani.

Romania isi revine abia acum dupa injustitiile la care a fost supusa in trecutul sau comunist.

La sesiunea de prezentare a raportului au fost prezenti Lech Walesa, fostul lider al miscarii "Solidaritate" din Polonia si Jeliu Jelev, fostul presedinte al Bulgariei.

Associated Press

Liderul Romaniei denunta era comunista

Presedintele Basescu a prezentat un raport pe 650 de pagini, acuzand regimul de grave violari ale drepturilor omului si de crime impotriuva umanitatii.

"Regimula exterminat oameni, prin asasinarea si deportarea a sute de mii de oameni," a dspus Basescu, adaugand ca "in spatele umanismului socialist era ascunsa o desconsiderare profunda pentru oameni, pentru fiecare in parte."

Basescu a primit aplauze din partea unor senatori, in timp ce altii au pastrat linistea.

Scrierea raportului a durat 8 luni, iar echipa de autori a fost condusa de catre profesorul Universitatii din Maryland, Vladimir Tismaneanu.

Printre crimele comunismului se enumera represiunile asupra disidentilor si a grupurilor religioase, cenzura, interzicerea avorturilor, confiscarea si demolarea caselor a sute de mii de oameni.

"Comunismul a tratat un popor intreg ca pe un grup de porci pentru un experiment", a spus Basescu. El a adaugat ca acest regim a fost instaurat cu ajutorul Uniunii Sovietice, care a ocupat tara in 1945.

"Ca presedinte, eu condamn sistemul comunist... si imi exprim admiratia pentru cetatenii care s–au opus dictaturii."

Printre cei prezenti in sala a fost si Regele Mihai al Romaniei, care a fost fortat sa abdice de la tron in 1947 de catre comunisti.

Raportul contine nume de actuali politicieni, jurnalisti, scriitori si poeti. Insusi tatal autorului raportului, leon tismapneanu este mentionat in raport pentru scrierile sale in sustinerea regimului comunist.

Unii comentatori au criticat raportul, spunand ca acest a venit prea tarziu, altii au zis ca acesta nu a mers suficient de departe.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
ziaruldegarda@yahoo.com