Foto Video: Sute de moldoveni, 25 de orașe, trei continente, un singur mesaj
Moldovenii din diasporă organizează astăzi flashmob-uri în cel puțin 13 țări sau 23 de orașe din întraga lume. Cetățenii R. Moldova stabiliți în Italia, Franța, Marea Britanie, Germania, România, Olanda, Canada, Elveția, Irlanda, Spania, Danemarca, dar și alte state, anunță „protest global” cu sloganul „VOT FURAT!”, pentru ora 12.00. Aceștia afirmă că alegerile au fost fraudate, iar statul, în particular Comisia Electorală Centrală (CEC) și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) nu au asigurat dreptul la vot a cetățenilor aflați în străinătate. Aceștia cer demisia conducătorilor acestor instituții și organizarea repetată a celui de-al doilea tur. La aceeași oră, în Chișinău, Mișcarea Civică Tinerii Moldovei a îndemnat oamenii nemulțumiți de organizarea alegerilor să iasă la un protest pașnic în Piața Marii Adunări Naționale. Deși, majoritatea cetățenilor din diasporă își manifestă susținerea pentru candidata pro-europeană, Maia Sandu, echipa PAS a declarat că nu va participa la manifestații până nu va epuiza toate căile legale de contestare a alegerilor și a îndemnat participanții la acțiunile de protest din țară, dar și din străinătate „să fie vigilenți și să nu se lase antrenați în eventuale provocări”.
Mișcarea civică „Tinerii Moldovei”, organizatorii acțiunii din PMAN susțin că scopul final al protestului este organizarea repetată a turului II al alegerilor prezidențiale, dar afirmă că manifestația se va desfășura în mod pașnic și este coordonată cu Primăria Chișinău și Inspectoratul General al Poliției.
Ora 19.50.
30 de imagini din 30 de orașe unde diaspora și-a cerut astăzi dreptul la vot
Ora 17.45. Berlin, Germania.
Ora 17.15. Barcelona, Spania.
Ora 17.08. Paris, Franța.
Ora 16.33. Bergamo, Italia.
Ora 16.31. Danemarca.
Ora 16.30. Italia, Torino
Ora 16.25. Polonia
Ora 16.20. Italia. „Apel către cetățenii R. Moldova stabiliți temporar în Italia cu privire la acționarea în judecată a Comisiei Electorale Centrale și a Ministerului de Externe. Cerem: demisia președintelui CEC și a ministrului de Externe care au gestionat incorect procesul de vot la secțiile de votare din străinătate. Noi nu cerem mai mult decât dreptul de a vota, drept consfințit în Consttuția R. Moldova. Jos corupția, jos corupția! Alegeri repetate! Vot furat!”.
Ora 16.15. Padova, Italia
Ora 16.07. Mesaj din insulele Caraibe.
Ora 16.05. „Milano este cu voi”
Ora. 16.00. Italia
Ora 15.20. Cetățenii R. Moldova din Grecia, Atena au ieșit în stradă cu pancarte pe care au scris „Vrem președinte, nu impostor!”.
Ora 15.16. Câțiva moldoveni aflați la Strasbourg, Franța au ieșit cu mesajul „Vot furat – vrem adevăr și dreptate” în fața Consiliului Europei. Aceștia au transmis doleanțele lor și în limba franceză.
Ora 15.15. #votfurat în Amsterdam cu furtună și ploaie
Ora 14.45. Protestul din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) a luat sfârșit. Cele câteva sute de persoane care au participat încep să plece. Organizatorii manifestațieie promit să reia protestele și să revină în centrul capitalei dacă Curtea Constituțională va confirma rezultatele alegerilor și va valida mandatul lui Igor Ddoon.
Ora 14:30. Oamenii țin discursuri patriotice și scandează „Jos Dodon!”
Ora 13.40. Danemarca, Horsens: „Noi, daspora din Danemarca, condamnăm furtul voturilor cetățenilor din R. Moldova și din alte orașe din Europa. Vrem țara înapoi. Cerem demisia CEC. Dodon nu este președintele nostru! Vrem ca alegerile să fie repetate, fraudele să fie investigate. Dodon a greșit, pentru că ne-a mințit pe toți. Visul lui este să devină președinte. Este o persoană orgolioasă și foarte periculoasă. Vrem să avem un sttat democratic cu legea în capul mesei”.
Ora 13.30. În PMAN oamenii fac coadă la „microfonul liber” pentru a-și spune discursurile și a transmite mesaje guvernării și președintelui ales, Igor Dodon: „Moldova fără Dodon!”, „Jos Dodon!”.
Ora 13. 25. „În Cluj-Napoca a început protestul #votfurat. Suntem solidari cu cei de acasă și cu diaspora care nu au putut să își exercite dreptul la vot”, scrie Maxim Eni.
Ora 13.22. #votfurat Barcelona
Ora 13.20. Flashmob „mut” la București. Mai mulți tineri au au cerut alegeri corecte prin mesaje scrise pe foi, fără a vocifera dolianțele lor. Astfel, aceștia au încercat să transmită ideea că statul nu a ținut cont de vocea și votul lor.
Ora 13.10. Mesajul lui Năstase din Dublin: „Să fim precauți şi să evităm protestele cu iz geopolitic, manipulatorii”
Ora 12.57. Mesajul unor vorbitor în PMAN:„La alegerile din România doi minștri și-au dat demisia, unul în turul I, altul în turul II. Oare la noi este posibil așa ceva? Dodon nu este peședintele meu!”
Ora 12.50. Membru al Mișcării Civice Tinerii Moldovei: „Ne merităm președintele ales, Igor Dodon, deoarece suntem doar câteva sute de oameni în PMAN. În Londra s-au adunat mai multi cetțeni decât în Chișinău. (…) Acțiunea de protest de astăzi cere demisia CEC, a ministrului de Externe, organizarea repetată a turului II al alegerilor prezidențiale, deschiderea mai multor secții de votare în diasporă. Vom avea un microfon liber unde fiecare persoană va putea transmite mesaje”.
Ora 12.42. Protestatarii din centrul capitalei onorează imnul de stat al R. Moldova.
Ora 12.40. Primele mesaje din diasporă. Moldovenii din Dubai cere demisia CEC.
Ora 12.30. Câteva sute de oameni s-au adunat în PMAN, acolo unde răsună cântece patriotice.
Ora 12.10. În PMAN se adună protestatari. Acestea sunt dotați cu drapelul R. Moldova și pancarte cu mesajul „Demisia CEC!”.
Diaspora susține că în cadrul flashmob-urlor va citi o declarație prin care cere alegeri repetate:
„Noi, cetăţenii Republicii Moldova, din dorinţa sinceră de a menţine legătura cu Moldova, conştientizând importanţa pe care o are fiecare cetăţean în alegerile prezidenţiale, am ţinut ca la 13 noiembrie 2016 să ne exercităm dreptul de vot, garantat fiecărui cetăţean de către Constituţia RM şi CEDO. Dreptul de vot este unul care se află la baza unei societăţi democratice şi oferă legitimitate claselor politice. Noi, cetăţenii RM, aflaţi peste hotare contribuim la economia statului anual, investind acolo întregul nostru câştig obţinut aici, în străinătăţi. Moldova este dependentă de investiţiile noastre finanaciare, iar încălcarea dreptului nostru constituţional de a vota, chiar dacă ne aflăm în străinătate, nu are nicio justificare.
· Deşi secţiile de votare s-au aflat la sute sau chiar mii de km pe care a trebuit să-i parcurgem pentru a ne exercita dreptul de a alege, noi am făcut acest efort ca să ne exercităm dreptul de vot.
· Nu au contat condiţiile meteo nefavorabile pe care a trebuit să le suportăm stând la coada secţiilor de votare, ca în final, membrii secţiei de votare să ne comunice că nu mai sunt buletine de vot.
· Chiar dacă pentru majoritatea dintre noi, ziua de duminică e singura zi liberă din săptămână, noi am renunţat la această zi liberă în favoarea dreptului de a vota, dar care, din păcate, a fost încălcat de către autorităţile RM prin deschiderea unui număr insuficient de secţii de voate în raport cu numărul de cetăţeni străini care se află peste hotare.
· Ţinând cont de faptul că diaspora este compusă dintr-un număr impunător de cetăţeni, ceea ce îi conferă un rol important în procesele politice din RM, solicităm să se ofere tuturor cetăţenilor RM din străinătate dreptul de a alege Preşedintele RM, fiind organizat al III-lea tur de scrutin pentru cei doi candidaţi”.
Diaspora s-a mobilizat pe Facebook după primul tur al scrutinului prezidențial și a format un grup public, „Adoptă un vot!”, la care au aderat până la acest moment peste 96 de mii de internauți. Prin intermeniul acestuia, cetățenii de peste hotare s-au ajutat reciproc, cu transport și cazare, pentru a putea ieși în număr masiv la vot. Astfel, dacă la 30 octombrie în diasporă au votat circa 67 de mii de moldoveni, la 13 octombrie la urne a ieșit un număr dublu, 138 281 de persoane. ZdG a scris despre cetățeni care au parcurs sute și chiar mii de kilometri pentru a ajunge la cea mai apropiată secție de votare și a alege, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, președintele R. Moldova. Cu toate acestea, cel puțin trei mii de persoane, după ce au așteptat ore în șir în fața secțiilor, în ploaie și vânt, nu și-au putut exercita dreptul constituțional pentru că s-au epuizat buletinele de vot. Fiecare secție a dispus de maximum 3000 de buletine de vot, limită prevăzută de Codul Electoral prin modificările operate de Parlament în 2010.
Prin intermediul aceluiași grup public, diaspora a creat evenimente pentru fiecare dintre orașe din Australai, Europa sau SUA și își anunță intenția de-și expune în mod pașnic dezacordul față de rezultatele turului doi al alegerilor prezidențiale.
Citiți și