Candidatul Igor Dodon: Casă de lux, credit preferenţial şi intermediari de milioane
Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiştilor la fotoliul de şef al statului, achită mai mult de jumătate din veniturile lunare ale familiei pentru rambursarea unui credit de 1,47 de milioane de lei, contractat în 2013 de la Victoriabank, cu ajutorul căruia şi-a oficializat achiziţionarea unei case de lux în sect. Buiucani al capitalei. Deşi nici el, nici soţia sa, nu deţin firme, numele candidatului Dodon este implicat, discret, prin diverşi intermediari, inclusiv rude apropiate, în afaceri de milioane. Cumnata sa, de exemplu, administrează un SRL care a câştigat în ultimii ani nu mai puţin de 50 de licitaţii publice în sumă de peste 1,5 milioane de lei, în timp ce cumetri, prieteni şi colegi de partid, aparent săraci, deţin firme care dezvoltă afaceri prospere.
Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din R. Moldova (PSRM), candidatul cu numărul 8 în buletinul de vot pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie, cochetează cu funcţiile publice de aproape 20 de ani. Punctul culminant îl constituie anii 2005—2006, când fusese numit viceministru, după care, la scurt timp, ministru al Economiei în Guvernul Tarlev, funcţie pe care şi-a păstrat-o în Guvernul Greceanîi, până în 2009, când comuniştii plecau de la guvernare. De atunci, Igor Dodon este deputat în Parlament. În 2009–2011 era membru al fracţiunii PCRM, iar la alegerile locale din vara anului 2011, Dodon a candidat la funcţia de primar de Chişinău din partea PCRM, fiind învins, la limită, de liberalul Dorin Chirtoacă. La scurt timp, în noiembrie 2011, după neînţelegeri cu conducerea partidului, aderă la PSRM, al cărui preşedinte devine în decembrie 2011. După ce, în martie 2012, împreună cu alţi colegi care părăsiseră PCRM, l-a votat pe Nicolae Timofti în funcţia de şef de stat, în noiembrie 2014, PSRM condus de Dodon a reuşit să acumuleze cele mai multe voturi în scrutinul parlamentar, devenind partidul cu cei mai mulţi deputaţi în Parlament – 25.
Începutul: Apartament cu două odăi
În aprilie 2009, Igor Dodon, fiind ministru al Economiei de aproape 3 ani şi prim-vicepremier în Guvernul Greceanîi, declara un salariu mediu lunar pentru 2007—2008 de 10,5 mii de lei (252 de mii în doi ani), iar alţi 82 de mii din calitatea de membru al Consiliului de directori al Moldtelecom. Oficialul candida atunci la funcţia de deputat pe listele PCRM şi locuia într-un apartament modest, cu două odăi, de 50 m.p., de pe str. Calea Orheiului. El mai indica două automobile, o Mazda 6, din 2003, şi un Nissan Micra din 2006.
Paradoxal, candidatul la funcţia de preşedinte cotat în sondajele de opinie drept principalul favorit la victorie a trăit modest în perioada în care a fost la guvernare. Aflarea în opoziţie, dar mai ales detaşarea de PCRM şi resuscitarea PSRM, i-au adus lui Dodon nu doar notorietate şi voturi, dar şi o avere de milioane, deşi acesta trăieşte, împreună cu soţia şi cei 3 copii, doar din salariu.
Minciuna lui Dodon din 2011
În mai 2011, ZdG scria că Igor Dodon, care candida atunci la funcţia de primar al Chişinăului, era văzut de vecinii de pe str. A. Xenopol din sect. Buiucani, aproape zilnic, intrând în curtea unei case cu 3 niveluri, care era aproape gata pentru a fi dată în exploatare. Atunci, deşi oamenii ne anunţau că imobilul a fost construit de Compania „Reconscivil” special pentru familia Dodon, politicianul nega că ar locui sau că ar intenţiona să treacă în acea casă. Igor Dodon ne zicea atunci că închiriază un apartament în centrul Chişinăului, în locuinţa sa de pe Calea Orheiului locuind „nişte fini” de-ai săi. Deputatul afirma că a „scos apartamentul la vânzare”, după care urma să vadă cum îşi va îmbunătăţi condiţiile de trai. Despre casa de la Buiucani, Dodon refuza să discute, dar nega că i-ar aparţine. „Nu comentez bârfele şi zvonurile… Vă referiţi la casa de la Buiucani? Acolo, în vecinătate, în blocurile cu multe etaje, locuieşte fratele şi nănaşul meu. Poate acolo, când vin în vizită la ei, m-au văzut vecinii?”, ne întreba Dodon.
Peste doi ani, însă, acesta şi-a oficializat achiziţia, înregistrând-o la Cadastru, deşi anterior spunea că nu are nicio legătură cu acea casă. Tranzacţia a avut loc, oficial, pe 29 iulie 2013, zi în care Dodon a luat un credit de 1,477 milioane de lei de la Victoriabank, cu o rată a dobânzii de doar 8%, sub media de piaţă, care era în jur de 12%. În schimbul acestei sume, între familia Dodon şi Victoriabank a fost semnat un contract de ipotecă, care are în calitate de obiect casa de milioane. Potrivit informaţiilor oficiale, terenul pe care este construit imobilul se întinde pe o suprafaţă de 590 m.p., iar casa, pe 162,1 m.p.. Experţii imobiliari afirmă că un asemenea bun valorează pe piaţă circa 5 milioane de lei, în funcţie de materialele folosite.
Dodon: „Am procurat casa de la o rudă”
Igor Dodon, însă, declară că a plătit pentru casă doar 2,3 milioane de lei. Pe lângă banii obţinuţi de la Victoriabank, politicanul a indicat în declaraţia sa cu privire la venituri şi proprietate pentru 2013 că a vândut apartamentul din str. Calea Orheiului cu 735 mii de lei. Cel care l-a cumpărat a fost Corneliu Furculiţă, colegul său de partid şi persoana responsabilă de evidenţa contabilă. Acesta a plătit pentru apartamentul de 50,7 m.p. (nu 56, cum scrie Dodon în declaraţii) 45 mii de euro, conform cursului leu/euro din 3 iulie 2013, ziua în care a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare. La rândul său, pentru casa în trei niveluri Dodon a achitat doar 140 mii de euro, conform aceluiaşi curs, în jumătate faţă de preţul de piaţă al unei asemenea case.
„Am procurat casa de la o rudă care a investit în această construcţie, iar, ulterior, a rămas în Italia… Eu am vândut apartamentul cu două odăi şi am luat un credit. Am luat casa cu tot cu teren, contra unei sume de 2,3 milioane de lei. Imediat, am anunţat Comisia Naţională de Integritate. Mi se pare că am procedat corect, nu am ascuns nimic, cum fac alţi demnitari. Dacă doriţi, pot să vă organizez o excursie… Deocamdată, nu vă pot primi în casă, dar în jurul casei – nu am ce ascunde… Veniţi, ca să nu vă căţăraţi pe garduri, cum faceţi în alte cazuri, cu casele unor demnitari”, zicea Dodon, în 2013.
Oficial, în 2015, familia Dodon a trăit cu 8 mii de lei pe lună
În ultimele luni a revenit în actualitate subiectul casei de milioane şi a creditului pe care Dodon l-a luat, în iulie 2013, de la Victoriabank. Asta după ce socialistul s-a încurcat în declaraţii pe la emisiunile tv la care a fost invitat. La Pro TV, de exemplu, acesta declara că „8% era rata de atunci a dobânzii la bănci” (în realitate rata era de cel puţin 12%), în schimb, la Realitatea TV, Dodon spunea că a luat creditul cu o dobândă de doar 8% „datorită relaţiilor personale cu conducerea băncii. Mi-au spus atunci că maximum sau minimum ce pot să-mi ofere …, datorită relaţiilor bune, cu un gaj care este ok, un aşa procent. Am semnat acordul la o aşa rată. De asta am şi mers la acea bancă, să fie clar”, zicea Dodon, insistând că după ce rata de bază a fost modificată de Banca Naţională a Moldovei, pentru el, aceasta a rămas la 8%. „Vi se pare corect? Pentru mine e corect, plătesc mai puţin… Nu mă interesează ce se întâmplă cu alţii”, declara Dodon.
Deşi în cadrul aceloraşi emisiuni Dodon preciza că trebuie să ramburseze creditul până în 2024, în ultima sa declaraţie cu privire la venituri şi proprietate, cea pentru 2015, candidatul scrie că urmează să întoarcă, de fapt, banii până în iulie 2028, creditul fiind obţinut pentru o perioadă de 15 ani. Un calcul simplu, cu ajutorul unui calculator online al ratelor bancare, arată că, în aceste condiţii, candidatul la funcţia de preşedinte urmează să ramburseze cel puţin 2,5 milioane de lei, cu peste un milion de lei mai mult decât a luat. Cifra, însă, poate fi şi mai mare, dacă ar fi calculate şi eventualele taxe adiţionale achitării creditului. Totuşi, chiar şi în aceste condiţii preferenţiale, Dodon achită lunar, cel puţin oficial, nu mai puţin de 15,8 mii de lei (!), mai mult de jumătate din veniturile familiei. În 2014, de exemplu, familia Dodon raporta un venit lunar, din salarii, indemnizaţii şi vânzarea unui automobil, de 384,5 mii de lei, echivalentul a 32 mii de lei lunar. Aproape 90 de mii însă Dodon i-a donat partidului în campania electorală din noiembrie 2014, astfel că a rămas cu aproape 300 de mii, astfel că venitul lunar al familiei a ajuns la 25 de mii de lei. Mai mult de jumătate din acești bani (15,8 mii) au fost îndreptaţi spre achitarea creditului. În 2015, familia Dodon a trăit cu o sumă mult mai mică, având venituri declarate de aproape 310 mii de lei, adică 25,7 mii de lei lunar. Anul trecut, Dodon a donat 25 de mii de lei PSRM-ului în campania electorală, astfel că a rămas cu doar 285 de mi de lei pe an, sau 23,7 mii de lei pe lună. Cum 15,8 mii de lei au mers, lunar, la bancă, în aceste condiţii, Igor şi Galina Dodon, care este însărcinată, împreună cu cei trei copii ai cuplului, au rezistat cu doar 8 mii de lei pe lună (!).
Igor Dodon a evitat să discute cu noi pentru a ne spune cum reușește să se descurce în condițiile în care mai mult de jumătate din veniturile sale lunare le oferă celor de la Victoriabank, dar și despre alte aspecte ale averii sale. „Eu sunt la Cahul, la întrevedere acum”. „Vă sunăm mai târziu?”,l-am întrebat. „Este serviciul meu de presă, luați legătura dacă vă deranjează ceva”, ne-a replicat candidatul la funcția de președinte.
Fratele candidatului, asistent de deputat
Igor Dodon, 41 de ani, originar din Sadova, Călărași, s-a născut într-o familie simplă. Tatăl său, Nicolae, decedat între timp, a fost secretar PCRM în sat, iar mama sa, Galina, profesoară de română. Igor Dodon are un frate mai mic, Alexandru, şi el membru al PSRM. Nici membrii familiei, nici Igor Dodon nu deţin, direct, firme, deşi cel puţin cei doi copii ai familiei au averi impresionante.
Alexandru Dodon, fratele candidatului, este, din 13 februarie 2015, asistentul deputatului socialist Radu Mudreac. El raportează, în declaraţia sa cu privire la venituri şi proprietate pentru 2015, un venit de 65 de mii de lei (5500 lunar) din această activitate. Totodată, anul trecut, Alexandru Dodon a avut venituri de la Primăria Călăraşi (450 lei) şi Consiliul Raional Călăraşi (2400 lei), dar şi de la firma „Chemix Grupp” SRL (6874 lei). Alexandru Dodon este fost director adjunct al Agenţiei Sanitar-Veterinare, numit în această funcţie în perioada şefiei fratelui său la Ministerul Economiei. În 2009, Viorel Chetraru, directorul CNA, declara că cei doi fraţi ar fi fost implicaţi în scheme de monopolizare a pieţei cărnii, acuzaţii care au fost respinse. „Agenţia acordă doar un singur certificat, şi nu are cum să fie implicată în monopolizarea pieţei cărnii. Funcţia pe care o am este datorită mie, şi nicidecum datorită fratelui meu”, zicea Alexandru Dodon, solicitat de ZdG.
La alegerile locale din 2015, Alexandru Dodon a aspirat la funcţia de primar de Călăraşi, fiind înaintat de partidul condus de fratele său, însă a acumulat doar 13,7% din voturi, insuficiente pentru a ajunge în turul II. Alexandru Dodon a devenit, însă, consilier raional în Călăraşi.
Conform declaraţiei sale de avere, familia lui Alexandru Dodon deţine două maşini, o Toyota Avalon din 2007, cumpărată în 2013, şi un Hyundai Santa Fe, fabricată în 2014 şi cumpărată în 2015 cu 240 mii de lei. Alexandru, împreună cu soţia Ecaterina şi cei doi copii, locuiesc într-un apartament cu o suprafaţă de 202 m.p. (!) din str. Onisifor Ghibu, într-un bloc care se află la câţiva metri de casa lui Igor Dodon. Familia Dodon a investit în locuinţă începând cu 2006, blocul fiind finisat în 2009. Acesta a fost construit tot de „Reconscivil”, cea care a ridicat şi casa în care locuieşte liderul PSRM.
Firma administrată de cumnata lui Dodon, contracte de 1,5 milioane cu statul
Ecaterina Dodon, soţia fratelui candidatului, respectiv, cumnata lui Igor Dodon, este fondatoarea unei întreprinderi individuale care-i poartă numele, înregistrată la Călăraşi. Aceasta este însă şi administratoare la „Chemix Grupp” SRL, firmă de la care Alexandru Dodon a raportat venituri de câteva mii de lei în 2015. Ecaterina, conform declaraţiei de avere a soţului, a avut în 2015 un salariu de 45 mii de lei de la acest SRL, fondat de Marcela Luca (33,3%) şi Dinari Cojocaru (66,6%). Cojocaru, 33 de ani, a participat la mai multe acţiuni publice ale PSRM. La sediul firmei, reprezentanţii companiei nu au putut să ne ajute cu datele de contact ale fondatorului, persoana precizând că singura care ne poate ajuta este „unul din directori, dna Ecaterina”, cu care însă nu am reuşit să vorbim, pentru că nu se afla în incinta companiei. Dinari Cojocaru este medic de profesie, originar din orașul Călărași. Din septembrie 2015 el este și consilier municipal din partea PSRM. În actele depuse la CEC, Cojocaru indica că activează ca medic la Centrul Consultativ Diagnostic Botanica din mun. Chișinău. În campania electorală din 2014, Cojocaru a donat nu mai puțin de 400 de mii de lei PSRM-ului.
„Chemix Grupp” SRL a fost fondată în 2008, însă a obţinut certificatul de înregistrare în 2010. De atunci, aceasta s-a impus ca unul din liderii pieţei de dezinfectanţi de la noi. Pe site-ul companiei se menţionează că este „unicul producător de dezinfectanţi profesionali pe piaţa R. Moldova şi unul dintre puţinii producători de detergenţi lichizi profesionali, atât pentru domeniul industriei alimentare şi prelucrătoare, cât şi pentru cel farmaceutic şi medical. În lista clienţilor noştri se numără în jur de 100 instituţii medicale şi farmaceutice, case de copii, grădiniţe şi centre de reabilitare, din care nu lipsesc, de asemenea, unităţile din industria alimentară, prelucrare a cărnii, laptelui, peştelui, precum şi unităţile zootehnice şi veterinare”, se precizează în descrierea companiei.
În ultimii ani, doar conform bazei de date online a Agenţiei Achiziţii Publice, compania administrată de cumnata lui Igor Dodon a obţinut nu mai puţin de 50 de contracte cu instituţii ale statului (în special spitale, dar printre clienţi a fost şi Banca Naţională a Moldovei). În 2012, SRL-ul a raportat venituri din vânzări în valoare de 2,28 milioane de lei.
Cumnatul lui Dodon, la SRL-ul care a arendat 168 ha de pădure
În decembrie 2014, ZdG scria că Ghenadie Merineanu, fratele Galinei Dodon, respectiv, cumnatul candidatului la funcţia de preşedinte, a fost, în 2011, administratorul firmei „Hunter Elit Club”. SRL-ul a reuşit să arendeze, în iunie 2008, pe când Igor Dodon, un cunoscut pasionat de vânătoare, era ministru al Economiei, şi la doar trei luni de la fondare, 168,7 ha de pădure în Călăraşi, Ocolul Silvic Bravicea, cu doar 315 lei anual pentru un hectar. Regulamentul privind arenda fondului forestier a fost pregătit şi aprobat de Vasile Tarlev, pe atunci premier, şi Igor Dodon, ministru al Economiei, în februarie 2008, cu doar o lună înainte ca „Hunter Elit Club” să fie înregistrată. În actele de la Moldsilva, pe atunci reprezentant şi administrator al „Hunter Elit Club” era Oleg Teterea. Astăzi, Teterea este preşedinte al organizaţiei teritoriale de partid a PSRM în Cimişlia, acolo unde locuieşte, tot el fiind administratorul Fabricii de Păsări „Avicola Gallinula” din Gura Galbenei, Cimişlia, despre care s-a spus că ar avea legături şi cu Igor Dodon. În 2013, CSJ a dispus, definitiv, rezilierea contractului de arendă dintre Moldsilva şi SRL „Hunter Elit Club”. În cadrul procesului, acest SRL a fost reprezentat, în 2011—2012, şi de Ghenadie Merineanu, cumnatul lui Igor Dodon.
Astăzi, administrator al firmei este Veaceslav Anghel, un alt personaj care are relaţii apropiate cu PSRM şi cu Igor Dodon. Anghel, membru al PSRM şi consăteanul lui Igor Dodon, a fost candidatul nr. 46 în lista socialiştilor la alegerile din 30 noiembrie 2014 şi unul dintre finanţatorii PSRM în campania electorală, donând 77 mii de lei. Tot atunci, Anghel a apărut şi într-un filmuleţ video, în care se prezenta ca fiind întreprinzător şi invita oamenii să-şi dea votul pentru PSRM. Tot Anghel a fost anterior administrator şi fondator la firma „Exclusiv Media” care deţine ziarul de limbă rusă „Argumentî i Faktî”, dar şi postul de televiziune „NTV Moldova”, ambele cu afiliere pro-PSRM. La finele anului trecut, rolurile sale au fost preluate de Petru Burduja şi Corneliu Furculiţă. De fapt, „Hunter Elit Club” are adresa juridică într-un apartament de pe str. Asachi, al soţilor Corneliu şi Ludmila Furculiţă, cei care au cumpărat apartamentul de pe str. Calea Orheiului de la familia Dodon cu 45 mii de euro. Corneliu este deputat, iar soţia sa, Ludmila, angajată la „Exclusiv Media”, colegă cu Galina Dodon, soţia liderului PSRM.
Legăturile apropiaţilor cu Fabrica de Conserve şi cea de vin din Călăraşi
Firma „Hunter Elit Club”, administrată de apropiaţii lui Igor Dodon, deţine 5,7% din acţiunile Fabricii de Conserve din Călăraşi, altă entitate atribuită candidatului la Preşedinţie. ZdG a scris anterior că, pe lângă cele 5,7% ale „Hunter Elit Club”, alte 32% din acţiunile fabricii Igor Dodon le-ar deţine prin intermediul Alinei Boţoc. Astăzi, Boţoc este şefa direcţiei privatizare din cadrul Agenţiei Proprietăţii Publice din cadrul Ministerului Economiei. Ea a fost angajată în această funcţie la 3 decembrie 2007, când ministru al Economiei era nimeni altul decât actualul preşedinte al PSRM, Igor Dodon. Legăturile dintre Alina Boţoc, care, deşi deţine acţiuni de milioane la Fabrica de Conserve din Călăraşi, locuieşte împreună cu soţul într-un apartament de 75 m.p., şi familia Dodon sunt mai mult decât evidente. Tatăl Alinei a fost anterior observator în alegeri din partea PSRM. Soţul Alinei Boţoc – Alexandru Tighineanu, este şef al Direcţiei Strategie şi Marketing la Victoriabank, instituţie de la care, întâmplător sau nu, Igor Dodon a solicitat creditul. Tatăl lui Alexandru Tighineanu, respectiv, socrul Alinei Boţoc – Constantin Tighineanu, la alegerile din 30 noiembrie 2014, a candidat la funcţia de deputat pe lista socialiştilor.
În 2014, şi Igor Dodon, şi Alina Boţoc, în discuţii cu ZdG, au admis că se cunosc, însă au negat că acea cotă a acţiunilor deţinute de funcţionară i-ar aparţine, de fapt, candidatului la şefia statului. Între timp, mai multe surse din cadrul întreprinderii ne-au confirmat legătura. Alina Boţoc deţine şi 18% la „Proura Vin”, care deţine o fabrică de vin la Onişcani, Călăraşi, care, la fel, ar aparţine lui Igor Dodon. Ambele companii au fost administrate de Mihail Vlădicescu, cu care Dodon e cumătru. Acesta deţine 40% din acţiunile Fabricii de Conserve, însă a refuzat în repetate rânduri să discute cu ZdG la subiectul implicării lui Igor Dodon în această afacere.
„Da, o cunosc pe Alina Boţoc, îl cunosc şi pe Mihai Vlădicescu, care mi-i cumătru. Dar, categoric, nu am vreo legătură cu această fabrică. Categoric. Îi cunosc, îmi sunt persoane apropiate, dar în oraş am mulţi cunoscuţi. Noi cu Vlădicescu suntem cumătri. Eu sunt din Călăraşi, el tot e din Călăraşi. Alte legături cu fabrica nu am”, ne-a zis Dodon. „Dar cu firma Hunter Elit Club?”, l-am întrebat. „Nu. Nu am nimic. Evident, cunosc aşa persoane (Merineanu, Anghel, n.r.). Dar nu am timp să văd cu ce se ocupă fiecare membru de partid. Dacă găsiţi vreo proprietate că este a mea şi nu este declarată în declaraţia pe venit, v-o cadonez la ZdG. Să scrieţi chiar aşa. Dacă găsiţi ceva, eu v-o cadonez”, preciza socialistul. „Înscrise pe numele d-stră evident că nu vom găsi”, i-am replicat. „Dacă demonstraţi, atunci tot v-o cadonez”, ne zicea Dodon în 2014.
„Vă rog să nu mă mai deranjaţi. Am avut o intervenţie şi mi-i greu să vorbesc. Vă rog să mă lăsaţi în pace”, ne-a zis Alina Boţoc, după ce am contactat-o repetat pentru a discuta despre acţiunile pe care le deţine la Fabrica de Conserve şi la cea de vin din Călăraşi.
Consilierul şi membrul CEC Lebedinschi, avocatul firmei şi avocatul lui Dodon
Fabrica de vinuri din Onişcani este în insolvenţă de mai mulţi ani. Recent, în insolvenţă a intrat şi Fabrica de Conserve din Călăraşi, care, în ultimii ani a fost ţinta mai multor procese de judecată. În unul din aceste procese, fabrica se judecă cu firma „Hunter Elit Club”, administrată de apropiaţii lui Igor Dodon. În proces, acest SRL a fost reprezentat de Maxim Lebedinschi, consilier municipal PSRM, membru al CEC din partea partidului şi fratele lui Adrian Lebedinschi, deputat socialist şi unul din donatorii formaţiunii în această campanie electorală. Maxim Lebedinschi a fost şi avocatul lui Igor Dodon, tot în 2013, în procesul pe care liderul socialiştilor l-a avut cu Valentin Krîlov, fostul şef al PSRM, dar şi juristul partidului în mai multe procese. Maxim Lebedinschi a refuzat să discute despre relaţiile pe care le-a avut cu „Hunter Elit Club”. „Nu vă pot da informaţii despre relaţiile contractuale cu clienţii mei, fie că sunt foşti sau actuali”, ne-a zis Lebedinschi.
„Hunter Elit Club” a solicitat în instanţă punerea sub sechestru a bunurilor şi conturilor Fabricii de Conserve din Călăraşi, solicitând încasarea unei datorii de 7 milioane de lei, plus alte 4 milioane – penalităţi. Procesul nu are încă o finalitate, deşi prima instanţă a dat, parţial, dreptate firmei apropiaţilor lui Dodon, aplicând sechestru pe bunurile fabricii. Aceasta s-a judecat şi cu Victoriabank, care i-a acordat un credit de 10 milioane de lei. În 2016, Curtea Supremă de Justiţie a dat dreptate instituţiei financiare, fiind, le fel, aplicat sechestru pe clădirile şi bunurile întreprinderii, evaluate la câteva zeci de milioane de lei. Fabrica de Conserve deţine zeci de hectare de terenuri și clădiri la Ungheni şi Călăraşi.