Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cum CNI închide ochii la…

Cum CNI închide ochii la casa și nunta de milioane ale Adrianei Bețișor

Casa familiei Bețișor, procurată în decembrie 2015

Comisia Națională de Integritate (CNI) nu va verifica veniturile și averea Adrianei Bețișor, cea care, la 30 de ani încă neîm­pli­niţi, a reu­şit cea mai răsu­nă­toare con­dam­nare din isto­ria R. Mol­dova, cea a unui ex-premier. CNI argumentează refuzul de a iniția un control, pentru că ar fi verificat averea Adrianei Bețișor anul trecut, adică veniturile și proprietățile declarate pentru 2014. Motivația însă nu-și are legitimitate, deoarece ZdG a scos în iveală faptul că familia Bețișor construiește la marginea Chișinăului o casă de milioane, cumpărată la sfârșitul lui 2015, pe care procurora nu a indicat-o în declarația de avere. Casa este cumpărată de părinții săi: tatăl, pădurar cu un salariu de câteva mii de lei și mama, casnică. ZdG a scris și despre faptul că în octombrie 2015, aceasta s-a căsătorit cu Dumi­tru Şubin, şef inte­ri­mar al Dire­cţiei Anti­fra­udă şi inves­ti­gare fis­cală din cadrul Dire­cţiei gene­rale con­fir­mare fis­cală a Inspec­to­ra­tu­lui Fis­cal Prin­ci­pal de Stat (IFPS), iar la nuntă, cei doi funcționari de stat au adu­nat nu mai puţin de un milion de lei (!), sau, mai exact, 31 de mii de euro, 11,5 mii USD şi 170 mii de lei. De asemenea, ZdG a scris că Bețișor conduce o Skoda Octavia din 2015, de circa 20 de mii de euro, despre care aceasta spune că „Mașina apa­rţine unei per­soane ple­cate peste hotare şi care mi-a dat drep­tul să o folo­sesc”.

În ace­eași ședință ple­nul CNI a refuzat și demararea unui con­trol pri­vind pro­pri­e­tă­țile și veni­tu­rile șefului-adjunct al Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­rup­ție, Ște­fan Șap­te­fraț, des­pre care ZdG a scris că ar deține o casă de mili­oane și firme nede­cla­rate.

Eugen Vițu, pur­tă­to­rul de cuvânt al CN, a decla­rat anterior că insti­tu­ția s-a auto­se­si­zat anume după arti­co­lele apă­rute în ZDG.

„CNI sa autosesizat din presă cît privește inițierea sau nu a examinării cazurilor privind eventuala încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru anul 2015 de către dna Bețișor Adriana, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție și de către dl Șaptefraț Ștefan, șef-adjunct al Procuraturii Anticorupție. Decizia Comisiei a fost de nu a iniția proceduri de control în privința acestora. Procurorul Bețișor a fost supusă controlului în anul trecut, fără a fi identificate careva abateri.”, explică CNI decizia de a nu inția un control.