Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu: Comisia care l-a…

Maia Sandu: Comisia care l-a selectat pe Flocea pentru șefia CNA nu ar trebui să mai organizeze concursuri

Șefa Guvernului afirmă că nu a fost un concurs onest la Comisia juridică, numiri și imunități atunci când a fost selectat candidatul pentru funcția de director al Centrului Național Anticorupție (CNA). Prin urmare, Maia Sandu sugerează că ar trebui să fie schimbată legea, astfel încât din comisie să nu facă parte doar deputați.

„Nu a fost un concurs onest și toată lumea a putut să vadă asta după ce a fost publicată lista de pontaj. Vă amintesc că PAS are un singur membru în această comisie, blocul ACUM are doi membri. În general, concursul a fost făcut în conformitate cu prevederile legii, (…) am avut o comisie în care un partid a avut mai multe voturi și cei care au evaluat din partea acestui partid au fost părtinitori. Concluzia este că partidele politice sau reprezentanții acestora nu pot să organizeze concursuri autentice. Concursurile trebuie să fie organizate în afara politicului. (…) Unele evaluări trezesc foarte multe semne de întrebare. Asta este situația, dacă am fi să avem 60 de voturi, am discuta despre altceva”, a declarat aceasta în cadrul ediției din 2 august a emisiunii „Cutia neagră” de la TV8, adăugând că la Guvern sunt organizate concursuri oneste.

Premierul susține că „această comisie nu ar mai trebui să organizeze concursuri”.

„Așa cum a spus Sergiu Litvinenco, noi vom insita pe alte forme de concurs, vom schimba legea sau vom vedea dacă în cadrul acestor prevederi putem să insităm pe altă formulă: să nu fie doar deputați în aceste comisii de selectare”, a precizat ea.

Președinta PAS menționează că anumite îngrijorări au existat de la început, „noi cu toții am intuit că anumite evaluări s-au întâmplat cum s-au întâmplat”.

„Când a expirat primul termen, colegii mei au văzut că existau puțini candidați foarte puternici și atunci a fost luată decizia de a fi extins acest termen în speranța că vor aplica mai mulți candidați puternici și va fi acea competiție adevărată. A mai candidat o persoană care, cel puțin, în evaluările colegului meu, s-a situat destul de sus. Acum nici nu putem să spunem dacă trebuia să câștige domnul Flocea sau nu, dacă evaluările erau pe bune, pentru că putem să admitem și acest lucru”, subliniază șefa Executivului.

Maia Sandu spune că le-a transmis socialiștilor mesajul că „această evaluare a fost părtinitoare și că de acum în colo nu mai putem să organizăm vreun concurs”, adăugând că „oamenii întotdeauna au justificări”.

În același timp, ea respinge categoric acuzațiile că anumite funcții ar fi fost împărțite între PSRM și ACUM.

Referitor la nemulțumirile lui Igor Dodon privind faptul că nu toți deputații ACUM susțin inițiativele socialiștilor, premierul comentează că „fiecare votează cum consideră” și „e dreptul lor să facă declarații”.

„Eu cred că sunt momente în care trebuie ca să fie votate propunerile împreună, dacă ne asumăm o misiune dificilă, de exemplu, atunci când a fost votat președintele Parlamentului și Guvernul, da, a fost un vot dificil, dar cred că trebuia să fie asumat acest vot colectiv. În rest, și în PAS uneori sunt voci sau deputați care nu votează”, a conchis Sandu.

Miercuri, 31 iulie, 72 de deputați au votat pentru numirea lui Ruslan Flocea, care a fost secretar general al Aparatului Președinției, în funcția de director la CNA.