Chirtoacă despre dosarul de 66 de mil. de lei: „Dacă nu rezolvi problema – dosare administrative, dacă rezolvi – dosar penal”
După ce Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat că Dorin Chirtoacă este vizat într-un alt dosar penal, deschis pentru trafic de influență, pe motiv că ar fi adus prejudiciu bugetului minicipal în valoare de 66 de milioane de lei, pentru că ar fi executat incorect o serie de hotărâri de judecată, primarul suspendat din prezent din funcție a venit cu o reacție pe o rețea de socializare. Dorin Chirtoacă susține că încheierea tranzacțiilor de împăcare cu persoanele care au obținut încheieri judecătorești executorii pentru a le fi alocate spații locative a fost o soluție pentru a fi oprite procesele de judecată și a nu se mai pune sechestre pe conturile Primăriei, respectiv a fi blocată activitatea acesteia.
Primarul suspendat din funcție care în prezent se află în arest la domiciliu, susține că obligația de a-i asigura cu spatiu locativ pe anumite categorii de angajați – politiști, procurori și judecători – era prevăzută într-o lege votată de Parlament, dar care nu prevedea atribuirea mijloacelor financiare în acest sens.
„Ce au făcut acei oameni: și-au luat hotărâri judecătoriești și titluri executorii, puneau sechestru pe conturile primăriei, pe apartamente destinate păturilor social-vulnerabile (vezi cazurile de la str. Liviu Deleanu 9/2), ne blocau activitatea. Problema se trage încă de la refugiații transnistreni (care și ei aveau hotărâri de judecată), pentru că hotărârile de judecată prevăd asigurarea cu spațiu locativ conform componenței familiei, ori la început familia este formată din una – două persoane, iar cu timpul sunt și patru și cinci membri de familie, apoi și socrii aduși de la țară etc. Atunci deja în loc de un apartament, trebuie să le dai două, trei apartmante, că familia între timp s-a facut mare, iar aceasta capăt nu are”, explică Dorin Chirtoacă, precizând că singura soluție care s-a găsit au fost tranzacțiile împăcare pentru ca „să fie oprite procesele în judecată, sa nu se mai pună sechestre pe conturile primăriei, să nu se mai ocupe abuziv spații etc”.
Dorin Chirtoacă adaucă că este implica tîntr-o mulțime de procese administrative pentru că nu a rezolvat problema privind asigurarea spațiului locativ, iar la un anumit moment nu a avut posibilitatea să-și perfecteze pașaportul.
„În concluzie: dacă nu rezolvi problema – dosare administrative, art 318 CCRM, iar dacă găsești o cale pentru rezolvare a problemei – dosar penal, art 328 CP. Cum atunci trebuia de procedat? Dacă și trebuie deschis cuiva dosar penal, atunci în primul rând Parlamentului și Guvernului pentru că au votat o lege populistă, fără acoperire financiară dând speranțe deșarte oamenilor respectivi și punând în situație de blocaj autoritățile locale. De la acuzații nefondate și ridicole cu luări de pisici în brațe în dosarul precedent, trecem la dosare noi, cu acuzații deja absurde și aberante”, scrie Dorin Chirtoacă, amintind de o frază utilizată în timpul URSS: „Dacă este omul, articol îi găsim”.
Acțiunile primarului vin în contradicție cu hotărârile instanţelor de judecată, susține Centrul Național Anticorupție (CNA) într-un comunicat de presă, deoarece Consiliul Municipal Chișinău „era obligat să acorde persoanelor şi familiilor acestora spaţiu locativ cu drept de folosinţă şi nicidecum să acorde mijloace financiare pentru procurarea spaţiului locativ în proprietate privată” prin semnarea proceselor-verbale de consemnare a condiţiilor tranzacţiilor de împăcare între primar, creditori și executorii judecătorești.
Totodată, se precizează că Primăria mun.Chişinău nu ar fi asigurat realizarea transparentă a hotărârilor instanţelor de judecată conform unui registru sau a unui program succesiv după principiul „primul venit-primul servit”, repartizarea spaţiului locativ fiind realizată „selectiv, preferenţial şi dezordonat”.
Ordonanța de bănuit în dosarul penal inițiat pentru depășirea atribuțiilor de serviciu urmează să-i fie adusă la cunoștință primarului suspendat din funcție abia vineri, deoarece astăzi acesta s-ar fi prezentat în fața procurorului în lipsa avocaților.
Dorin Chirtoacă se află în arest la domiciliu, fiind reținut în dosarul parcărilor cu plată pe 25 mai 2017. A doua zi, acestuia i-a fost aplicat un mandat de arest la domiciliu, care ulterior a fost prelungit în mai multe rânduri. La 28 iulie 2017, la câteva zile după ce dosarul a fost trimis în judecată, instanța a dispus suspendarea lui Dorin Chirtoacă din funcția din funcția de primar. Ulterior, la 8 august 2017, Curtea de Apel a admis parțial recursul avocaților lui Dorin Chirtoacă, privind suspendarea acestuia din funcția de primar general al municipiului Chișinău și a trimis dosarul la Curtea Constituțională, unde magistrații trebuie să se expună în privința constituționalității articolului în baza căruia edilul a fost suspendat din funcție.