Cum explică Alina Russu imposibilitatea de vot a miilor de cetățeni din străinătate
În cel puțin cinci secții de votare deschise în străinătate (Paris, București, Londra, Moscova și Bologna), dar și în două secții din R. Moldova au fost epuizate buletinele de vot. Între timp, sute moldoveni care au parcurs mii de kilometri pentru a-și exercita dreptul la vot, au semnat contestații prin care reclamă faptul că nu au putut vota și cer anularea alegerilor. Referitor la acest subiect, președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu a declarat că instituția constată „o mobilizare fără precedent în rândul cetățenilro R. Moldova”, de aceea va veni, după totalizarea procesului votării, cu soluții și propuneri privind ajustarea prevederilor legale, astfel încât fiecare cetățean să-și poată exprima dreptul la vot.
„Constatăm o mobilizare fără precedent a cetățenilor R. Moldova vizavi de realizarea dreptului la vot. De aceea, așa cum am psus, după totalizarea procesului votării propriu-zis a turului II de scrutin, CEC neapărat va veni cu o analiză, cu soluții, cu propuneri referitor la acordarea sau reîncadrarea posibilității ca oricare cetățean să poată vota în mod liber în condițiile legii”, a declarat președinta CEC.
Alina Russu a afirmat că nu comentează declarațiile politicie, întrebată fiind despre mesajul candidatei Maia Sandu, care a solicitat demisia președintei CEC în legătură cu imposibilitatea cetățenilor de a vota în străinătate.
În aceeași ședintă, membrul CEC, Sergiu Gurduza a declarat că statul R. Moldova nu a reșit să asigure fiecărui cetățean al R. Moldova dreptul la vot. Acesta a recunoscut că este marcat de o „revoltă internă față de procesul electoral” și și-a cerut scuze în fața alegătorilor care „nu au reușit și nu vor reuși să voteze”.