Deliu despre alegerea șefului CNA: „Nu voi participa la această mascaradă ieftină”
Procedura de alegere și numire a unui candidat pentru funcția de director al Centrului Național Anticorupție (CNA) a fost redusă la maxim. Declarația a fost făcută de către Tudor Deliu, membru al Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament, organ care desfășoară concursul de selectare a candidaților la funcția de șef al Centrului Național Anticorupție (CNA).
„Luni, Comisia juridică a analizat dosarele celor șase candidați pentru funcția de director al Centrului Național Anticorupție. După deliberări au fost admise patru dosare. Mă voi abține și nu voi comenta profilul unor candidați… Lucru cel mai revoltator este că s-a decis, omiterea probei scrise. Este rușinos cum sunt aleși candidații în funcții importante. Sunt făcute niște schimbări cu o nonșalanță și lejeritate care sperie un stat de drept. Pe 12 decembrie va avea loc interviul, care se preconizează a fi o discuție la cafea. Acest lucru este inadmisibil când se alege un candidat la o funcție atât de importantă. În calitate de membru – nu voi participa la această mascaradă ieftină”, s-a indignat Deliu.
Amintim că luni, 4 decembrie, patru candidați au fost admiși la concursul pentru funcția de șef al Centrului Național Anticorupție: Veaceslav Guțan, Sava Maimescu, Bogdan Zumbreanu și Igor Carlașuc. Aceștia urmează să treacă proba interviului, pe 12 decembrie. Alți doi candidați au fost respinși. Este vorba de Adrian Moroi și Valentin Dogotari.
În cadrul ședinței Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Tudor Deliu a făcut referire la Carlașuc ca fiind subiectul unor investigații jurnalistice. Deputatul PD, Sergiu Sârbu a replicat că nu ar trebui să se creadă tot ce scrie presa.
„Dacă să credem ce scrie în presă, noi ar trebui toți să facem harakiri. Ceea ce scrie presa azi la noi… suntem niște demoni dacă să credem ce scrie presa. Aici este relevant cazierul juridic, în primul rând. Noi avem mii de cazuri, când la comandă, s-a făcut o imagine de asta, în timp de trei zile, că s-a pătat reputația pe toată viața înainte”, a spus Sârbu.
Despre averea lui Igor Carlaşuc, şeful Direcţiei generale asigurare operativă din cadrul CNA, ZdG a scris în luna mai 2017. Menţionam atunci că firma „Tuleibici” SRL cu adresa juridică în blocul construit de familia sa, fondată de sora şefului de la CNA, administrată de finul său de cununie, iar anterior de soţia sa, a câştigat, la începutul anului 2017, licitaţii de peste 1,2 milioane de lei, distribuind produse alimentare în grădiniţe, la scurt timp după ce instituţia pe care Carlaşuc o reprezintă a descins la mai mulţi agenţi economici care livrau produse necalitative în instituţiile preşcolare. La scurt timp, Carlaşuc a fost suspendat din funcţie, dar peste o lună şi jumătate, s-a emis o ordonanţă prin care se refuza începerea urmăririi penale, după ce procurorii nu au reuşit să demonstreze că Igor Carlaşuc ar fi influenţat activitatea acelui agent economic. Tot atunci, Carlaşuc a revenit la serviciu. De atunci, compania nu a mai câştigat nicio licitaţie, iar în luna septembrie, sora lui Igor Carlaşuc a fost înlocuită în lista fondatorilor cu Maria Crasovschi, mama lui Alexandru Crasovschi. Tot atunci, firma şi-a schimbat şi adresa juridică, trecând din apartamentul familiei Carlaşuc în casa familiei Crasovschi din or. Codru, mun. Chişinău.
Bogdan Zumbreanu, şeful Direcţiei urmărire penală din cadrul CNA, care a avut în 2016 un salariu lunar de aproximativ 17 mii de lei (206 mii de lei pe an), a obţinut alţi 7 mii de euro (140 de mii de lei) cu prilejul zilei de naştere a copilului. În acelaşi an, Zumbreanu raportează că a obţinut 15 mii de euro (300 de mii de lei) după rezilierea contractului de leasing pentru un automobil Hyundai Tucson, pe care-l achiziţionase în 2014. Cu un an mai devreme, la ziua sa de naştere, Zumbreanu a primit cadou o armă, cu o valoare de 149,5 mii de lei. Irina, soţia sa, de profesie medic stomatolog, a avut în 2016 venituri de 1710 lei de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Aceasta a primit alţi 29 de mii de lei din indemnizaţia pentru naşterea copilului. În 2016, Zumbreanu, în urma unui contract de leasing semnat cu „BS-Leasing Grup”, a procurat, direct din salon, un Hyundai Tucson, fabricat în acelaşi an. Suma contractului de leasing este de 22,2 mii de euro, rata dobânzii de 8,9%, banii urmând să fie returnaţi până în 2019.
Soţii Zumbreanu sunt proprietarii unui apartament de 104 m.p., cumpărat în 2013 cu ajutorul unui credit ipotecar în valoare de 980 de mii de lei, acontat de la Victoriabank cu o rată a dobânzii de 8%, rată similiată cu cea a unui credit luat, tot în 2013, tot de la Victoriabank, de către preşedintele R. Moldova, Igor Dodon. Şeful de Direcţie de la CNA mai are o cotă de 1/5 dintr-un alt apartament, privatizat de familia sa în 1999, în sectorul Ciocana din Chişinău. Bunul este gestionat de Bogdan Zumbreanu împreună cu părinţii săi, Feodot şi Victoria Zumbreanu. În prezent, părinţii lui Bogdan Zumbreanu deţin licenţe de avocat. Tatăl şefului de Direcţie de la CNA s-a judecat în 2012-2014 cu Banca de Economii a Moldovei, cerând despăgubiri morale de 200 de mii de lei, după ce instituţia financiară nu şi-ar fi onorat atribuţiile. În 2014, Curtea Supremă de Justiţie, printr-o decizie irevocabilă, a decis ca tatăl lui Bogdan Zumbreanu să primească o mie de lei ca şi prejudiciu moral şi alţi 4 mii de lei – prejudiciu material.
Veaceslav Guțan este conferențiar universitar în cadrul Academiei de „Ștefan cel Mare”.