Ar fi „cumpărat” apartamente în valoare de 66 milioane de lei din bugetul Primăriei! Încă un dosar penal pe numele lui Chirtoacă
Primarul minicipiului Chișinău, suspendat din funcție fiind cercetat penal în dosarul parcărilor cu plată din capitală, figurează drept bănuit într-o altă cauză penală deschisă pe numele său. În acest episod, Dorin Chirtoacă este acuzat că ar fi prejudiciat bugetul municipal cu peste 66 de milioane de lei, după ce în loc să execute hotărârile instanțelor de a asigura cu spațiu locativ mai multe persoane și familiile acestora, în ultimii șase ani ar fi încheiat 81 de tranzacții de împăcare și ar fi achitat din banii municipali costul mediu al apartamentelor de diferite dimensiuni, în funcție de componența familiilor.
Acțiunile primarului vin în contradicție cu hotărârile instanţelor de judecată, susține Centrul Național Anticorupție (CNA) într-un comunicat de presă, deoarece Consiliul Municipal Chișinău „era obligat să acorde persoanelor şi familiilor acestora spaţiu locativ cu drept de folosinţă şi nicidecum să acorde mijloace financiare pentru procurarea spaţiului locativ în proprietate privată” prin semnarea proceselor-verbale de consemnare a condiţiilor tranzacţiilor de împăcare între primar, creditori și executorii judecătorești.
„În asemenea circumstanțe, contrar art.77 din Codul de executare, a fost schimbat modul de executare a titlurilor de către părțile în procedura de executare, fiind modificată esenţa litigiului, competență ce aparține instanței de judecată, care a eliberat documentul executoriu”, scrie CNA.
Totodată, se precizează că Primăria mun.Chişinău nu ar fi asigurat realizarea transparentă a hotărârilor instanţelor de judecată conform unui registru sau a unui program succesiv după principiul „primul venit-primul servit”, repartizarea spaţiului locativ fiind realizată „selectiv, preferenţial şi dezordonat”.
Ordonanța de bănuit în dosarul penal inițiat pentru depășirea atribuțiilor de serviciu urmează să-i fie adusă la cunoștință primarului suspendat din funcție abia vineri, deoarece astăzi acesta s-ar fi prezentat în fața procurorului în lipsa avocaților.
„Potrivit materialelor cauzei penale, în perioada anilor 1998 – 2013, instanţele judecătoreşti au emis 383 de hotărâri prin care obliga Consiliul municipal Chişinău (în continuare CMC) să asigure diferite persoane şi familiile acestora cu spaţiu locativ din fondul public de locuinţe municipale, conform normelor prevăzute de legislaţia locativă în vigoare la acel moment. Astfel, în perioada 2012 – ianuarie 2017, Primăria mun.Chişinău, reprezentată de către Primarul General, prin înțelegere prealabilă cu părțile în procedura de executare, au găsit o metodă de soluţionare a titlurilor executorii, încheind tranzacţii de împăcare cu persoanele care au prezentat acte executorii ale instanţelor judecătoreşti, prin care CMC era obligat să-i asigure cu locuinţe”, se precizează în comunicatul CNA, unde se mai precizează că potrivit tranzacţiilor de împăcare, „prin acordul comun al părţilor, s-a stabilit ca Primăria mun.Chişinău, în calitate de debitor, să achite creditorilor, costul mediu al unui apartament, cu suprafeţe diferite, în funcţie de componenţa familială a creditorilor, după proiectul „Prima Casă”, iniţiat de Primăria mun. Chişinău. Totodată, s-a convenit ca suma finală, achitată de Primăria mun. Chişinău, să fie de 664 euro / 1 m2, dintre care 564 euro / 1m2 – preţul mediu pentru apartament în varianta albă, iar 100 euro / 1m2 – pentru reparaţie”.
În cadrul urmăririi penale sunt investigate și alte persoane care au fost parte la schema infracțională, care a existat de mai mulți ani în cadrul Primăriei mun.Chișinău, exprimată în schimbarea modului de executare a titlurilor privind acordarea spațiului locativ cu titlul de folosință contra unor favoruri financiare.
Dorin Chirtoacă este în arest la domiciliu, fiind reținut în dosarul parcărilor cu plată pe 25 mai 2017. A doua zi, acestuia i-a fost aplicat un mandat de arest la domiciliu, care ulterior a fost prelungit în mai multe rânduri. La 28 iulie 2017, la câteva zile după ce dosarul a fost trimis în judecată, instanța a dispus suspendarea lui Dorin Chirtoacă din funcția din funcția de primar. Ulterior, la 8 august 2017, Curtea de Apel a admis parțial recursul avocaților lui Dorin Chirtoacă, privind suspendarea acestuia din funcția de primar general al municipiului Chișinău și a trimis dosarul la Curtea Constituțională, unde magistrații trebuie să se expună în privința constituționalității articolului în baza căruia edilul a fost suspendat din funcție.