CADOU: O casă verde pentru candidatul roşu
„Aproape în fiecare dimineaţă trece pe aici, verificând cum decurg lucrările de amenajare. Între timp, au fost aduse mai multe ghivece cu flori de cameră – semn că, degrabă, va trece în casă nouă”, spun locuitori de pe strada Onisifor Ghibu din Chişinău despre posibilii locatari ai uneia dintre cele mai moderne şi mai spaţioase case din cartierul lor.
Ei vorbesc despre viitorul lor vecin, Igor Dodon, actualul candidat la funcţia de primar de Chişinău. Amintim aici că, în declaraţia pe venituri şi proprietate, prezentată la 9 aprilie 2011 Consiliului Electoral de Circumscripţie Chişinău, Igor Dodon arăta că ar deţine un apartament cu o suprafaţă de 57 metri pătraţi, estimat la 180 mii de lei (circa 15 mii USD), pe str. Calea Orheiului din Chişinău. Printre proprietăţile sale este indicat şi un automobil Toyota Land Cruise, anul fabricării 2003, cu numărul de înregistrare CBV 002. Cât despre veniturile financiare, înregistrate în anii 2009-2010, deputatul Igor Dodon spune că împreună cu soţia, copiii minori şi cei aflaţi la întreţinere au înregistrat din salariu, dar şi din indemnizaţia pentru îngrijirea copilului, suma de 306,7 mii de lei. Cu 276 de mii, membrii familiei au fost recompensaţi la locul de muncă, iar 30 de mii au constituit indemnizaţia pentru îngrijirea copilului. Un calcul elementar arată că, în ultimii doi ani, cei 4 membri ai familiei Dodon au existat, lunar, din suma de 12750 de lei (circa 1000 USD). Dacă Igor Dodon cu familia sa ar locui, într-adevăr, în apartamentul de pe Calea Orheiului, am putea presupune că declaraţia candidatului la funcţia de primar, prezentată Consiliului Electoral de Circumscripţie Chişinău, este una autentică şi reală. ZdG a încercat să afle dacă într-adevăr familia Dodon locuieşte în cele două camere ale apartamentului de 57 de metri pătraţi.
Pe parcursul zilei, telefonul apartamentului său, nr. 148, nu răspunde, mai mulţi vecini, însă, ne-au spus că familia Dodon nu mai locuieşte de ceva timp pe Calea Orheiului. „De vreo jumătate de an”, spun unii, alţii presupunând că de mai mult timp. Potrivit datelor oficiale, prezentate de Oficiul Cadastral Chişinău, apartamentul rămâne şi în continuare în proprietatea lui Igor Dodon, deşi acolo locuiesc acum alte persoane.
Unde locuieşte familia Dodon?
Întrebat de ZdG unde, totuşi, locuieşte împreună cu familia sa din moment ce în apartamentul declarat la Consiliul Electoral de Circumscripţie Chişinău locuieşte altcineva, Igor Dodon a spus că închiriază un apartament în centrul Chişinăului, în apartamentul de pe Calea Orheiului locuind „nişte fini” de-ai săi. Solicitat să ne spună cum a ajuns, totuşi, un parlamentar, fost ministru al Economiei, fost vicepremier în Guvernul Greceanâi, să stea cu chirie în Chişinău, Dodon a afirmat că a „scos apartamentul de vânzare”, după care urmează să vadă cum îşi va îmbunătăţi condiţiile de trai.
Despre fastuoasa casă de la Buiucani (Onisifor Ghibu intersecţie cu Al. Xenopol), Igor Dodon a spus: „Casă de locuit nu am, personală, stau în chirie”… „Sunteţi văzut aproape zilnic pe strada Xenopol, 31, unde în prezent au loc lucrări de amenajare a unui adevărat palat… Sunteţi proprietarul acestei case?” – l-am întrebat. Candidatul PCRM la funcţia de primar de Chişinău a răspuns indignat: „Nu comentez bârfele şi zvonurile… Vă referiţi la casa de la Buiucani? Acolo, în vecinătate, în blocurile cu mai multe etaje, locuieşte fratele şi nănaşul meu. Poate acolo, când vin în vizită la ei, m-au văzut vecinii?” – încearcă să explice Dodon. „Vizite matinale atât de frecvente?” – întrebarea a rămas fără răspuns.
Casa de pe strada Al. Xenopol nu are încă o adresă pe ea, deşi este gata din 2009. Împrejmuită de un gard de beton, de vreo 3 metri înălţime, cu o poartă dintr-un aliaj de metale scumpe, cu un acoperiş de culoare verde, cu pereţii vopsiţi în verde-deschis, casa, de o construcţie originală, a fost edificată de firma „Reconscivil”, care a construit, în preajmă, pe strada Onisifor Ghibu, câteva blocuri de locuit cu mai multe etaje, în care, potrivit lui Igor Dodon, locuieşte fratele şi nănaşul de cununie al acestuia. Pentru cine a fost construită această casă verde, având un proiect individual?
„Reconscivil”, în trecut „Гражданстрой”
Pe site-ul www.reconscivil.com aflăm că istoria firmei începe de la SA Consocivil, în perioada sovietică – «Гражданстрой». În luna mai 2000, în urma unor reorganizări, este lansată compania de construcţii „Reconscivil” SRL. Potrivit mesajului directorului Valeriu Sufrai, care, potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, deţine 51% din pachetul acestei instituţii, creşterea volumului de lucru şi a potenţialului de producere, precum şi stabilitatea financiară a firmei au devenit evidente în anul 2008, cifra de afaceri crescând de la 1 la 90 mil. lei. Directorul recunoaşte că firma a reuşit să evite „majoritatea problemelor legate cu criza financiară”.
Tot pe www.reconscivil.com aflăm că, la finele anului 2002, construcţiile nefinisate de la intersecţia străzilor Alba-Iulia şi Onisifor Ghibu, din sectorul Buiucani, au fost procurate la licitaţie de compania „Reconscivil”, după ce lucrările de construcţie la acel şantier fuseseră stopate o perioadă îndelungată de timp. La momentul procurării, clădirile aveau fundaţiile executate, iar una dintre ele avea şi 2 etaje ridicate, starea de finalitate estimându-se la 15%. Experţi în construcţii spun că, pentru „Reconscivil”, aceasta a fost o tranzacţie foarte rentabilă. În perioada 2003—2008, au fost edificate trei blocuri locative: 7/1, 7/3 şi 7/4, dar şi un centru comercial – clădirea cu numărul 7/2.
Firma nu face publică vreo informaţie despre casa de culoare verde, cu acoperiş verde, construită pe strada Al. Xenopol. La Oficiul Cadastral, însă, am aflat că edificiul de pe Al. Xenopol, 31 a fost construit şi mai aparţine oficial firmei „Reconscivil”. Ce caută, în acest caz, candidatul PCRM la Primăria Chişinău, Igor Dodon, zi de zi, la această casă? Din ce bani şi-ar fi putut achiziţiona un astfel de imobil, cu trei niveluri, care, potrivit experţilor de pe piaţa imobiliară, costă circa 400 de mii de euro, în cazul în care apartamentul de pe Calea Orheiului nu a fost vândut, iar veniturile întregii familii, înregistrate în ultimii doi ani, constituie circa 19 mii de euro? Vicedirectorul „Reconscivil” SRL, Veaceslav Grosu, recunoaşte că blocul construit după un proiect individual nu a fost, deocamdată, radiat din proprietatea firmei, deşi aparţine unei persoane private, fiind cumpărat de aceasta. Grosu a refuzat să ne dea numele persoanei, făcând trimitere la principiul confidenţialităţii. Întrebat dacă numele noului proprietar este Igor Dodon, vicedirectorul „Reconscivil” a declarat: „E altă persoană, nu umblaţi cu fantezii”.
Prietenul lui Dodon, decorat cu „Meritul Civic”
Amintim că, anume în 2008, pe când Igor Dodon fusese numit în funcţia de prim-viceprim-ministru şi ministru al Economiei şi Comerţului, în plină criză economică, potenţialul de producere şi stabilitatea financiară a „Reconscivil” SRL deveniseră deosebit de prospere, cifra de afaceri crescând de circa 100 de ori, după cum recunoaşte chiar directorul firmei, Valeriu Sufrai. Persoane din cercul acestuia nu exclud faptul că relaţia sa apropiată cu Igor Dodon, vacanţele petrecute împreună cu familiile ar fi putut contribui la prosperarea firmei. Orice contribuţie, însă, până la urmă, trebuie să devină reciprocă. Apropiaţi ai celor doi susţin că palatul de pe strada Al. Xenopol poate fi considerat o dovadă a „reciprocităţiii” prieteniei lui Dodon cu Sufrai. Apropo, anume în 2008, pe când Dodon era vicepremier, Valeriu Sufrai a fost decorat de către Vladimir Voronin, preşedintele de atunci al R. Moldova, cu Medalia „Meritul Civic”, „pentru contribuţie la realizarea unor programe naţionale sociale şi activitate organizatorică intensă”.
Ce se întâmplă cu acei candidaţi care prezintă declaraţii false pe venituri şi proprietăţi? Victor Perţu, secretarul Consiliului Electoral de Circumscripţie Chişinău, ne-a spus că, chiar dacă se demonstrează că un candidat la funcţia de primar a inclus date false în declaraţia sa pe venituri sau nu a inclus toate proprietăţile pe care le deţine, acesta nu poate fi sancţionat atâta timp cât nu există o sesizare în acest sens. „Sesizarea ar putea veni din partea unui alt concurent electoral sau din partea unor alegători”, ne-a spus Perţu. „Sancţiunea cea mai severă pentru un candidat electoral este excluderea sa din cursa electorală, iar cea mai blândă – avertizarea”, a adăugat Victor Perţu.
Reporter de Gardă