LIVE TEXT: STOP Vot. Am ales președintele R. Moldova. Primele rezultate
Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, cetățenii R. Moldova își aleg, prin vot direct, președintele. Astăzi, peste 3 milioane de moldoveni din toate colțurile lumii sunt așteptați la urnele de vot. Cele 2081 de secții de votare vor fi deschise între ora 7.00 și 21.00. Cetățenii cu drept de vot, care domiciliază în stânga Nistrului, la alegerile prezidențiale de astăzi, pot vota în 30 de secții de votare deschise pe teritoriul din dreapta Nistrului. Moldovenii care locuiesc în străinătate au la dispoziție 100 de secții de votare deschise peste hotarele țării. 25 dintre acestea sunt în Italia. Lista și adresele acestor secții poate fi găsită AICI. Pentru turul al doilea de scrutin au fost tipărite 3.165.636 buletine de vot.
Cetățenii cu drept de vot au de ales între Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), de orientare pro-rusă, și Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiune pro-europeană. Cei doi au obținut cele mai multe voturi după primul tur de scrutin. Igor Dodon a fost votat de 680,55 de mii de alegători, respectiv, 47,98% din numărul total de voturi exprimate. Pentru Maia Sandu au aplicat ștampila VOTAT 549,152 de mii de persoane, respectiv, 38,71%.
2.81 de milioane de alegători sunt înscriși în listele de bază, alți aproximativ 400 de mii fiind așteptați să voteze pe listele suplimentare, inclusiv cei peste 200 de mii de cătățeni din stânga Nistrului. 22 de mii de voturi au fost declarate NULE după primul tur al alegerilor, în care au votat 1,44 de milioane de oameni, cifră care reprezintă 49,18% din numărul alegătorilor înscriși în listele de bază.
Ziarul de Gardă te ține la curent cu cele mai importante evenimente ale zilei de astăzi, Duminică, 13 noiembrie 2016, iar ulterior, de la ora 21.00, venim cu primele rezultate ale scrutinului, în urma căruia vom afla numele președintelui R. Moldova pentru următorii patru ani.
Ora 23.20. Candidatul socialist, Igor Dodon obține fotoliul de președinte pentru următorii patru ani. Acesta a acumulat mai mult din jumătate din voturile valabil exprimate în turul II al scrutinului sau peste 805 421 de voturi.
Ora 23.20. Raioanele „roșii” ale lui Dodon și voturile din diasporă ale Maiei Sandu
Ora 22.55. În doar două ore de la închiderea secțiilor de votare, au fost procesate deja 91% din procesele-verbale.
Igor Dodon – 55,95% sau 752 769 de voturi
Maia Sandu – 44,05% sau 594 610 voturi
Ora 22.40 Până la acest moment au fost procesate 86,06% din procesele-verbale sau puțin peste 1,2 milioane de voturi. Rezultatele îl situează pe Igor Dodon pe prima poziție, cu 56,37% din voturi. Maia Sandu înregistrează o performanță de 43,63%.
Ora 21.50: Rezultate de la o secție de votare din București: Maia Sandu – 2907, Igor Dodon – 83 de voturi. La o secție din Moscova, situația este aproape inversă, cu Dodon obținând aproximativ 2700 de voturi, iar Maia Sandu aproximativ 300.
21.40: În prima sa declarație după închiderea secțiilor de votare, candidata Maia Sandu le-a mulțumit tuturor alegătorilor care s-au prezentat la urne și a accentuat mobilizarea de care a dat dovadă diaspora. În același timp, Maia Sandu a recunoscut că statul nu a asigurat dreptul la vot al fiecărui cetățean, de aceea a cerut autorităților să-și asume responsabilitatea. „Înainte de această campanie am știut că regimul nu vrea să plece. După o campanie murdară, am fost martori astăzi ai unei zile a alegerilor plină de încălcări. Și totuși, noi nu ne-am lăsat intimidați. Ne-am prezentat la vot într-un număr foarte mare. Le mulțumesc tuturor cetățenilor care și-au făcut datoria civică și care au transmis un semnal clar autorităților. Ați demonstrat astăzi o mobilizare extraordinară în pofida tuturor așteptărilor. În special le mulțumesc concetățenilor din diaspora care au parcurs sute sau chiar mii de kilometri pentur a ajunge la secțiile de vot și care au așteptat ore în șir la coadă. Din păcate, aceste alegeri au fost organizate prost. Amintesc că noi am solicitat anterior autorităților să suplimenteze numărul de buletine și mai ales, să deschidă noi secții de vot în regiunile unde sunt stabiliți mai mulți cetățeni ai R. Moldova, în Franța, Italia, România. Solicitările noastre au fost ignorate și în consecință, astăzi, buletinele de vot s-au terminat la Londra, la Bologna, la București, la Paris. Sute de oameni nu au putut să voteze, oameni care au parcurs un drum lung și au stat în ploaie nu au putut să voteze. Această situație este inacceptabilă. Autoritățile R. Moldova au încălcat dreptul constituțional al cetățenilor de a-și exercita dreptul la vot”, a declarat Maia Sandu.
21.30: Igor Dodon, discurs de președinte? A chemat lumea la calm, după ce oamenii din diasporă au început să protesteze: „A fost o campanie dificilă și a tulburat societatea. Evident că vor fi și nemulțumiți, dar eu vreau acum să vin cu un mesaj foarte clar: alegerile s-au finalizat, oamenii au votat, haideți să nu tulburăm spiritele în societate. Scopul nostru e să asigurăm un echilibru. Vreau să mă adresez oponentului politic, indiferent de rezultat, haideți sa chemăm oamenii la calm. Nu avem nevoie de tulburări, provocări, de destabilizare în societate. Primul lucru, cel care va pierde să îndemne lumea la calm. Gata! S-au terminat alegerile, doamnă Sandu. Eu înțeleg că aveți emoții… Nu trebuie tensiunile astea în societate. Cui trebuiesc ele? Cetatenii au ales, iar noi trebuie să avem grijă să avem un echilibru în societate”, a declarat Igor Dodon imediat după închiderea urnelor de vot”.
Ora 20.45: Mii de moldoveni protestează în fața celor două secții de votare din Londra, Marea Britanie, acolo unde s-au fost epuizate 6 mii de buletine de vot destinate diasporei. Oamenii au format cozi imense și scandează „Vrem să votăm!”. Între timp, acețtia au început să semneze constestații, prin care reclamă faptul că nu au putut vota și cer anularea alegerilor. „Am colectat 678 de contestatii (persoane care nu au reușit sa voteze) și încă mai vin. Ajutați-ne să mediatizam. E strigator la cer”, scrie un cetățean din Marea Britanie, pe o rețea de socializare.
Ora 19.30: Membrul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Sergiu Gurduza a declarat în ultimul briefing de presă al instituției că statul R. Moldova nu a reșit să asigure fiecărui cetățean al R. Moldova dreptul la vot. Acesta a recunoscut că este marcat de o „revoltă internă față de procesul electoral” și și-a cerut scuze în fața alegătorilor care „nu au reușit și nu vor reuși să voteze”. „Personal, vreau să transmit un mesaj alegătorilor din orice colț al lumii sau de țară s-ar afla, sunt marcat profund de o revoltă internă față de procesul electoral și cum decurge el. Totodată, constat neputința funcțională generată de procedurile deja existente, care nu pot fi modificate pe parcurs. N-o să dau vina pe o instituție anume din țară, Guvern Ministerul Afacerilor Externe, Parlament, CEC. Fiecare cu misiunea lui de responsabilitate. Vreau să-mi cer scuze, persoanl, în fața tuturor alegătorilor care nu au reușit să voteze sau nu vor reuși să voteze, mă refer, atât la secțiile de votare din străinătate, din F. Rusă și alte țări, cât și cele deschise în țară. Stau oameni și îngheață, pe așa timp. Alții ua parcurs sute și mii de kilometri ca să ajungă la secția de votare și să nu aibă buletinul de vot. Ar fi o greșeală din partea mea să spun că acest lucru se întâmplă din cauza cadrului legal. Trebuie să recunosc, pentru mine cel puțin, ca o părticică a statului, că statul n-a reușit să asigure fiecărui cetățean dreptul la vot, fapt pentru care, personal, îmi cer scuze”, a declarat Gurduza.
Ora 19.00: Oamenii din diasporă care nu au putut vota au început să semneze constestații, prin care reclamă faptul că nu au putut vota și cer anularea alegerilor. „Am colectat 678 de contestatii (persoane care nu au reușit sa voteze) și încă mai vin. Ajutați-ne să mediatizam. E strigator la cer”, scrie un cetățean din Marea Britanie, pe o rețea de socializare.
Ora 18.08: Cu mai puțin de trei ore până la închiderea urnelor de vot au votat 50% din cetățenii cu drept de vot, cu 1% mai mult decât la scrutinul din 30 octombrie, la închiderea urnelor.
Ora 17.50: Maia Sandu cere demisia ministrului Afacerilor Externe și președintei Comisiei Electorale Centrale, pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor R. Moldova, garantat de Constituție. „La Londra, în secția de vot Stratford (nr. 336), s-au terminat buletinele de vot, în timp ce sute de cetățeni așteaptă afară pentru a vota. Cer demisia ministrului Afacerilor Externe și a președintei Comisiei Electorale Centrale, ca principali responsabili de acest dezastru”, scrie Maia Sandu, pe o rețea de socializare.
Ora 17.30: Către ora 17.30, 100 de mii de cetățeni ai R. Moldova care locuiesc în străinătate au votat deja pentru funcția de președinte al R. Moldova. Numărul de votanți, raportat la numărul total de alegători înregistrat până la această oră, 1,4 milioane, face ca, din diasporă, la numărarea voturilor, să vină nu mai puțin de 7%. La ora 17.30, au votat aproape 49% dintre cetățenii cu drept de vot incluși în listele electorale. Prezența este practic similară cu cea care a fost înregistrată acum două săptămâni, în primul tur de scrutin, la închiderea urnelor. Cei mai activi votanți sunt cei cu vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani – 29%. Urmează cei între 26 și 55 de ani, cu 26% prezență, tinerii între 18 și 25% -10.4%. Cei mai puțini sunt bătrânii de peste 71 de ani- 7,7%.
Ora 17.20: La secția nr. 336 din Stratford, Londra, au fost utilizate toate cele 3 mii de buletine de vot. Astfel, sute de moldoveni, care stau în continuare la cozi, nu-și pot exercita dreptul la vot. Informația a fost confirmată și de Comisia Electorală Centrală. La una din cele două secții deschise la Londra, Marea Britanie, buletinele de vot s-au epuizat cu câteva ore înainte de închiderea urnelor de vot. Sute de oameni au rămas în fața secției fără a putea vota. Președinta CEC, Alina Rusu, i-a îndemnat pe aceștia să se deplaseze la cealaltă secție de votare deschisă la Londra, aflată la 25 de km distanță. Însă și aici cozile sunt interminabile, iar buletinele de vot sunt pe sfârșite.
Ora 17.15: La secțiile de votare din orașul Rezina, alegătorii din stânga Nistrului sunt duși cu transport organizat și sunt remunerați cu 300 de lei, după ce prezintă buletinul de identitate și fișa de însoțire pe care este aplicată ștampila de vot. Mai mulți martori oculari au publicat pe paginile de socializare zeci de fotogafi și mesaje în care semnalizează despre numărul masiv al automobilelor și microbuzelor care transportă cetățenii din or. Râbnița la secția de votare nr.42 situată or. Rezina. Mai mult, internauții spun că sunt distribuite anunțuri prin care cetățenii din stânga Nistrului sunt informați că este organizat, la ore fixe, transport tur-retur pe traseul Râbnița-Rezina pentru doritorii de a merge la vot.
Ora 17.00 Aproape 1.400. 000 de cetățeni și-au exprimat votul, adică 47,4 % din numărul de alegători din listele electorale.
Ora 16.45: În ultimele două săptămâni, cetățenii R. Moldova din diasporă au impresionat prin mobilizarea de care au dat dovadă. Unii au făcut mii de km pentru a putea vota, alții au ajutat alți cetățeni să ajungă la secțiile de vot. Astăzi, pe rețelele de socializare a fost mediatiză fotografia unui moldovean stabilit în Franța, care a venit la vot cu perfuziile după el.
(FOTO) Cozi și la secția de vot de la Bruxelles
Ora 15.50 Observatorii Promo-Lex au raportat zeci de cazuri de încălcare a legislației electorale și de incidente de intimidare a alegătorilor. Șeful Misiunii de observație a alegerilor Promo-Lex, Pavel Postică a declarat că până la ora 12:30 au fost identificate 27 de cazuri în care alegătorii au fost aduși organizat la secțiile de votare, 2 situații când unui alegător i s-a eliberat două buletine de vot, 13 acte de violență sau de intimidare a alegătorilor, dar și 16 cazuri când urnele de vot nu au fost sigilate corespunzător.
Ora 14. 55 La o secție de vot din s. Varnița, r. Anenii Noi, acolo unde votează alegătorii din regiunea transnistreană s-au format cozi de câțiva metri. Mai mulți cititori ai ZdG ne-au informat că majoritatea celor care au venit să voteze sunt vorbitori de limbă rusă. Aceleași persoane afirmă că oamenii au venit organizat la această secție de votare, fiind aduși de Partidul Socialiștilor pentru a-l susține pe candidatul acestei formațiuni politice. Totodată, rutele de autobuz din regiunea transnistreană spre Varnița circulă mai des decât de obicei.
Ora 14.50 Liderul PPDA, Andrei Năstase a votat pentru schimbarea în bine a lucrurilor în R. Moldova. Întrebat ce fel de președinte își dorește, Politicianul a declarat că acesta trebuie să fie onest și puternic. „Am votat, ca și în primul tur, pentru schimbarea în bine a lucrurilor în R. Moldova, am votat pentru un trai mai bun, am votat pentru viitorul copiilor mei și al întregii țări. Am votat pentru decența în viața politică și în viața noastră de zi cu zi, iar ea peate face schimbarea mult așteptată a cetățenilor R. Moldova”, a declarat Năstase. Politicianul a adresat și un îndemn de a ieși la vot pentru cetățenii care nu au făcut încă acest lucru.
Ora 14.10 Moldovenii aflați peste hotare au format cozi la secțiile de votare. Până la această oră în străinătate au votat deja 58 641 de alegători, iar numărul celor care ajung la secțiile de votare este în continuă creștere, informează cititorii ZdG din străinătate.
Ora 14.05 La ora 14.00, ora R. Moldova și închis ușile secția de votare din Tokyo, Japonia. În următoarele ore urmează să-și sisteze activitatea și secțiile de votare din Beijing, Republica Populară Chineză, Krasnoiarsk și Nijnevartovsk din Federația Rusă.
Ora 14.00 Prezența la vot în rândul tinerilor este în ascendență. Dacă în primul tur al scrutinului prezidențial, la ora 13.00, din numărul total al persoanelor care și-au exercitat de vot, tinerii constituiau 7,66 %, astăzi, 13 noiembrie, la aceeași oră tinerii au fost prezenți în proporție de 8,3%.
Ora 13.50 Și cetățenii RM din Padova, Italia merg în număr mare la vot. „Sunt foarte multe persoane, a fost și un autobuz mare, plin care a votat, însă nu știu de unde au venit, căci cautam loc de parcare când au urcat toți și au plecat. Am stat circa 30 de minute în rând, se lucrează destul de bine”, ne-a spus o cititoare ZdG din Padova.
Ora 13.33 Vicepreședintele Biroului electoral al secției de votare nr. 20 din or. Anenii Noi, Victor Chiperi a decedat în acestă dimineață. Acesta fost găsit mort în propria casă din s. Decalău, r. Anenii Noi. Medicul de familie a constatat că decesul a survenit în urma unui stop cardiac. Informația a fost făcută publică de către membrii CEC într-u briefing de presă.
Ora 13.30 Moldovenii aflați peste hotare au format cozi la secțiile de votare. Până la această oră în străinătate au votat deja 46 582 de alegători, iar numărul celor care ajung la secțiile de votare este în continuă creștere, informează cititorii ZdG din străinătate.
Ora 13.00 La ora 13 au votat deja peste 29% din cetățenii cu drept de vot din R. Moldova, adică peste 851 de mii de cetățeni. Pentru comparație, la aceeași oră în turul I al scrutinului prezidențial s-au prezentat la urne mai puțini alegători, adică peste 800 de mii de cetățeni sau 28% din persoanele incluse în registrul de stat al alegătorilor.
Ora 12.40 Cetățenii moldoveni aflați la Londra stau ore întregi în rând pentru a vota. “Sunt foarte mulți oameni, am o oră jumătate de când stau în rând, încă 15 minute estimez că mai trebuie să aștept și votez. Cei cu copii intră fără rând. Se votează cu voie bună și merge repejor”, ne-a spus o cititoare ZdG aflată la Londra.
Ora 12.30 Circa 34 de mii de cetățeni ai R. Moldova aflați peste hotare și-au ales deja președintele. Deși în turul I la ora 13:00 participase la scrutin un număr mai mare de cetățeni din diasporă, pentru turul II, mobilizarea pe rețele de socializare este mai intensă. Sute de moldoveni au declarat că vor parcurge sute și chiar mii de kilometri pentru a participa la primele alegeri prezidențiale din ultimii 20 de ani.
Ora 12.10 Candidata PAS la prezidențiale, Maia Sandu și-a ales președintele. Aceasta a votat la secția de votare Liceul teoretic „Petru Rareş”, str. N.Costin, 63 din capitală. Înainte de a arunca buletinul de vot în urnă, aceasta a declarat că a votat pentru „oamenii minunați ai acestei țări”. „Am votat pentru oamenii minunați ai acestei țări, pentru oamenii pe care i-am redescoperit în aceste săptămâni, care cred în corectitudine, adevăr, educație, bun simț. Mulțumesc celor care s-au mobilizat. Cei care n-au ajuns la vot să facă acest lucru, votul este important. Trebuie să fim vigilenți, să nu ne fure votul. Mulțumesc mult celor care au crezut în oameni cinstiți, mulțumesc cetățenilor din diasporă”, a declarat candidata la șefia statului.
Maia Sandu s-a arătat sigură că va câștiga alegerile, dacă acestea nu vor fi fraudate: „Dacă alegerile vor fi corecte, noi vom câștiga!”
Întrebată ce va face imediat după ce va accede la postul de președinte, Maia Sandu a afirmat că „primul lucru este să redăm încrederea cetățenilor în statul în R. Moldova, ulterior voi numi în funcțiile de conducere, în limitele atribuțiilor președintelui, oameni integri, onești, profesioniști”.
Ora 11.45 Cetățenii RM aflați la Berlin s-au mobilizat pentru a merge la vot. “Un autobuz cu cetățeni din Danemarca votase înaintea noastră și mai erau mulți oameni veniți din Olanda. Se așteaptă peste 5000 de oameni la Berlin”, ne-a spus un cititor ZdG din Germania.
Ora 11.00 Președintele Parlamentului, Andrian Candu și-a exprimat votul. „Îmi doresc foarte foarte mult ca acel președinte care va câștiga să consolideze societatea, instituțiile și să fie parte a agendei de reforme pe care și-o propune Guvernul și Parlamentul. Iar celălalt candidat care va pierde, să știe să piardă. Sper foarte mult că cetățenii vor lua o decizie corectă astăzi”, a spus Candu, îndemnând cetățenii să meargă la vot.
Ora 10.15 Ex-președintele României, Traian Băsescu devenit cetățean al RM în această vară, și-a exprimat astăzi votul. „Categoric, în fața alternativei Dodon sau Maia Sandu, orice om care gândește la binele RM, va opta pentru Maia Sandu, pentru că Dodon propune anularea acordului de asociere la UE, ceea ce înseamnă că cetățenii RM își vor pierde dreptul la libera circulație în UE, Dodon propune intrarea în Uniunea Vamală ceea ce înseamnă sărăcie, Maia Sandu propune drumul către UE, către piața UE și, mai ales între cei doi candidați este o diferență uriașă între ceea ce propun ca soluție la guvernare. Eu, ca cetățean al RM, vreau valorile europene în această țară”, a subliniat în acest context Traian Băsescu.
Ora 10.05: Până la ora 10.00, pentru alegerile prezidențiale au votat aproximativ 232 de mii de cetățeni ai R. Moldova, echivalentul a 8,2 % din alegători. Cifra este cu cu aproape 65 de mii mai mică decât acum două săptămâni, când a avut loc primul tur de scrutin. Potrivit informațiilor prezentate de Comisia Electorală Centrală, pe 30 octombrie 2016, până la ora 10.00 au votat 297 de mii de cetățeni, ceea ce înseamnă 10,53%. În diasporă, tot până la ora 10.00 au votat 9135 de oameni sau aproape 4% din numărul de buletine de vot trimise în aceste secții, din afara teritoriului R. Moldova. Conform statisticilor, 52% din votanți sunt bărbați iar 48% sunt femei. 6,8% au vârsta între 18 și 25 de ani, 18,6% au între 26 și 40 de ani, 27,5% au întrte 41 și 55 de ani, iar cei mai numeroși sunt votanții între 56 și 70 de ani, 37,7%. 9,3 % dintre votanți au peste 71 de ani.
Ora 09.55: Președintele în exercițiu al R. Moldova a votat pentru ultima dată din postura de șef al statului la secția de votare nr. 237 din Capitală, aproape de ora 10.00. Acesta a declarat că speră ca viitorul președinte să reușească să facă mai multe lucruri decât a reușit el. „Am votat pentru schimbări”, a mai spus șeful statului. „Să fie schimbări mai bune. În primul rând îmi doresc ca cetățenii noștri să fie bine asigurați. Să le fie respectate drepturile lor fundamentale. Să gândească singuri, să hotărască soarta țării”, a punctat Timofti, fără a dezvălui numele candidatului pentru care și-a dat votul.
Ora 09.45: Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiștilor la alegerilor prezidențiale a votat în jurul orei 09.30. Însoțit de familie, acesta a introdus buletinul de vot împreună cu fiul său cel mai mic. Dodon a declarat presei că a votat pentru „viitorul copiilor noștri și împotriva celor care fost la guvernare în ultimii 7 ani. Am votat împotriva oligarhilor și celor care votează pentru lichidarea statului R. Moldova”. În limba rusă, el a îndemnat oamenii să vină la vot și să voteze împotriva celor care și-au bătut joc de țară. Întrebat ce crede despre mesajul lui Pavel Filip, care a declarat că speră ca viitorul președinte să tragă în direcția în care trage și Guvernul, Dodon a răspuns: „Noi am văzut unde au tras ei. Cred că trebuie să tragem într-o altă direcție, mai bună. Vă promit că voi fi un președinte al tuturor cetățenilor. Victoria va fi a noastră cu o diferență foarte bună”, a mai spus acesta.
Ora 09.30: Până la această oră au votat aproximativ 159 de mii de cetățeni cu drept de vot. sau 5,6% din numărul celor cu drept de vot. Cifra este mult mai mică decât la alegerile de acu, 2 săptămâni, când în urne, la această oră, erau deja peste 200 de mii de buletine.
Ora 08.55: Igor Dodon și Maia Sandu, cei doi candidați la funcția de șef al statului vor vota la ore diferite. Primul își va exercita dreptul de vot candidatul Socialiștilor. Igor Dodon, candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, va vota la ora 9.30, la secţia de votare nr.89, str. Suceava 154/2, căminul nr.5. Secția de votare este în apropierea casei de lux în care locuiește liderul PSRM. Maia Sandu, lidera PAS va vota două și jumătate mai târziu, la ora 12:00, la secția de votare Liceul teoretic „Petru Rareş”, str. N.Costin, 63. Și Maia Sandu locuiește în sect. Buiucani al capitalei.
Conform informațiilor CEC, puteți vota cu următoarele documente:
– buletinul de identitate cu fişa de însoţire care confirmă domiciliul sau reşedinţa alegătorului pe teritoriul secţiei de votare
– buletinul de identitate provizoriu
– legitimația de serviciu (pentru militarii în termen), livretul eliberat de Centrul Serviciului Civil pentru persoanele care satisfac serviciul civil (de alternativă).
– pașaportul cetățeanului Republicii Moldova (pentrul cei care se află peste hotarele țării în ziua scrutinului) DETALII AICI.
Ora 08.40: Primul oficial de rang înalt care a votat a fost premierul Pavel Filip. Sunt aici pentru că eu cred în șansa Molodvei și cred puternic în decmocrație, în această zi în care este etapa finală. Vreu să vă felicit pe toți, vom avea un președinte ales de popor și vreau să-i felicit pe concurenți că s-a terminat această campanie. Îmi doresc și sper ca noul președinte să tragă în aceeași direcție ca și Guvernul. Avem de implementat multe reforme și ele trebuie duse până la capăt”, a punctat Filip.
Ora 08.15: 53 de mii de oameni au votat până la ora 08.15, echivalentul a 1,9% din numărul total de alegători. 2100 sunt cetățeni din diasporă, așa cum arată datele Comisiei Electorale Centrale.
Ora 07.50: Până la această oră au votat 1,2% din cetățenii cu drept de vot, adică 35 de mii de persoane. 1200 sunt din străinătate.
Ora: 07.43: Cetățenii R. Moldova din Japonia au votat primii, la miezul nopții, în R. Moldova. Peste o oră s-a deschis secţia de votare din Beijing, China. La ora 2 dimineața în Chișinău, s-au deschis secțiile de votare în Krasnoyarsk, Rusia, iar peste late 2 ore, cele din orașul Nijnevartovsk. Au urmat cele din Baku, Azerbaidjan, orașele din Rusia, inclusiv Moscova, dar și Doha sau Minsk. Secțiile de vot se vot închide ultimele pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.
Ora: 07.30: Primii cetățeni care au votat au fost cei din Japonia, acolo unde fusul orar este de +9 ore față de R. Moldova. Interpretul Gheorghe Țopa a postat pe o rețea de socializare poze cu momentul în care și-a exprimat opțiunea de vot.
Ora 07.00: Secții de votare deschise pe teritoriul R. Moldova au fost oficial, deschise. La urne sunt așteptați puțin peste 3 milioane de oameni din toate colțurile lumii care dețin cetățenia R. Moldova.