Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ce punctaj a acordat fiecare…

Ce punctaj a acordat fiecare deputat pentru cei 9 candidați la funcția de director al CNA

Președintele Comisiei juridică, numiri și imunități a făcut public tabelul punctajului acordat de fiecare membru al Comisiei pentru cei nouă candidați care au participat la concursul pentru ocuparea funcției de director al Centrului Național Anticorupție (CNA).

În urma organizării concursului pentru șefia CNA, cel mai mare punctaj – 312, l-a obținut Ruslan Flocea, secretar general al Președinției. Pe locul doi s-a clasat Cristina Țărnă, fost director adjunct al CNA, iar pe cea de-a treia poziție, Vitalie Verebceanu, fost șef al Direcției Generale Prevenirea Corupției din cadrul CNA.

Cele mai mare punctaje i-au fost acordate lui Flocea de către deputații socialiști Vladimir Țurcan, Vasile Bolea și Dolință Alla, dar și de către democratul Vladimir Cebotari.

La rândul său, Cristina Țărnă a obținut cel mai mare punctaj din partea deputatului Sergiu Litvinenco – 34, iar cel mai mic punctaj l-a obținut de la Alla Dolință. De altfel, Alla Dolință a acordat tuturor candidaților punctaje de la 1 la 4, cu excepția lui Flocea, căruia i-a oferit generos 36 de puncte.

Deputatul Sergiu Litvinenco i-a acordat cel mai mare punctaj candidatului Vitalie Verebceanu, la fel cum a făcut-o și colegul său de Bloc, Dinu Plîngău. Democratul Sergiu Sîrbu, la rândul său, i-a acordat cel mai mare punctaj lui Ruslan Flocea, la fel cum a făcut-o și deputatul independent, Ion Groza.

Din Comisia de selectare a directorului CNA au făcut parte:

  • Sergiu Litvinenco (Blocul ACUM)
  • Vladimir Țurcan (PSRM)
  • Sergiu Sîrbu (PDM)
  • Vasile Bolea (PSRM)
  • Novac Grigore (PSRM)
  • Dinu Plîngău (Blocul ACUM)
  • Vladimir Cebotari (PDM)
  • Ion Groza (deputat independent)
  • Dolința Alla (PSRM)

La 31 iulie, Ruslan Flocea a fost numit de Parlament în funcția de director al CNA pentru un mandat de cinci ani. Numirea lui Flocea a fost votată de 72 de deputați. Pentru candidatura acestuia nu au votat însă deputații Lilian Carp și Octavian Țîcu, cel din urmă declarând de la tribuna Parlamentului că Flocea este un om apropiat lui Igor Dodon.

Ziarul de Gardă a scris că Ruslan Flocea locuiește într-un imobil cu două niveluri din comuna Ciorescu, mun. Chișinău. Casa a intrat în posesia familiei Flocea în decembrie 2014, în urma unui contract de donație semnat cu socrii săi.

Conform informațiilor din declarația de avere și interese pentru anul 2018, Ruslan Flocea a indicat că a avut anul trecut venituri salariale de 166 mii de lei de la Președinție, iar soția sa, de la CNAM și Ministerul Sănătății, Muncii, Protecției Sociale și Familiei  – 158 mii de lei. Pe lângă casa și terenurile pe care este amplasată, familia Flocea deține, din 2018, un apartament de 29 m.p. Și un autoturism Volvo, fabricat în 2016, dar deținut din 2018 în baza unui contract „translativ de posesie și folosință”.